Ära kanna roosat lauvärvi, kui sul on valge nahk.

Roosa lauvärv alates pastelsest kuni kirsipunaseni annab valgetele naistele peaaegu alati laboriroti välimuse. Lisaks muudavad heledamad roosad toonid igaühe, olenemata nahavärvist, vanamoodsaks ja tädilikuks. Roosa lauvärv lihtsalt ei ole seksikas ja kõik, välja arvatud juhul, kui tumeda nahaga naine kannab erkroosat (õrnroosa võib anda tumedale nahale tuhkja jume) – sel juhul on see julgelt moekas. Üheski teises olukorras see ei sobi.

Ära kanna virsikukarva ega lillat huulepulka, kui oled suitsetaja

Kui sa just hambaid regulaarselt ei valgenda, pole virsikukarva või lilla huulepulk hea valik. Mõlemad muudavad hambad näiliselt veel kollasemaks. Kui tahad samasse värvispektrisse jäävat huulepulka ikkagi kasutada, siis vaheta virsikukarva värv erksa korallpunase või punaka oranži vastu ja lilla ploomikarva või roosa vastu. Isegi kui su hambad on säravvalged, tähendab pärlmutriläikega või säraosakestega virsikukarva huulepulk maailmalõppu. Las huulepulk olla ikka matt või kreemjas.

Ära kanna roosasid ja siniseid toone koos.

See on põhimõtteliselt ainus värvikombinatsioon, mis minus alati õudust äratab. See jätab mulje, nagu oleksid väike tüdruk, kes käis ema meigikoti kallal. Roosa ja sinine annavad imala, odava ja lapsiku välimuse. Kui kasutad roosat huulepulka ja tahad jahedat tooni silmameiki, siis vali sinakas- või tumehall. Kui sa lihtsalt ei saa ilma sinise lauvärvita, siis värvi huuled korallpunaseks, pruuniks, karamelli- või virsikukarva.

Ära karda kanda lauvärvi, mille toon sarnaneb su silmavärviga.

Üldlevinud tarkuse kohaselt ei tohi siniste silmade puhul iialgi kasutada sinist lauvärvi, pruunide silmade puhul pruuni ja nii edasi, muidu üks summutab teise. Lollus. Pead ainult hoolt kandma, et lauvärv poleks täpselt sama värvi, mis silmaiiris, aga seda ei juhtu niikuinii peaaegu kunagi. Näiteks on minu silmad kahvaturohelised, ent tumedad smaragdrohelised ja pudelirohelised toonid sobivad mulle suurepäraselt ning panevad mu silmad särama. Tumesinine ja pruun lauvärv on neutraalsed ning sobivad kenasti kõigile: tumesinine annab näole korrektse ja šiki elegantsi, pruun maalähedase sügavuse.

Ära kasuta väga kitsastel huultel tumedat huulepulka.

See on elu üks väikseid vingerpusse ja ma tunnen kaasa igaühele, keda see puudutab. Tume huulepulk muudab väga kitsad huuled näiliselt veel kitsamaks ja läheb peaaegu kindlasti laiali. Vali parem kahvatumat tooni huulepulk ja kui tahad erksat värvi, siis kasuta läbikumavat huuleläiget. Kumbki neist ei tõmba niigi väikest suud veelgi rohkem kokku.

Ära püüa nägu jumestuskreemiga tumedamaks muuta.

Jumestuskreemi ülesanne on jäljendada su loomulikku nahka. Sa võid seda kollaka tooniga veidi soojemaks muuta, aga kui püüad sellele valet värvi jumestuskreemiga tumedust lisada, jääb tulemus räpane ja võlts. Ma mõistan täielikult, kui sa ei soovi välja näha nii surmkahvatu nagu muidu – ma ise ei soovi seda ka –, ent jume andmiseks on põsepuna ja päikesepuuder, mis kantakse meigipõhja peale.

Ära kasuta põskedel ja huultel eri värvi.

Põsepuna üks peamisi ülesandeid on lihtsustada pilgu teekonda huultelt silmadeni, mitte seda poolel teel kriginal peatada. Ma ei taha öelda, et pead põsepuna ja huulepulka ülitäpselt kokku sobitama (ehkki kui sul on selleks tahtmist või kui tahad üht toodet mõlemana kasutada, siis näeb tulemus väga kena välja), aga ühesugune toon nii huultel kui ka põskedel on kõige ilusam ja tänapäevasem valik. Näiteks kasutan ma virsikukarva, korallpunase ja oranžikasroosa huulepulgaga alati sellele lähedase tooniga põsepuna. Roosade ja punaste huulte juurde kasutan roosakat põsepuna. Oranžika põsepuna triibud roosade või punaste huulte kõrval meenutavad väga kaheksakümnendate moodi ja on üsna tobedad.

Ära usu, et musta ja tumesinist ei või koos kasutada.

Oeh. Need, kes kaagutavad, et must ei sobi tumesinisega kokku, on idioodid ja jäävad ilma ühest kõige šikimast kombinatsioonist nii rõivastuses kui ka jumestuses. Must silmalainer jääb koos tumesinise lauvärviga imeilus ning on isegi vajalik (ainult musta värvi lainer suudab väga tumedate toonide kõrval silma paista), ja annab seksika pariislasliku välimuse, mida ma jumaldan.

Ära loobu punasest huulepulgast, kuna su hambad pole täiuslikud.

Kui su hambad on veidi kollased, võid ikkagi täiesti vabalt kasutada punast huulepulka. See peab olema lihtsalt sinaka, mitte oranži alatooniga, et kogu suud heledamaks muuta ja luua suur kontrast hammastega. Punast huulepulka käsitlevast peatükist leiad veel nõuandeid.

Ära kasuta roosakat jumestuskreemi.

Väldi punakaid (afrokariibi rahvastele omasel nahal) ja roosakaid (kollasel ja valgel nahal) jumestuskreeme, välja arvatud juhul, kui kõige kahvatumadki kollakad toonid on sinu jaoks liiga tumedad (see on nii maksimaalselt viiel protsendil naistest). Punakad-roosakad toonid lihtsalt ei näe kenad välja ning tekitavad kõigile teistsugust värvi nahaga naistele haiglase ja vahaja jume. Üldiselt tasub eemale hoida toonidest, mille nimes on sõna „rose”, „rosé” või „blush”.

Ära arva, et lilla sobib ainult teistele.

Lilla on väga laia spektriga ja igaühe jaoks leidub sobiv toon. Kui sulle ei sobi violetne (tumeda nahaga neiud näevad sellega tavaliselt võrratud välja, aga heledama nahaga peab selle välja kandmiseks olema hirmjulge ja hiigelsuure isiksusega), siis otsi pehmemaid toone. Ülikahvatud neiud näevad kenad välja kanarbikulillas ja õrnas hallikaslillas, aasia ja afrokariibi rahvastele omase nahatooniga võivad võrratult sobida baklažaanilillad ning punakaslillad toonid (ploomikarva lillat ma ei armasta, eriti sellepärast, et need, kes ei viitsi asja täpsemalt uurida, soovitavad peaaegu alati tumedale nahale just seda). Sirelililla peaks olema keelatud igaühele, kes on üle üheksa aasta vana.

Ära arva, et pead kandma pruuni ripsmetušši, kuna oled blond.

Suur hulk blondiine, kes kasvasid üles naisteajakirju lugedes, on veendunud, et peavad kasutama pruuni ripsmetušši, et mitte liiga karm välja näha. See on jama. Jah, pruun ripsmetušš näeb heledate juustega väga kena ja loomulik välja (mulle meeldib see eriti naise alumistel ripsmetel, kui ülemised on värvitud mustaks. Kui viitsid sellega jännata, siis näeb tulemus vapustav välja), aga must sobib igaühele, ka blondiinidele ja punapeadele, piiritleb kenasti silmi ning jätab glamuurse mulje. Ja erinevalt pruunist leidub erisuguseid musti ripsmetušše lugematu arv. See tuletab mulle meelde, et…

Ära kasuta kunagi pelgalt värvilist ripsmetušši

Need, kes ütlevad, et värviline ripsmetušš on tobe, on mossitajad ja eksivad rängalt. Mul on tumesinine, smaragdroheline, metalne pronksikarva, sügav baklažaanililla, grafiithall ja isegi hõbedane ripsmetušš. Kasutan neid huvitavama välimuse saamiseks, kui mul pole tuju uhke lauvärviga jännata, teinekord jälle mõne riideesemega sobitamiseks ja vahel ka lihtsalt lõbu pärast. Kuid ma ei kanna kunagi ripsmetele ainult värvilist tušši. Minu jaoks on värviline tušš viimase lihvi andja, lisand, mitte niivõrd ripsmevärv. Kasuta silmade piiritlemiseks, tiheduse ja glamuuri saavutamiseks nii üla- kui ka alaripsmetel klassikalist musta tušši ning seejärel kanna üks kiht värvilist tušši kas ainult ülemistele ripsmetele või nii ülemistele kui ka alumistele ripsmetele. Mõlemad variandid näevad võrratud välja.

Ära arva, et heledate juuste puhul peavad ka kulmud olema heledad.

Vaata mõnd Hitchcocki filmi ning näed, et pole kedagi šikimat kui tumedate kulmudega blondiin (vaata ka Sharon Stone’i, Madonnat ja Naomi Wattsi). Paljudel punapeadel ja blondiinidel on loomulikult tumedad kulmud ning ripsmed ja seega leian, et kui juba loodus neis asjus järjepidav pole, ei pea seda olema ka jumestus. Kui tahad, siis lase kulmud tumedaks toonida, või jäta nad loomulikuks ja värvi tumedamaks pliiatsi või pressitud kulmuvärviga, kui tuju tuleb.

Ära kasuta pastelset lauvärvi, kui kannad silmatorkavat värvi riietust; erandiks on must.

Mulle üldiselt ei meeldi, kui täiskasvanud naised jumestavad end pastelltoonidega, välja arvatud juhul, kui neid kasutatakse koos tumeda silmalaineriga (pastellid, nagu pistaatsiaroheline ja helesinine, sobivad hästi šokolaadipruuniga) ning kas heledate või mustade riietega. Kuid erksat värvi rõivad – punased, erkroosad, oranžid, kollased, lillad ja elektrisinised – mõjuvad koos pastelse jumestusega lihtsalt jubedalt. Nad justkui trambivad üle kogu näo ja sunnivad selle alistuma. Sina ise jääd kohe tagaplaanile ning näed välja veidi haiglane, samas kui kangatükk ilutseb üksinda rambivalguses. Erksat värvi huulepulk, tume silmalainer ja kõvasti musta ripsmetušši lasevad su näol esile tõusta.

Ära värve liiga täpselt kokku sobita.

Punane kleit koos erkroosa huulepulgaga pole mitte ainult lubatud, vaid lausa eelistatud. Samamoodi roosa kleit koos erkoranžide või -punaste huultega. Hästi valitud värvivastuolu muudab välimuse huvitavamaks, on tänapäevasem ega jäta muljet, nagu oleksid oma uhke riietuse kokkupanekuks kulutanud mitu nädalat. Natuke sobimatute toonidega on välimus silmatorkavam, muretum ja kelmikam. Ma laiendan sama teooriat sõrme- ja varbaküüntele – minu omad ei ole kunagi sama värvi. Kes lepiks ühe värviga, kui võib kasutada kahte?

Sali-Hughes „Ausalt ilust“, kirjastus Varrak.