Paljude ülimenukate nõuanderaamatute autor Joseph Muphy kirjutab teoses „Sinu alateadvuse vägi“ ka sellest, kuidas hoida ja juhtida abielu. „Teatud nähtamatud põhimõtted juhivad meie soovide tõlgendamist reaalsuseks ning kõik need põhimõtted on sinu mõistuse võimuses,“ öeldakse eessõnas. Murphy teos on üks osa raamatust „Kolme meistri edu saladused“, mis esitleb lisaks ka teiste eneseabikirjanike Napoleon Hilli ja Dale Carnegie mõtteid.

Kolmandat viga pole vaja teha

Hiljuti ütles üks õpetaja mulle nõnda: „Mul on olnud kolm abikaasat ja nad kõik on olnud passiivsed, allaheitlikud ning sõltunud minust, et ma nende eest otsustaksin ja kõik ise ära teeksin. Miks ma küll selliseid mehi ligi tõmban?“

Ma küsisin temalt, kas ta oli teadnud, et tema teine abikaasa oli naiselikku tüüpi, ning tema vastas: „Muidugi mitte. Kui oleksin seda teadnud, siis poleks ma temaga abiellunud.“ Nähtavasti polnud naine oma esimesest veast midagi õppinud. Häda oli tema enda iseloomus.

Ta oli väga mehelik ja võimutsev ning tahtis alateadlikult endale kedagi sellist, kes oleks allaheitlik ja passiivne, et tema võiks nende suhtes võtta domineeriva rolli. Kõik see oli naisele endale tundmatu motivatsioon, aga tema alateadlik kujutluspilt tõmbas talle ligi seda, mida ta subjektiivselt tahtis. Ta pidi õppima seda mustrit murdma õige palveprotsessi kasutamisega.

Kuidas naine murdis negatiivse mustri

Eelpool mainitud naine sai selgeks lihtsa tõe. Kui sa usud, et võid endale leida ideaalse mehe, siis saabki sulle osaks see, mida uskusid.

Järgnevalt on esitatud see konkreetne palve, mida ta kasutas oma vana alateadliku mustri murdmiseks ja ideaalse mehe ligi tõmbamiseks: „Ma sisendan oma mentaliteeti seda tüüpi mehe, keda oma tõeliselt soovin. Mees, kelle ma abikaasana ligi tõmban, on tugev, jõuline, armastav, väga mehine, edukas, aus, truu ja ustav. Ta saab minuga koos õnnelikuks ja rõõmsaks. Ma järgnen heameelega kõikjale, kuhu tema mind juhib. Ma tean, et ta tahab mind ja mina tahan teda. Ma olen aus, siiras, armastav ja lahke. Mul on talle pakkuda imepärased kingid. Nendeks kinkideks on hea tahe, rõõmuküllane süda ja terve keha. Tema pakub mulle sama. See tunne on vastastikune. Mina annan ja saan vastu. Taevane intelligentsus teab, kus see mees praegu viibib, ning minu alateadvuse sügavam tarkus toob meid mõlemaid praegu omal viisil kokku ja me tunneme üksteist viivitamatult ära. Ma edastan selle palve oma alateadvusele, kes teab, kuidas mu palvet täide viia. Ma olen tänulik selle ideaalse vastuse ees, mille saan.“

Ta kordas ülalseisvat palvet igal õhtul ja hommikul, kinnitas endale neid tõdesid ja teadis, et oma mõistusele pidevalt tegevuse andmisega jõuab ta otsituga võrdsele vaimsele tasemele.

Vastus naise palvele

Möödus mitu kuud. Naine käis mitmetel kohtingutel ja üritustel suhtlemise eesmärgiga, aga ükski kohatud meestest polnud talle meeltmööda. Kui ta hakkas oma sihis peaaegu kõhklema, kahtlema, sellest loobuma ja seda küsimuse alla seadma, siis meenutas ta endale, et piiritu intelligentsus oli seda teostamas omal viisil ning tema ei pidanud sellepärast muretsema. Ka naise lahutus sai lõpuks ametlikuks, mis tõi talle suure pääsemise ja vaimse vabanemise tunde.

Juba varsti pärast seda asus ta sekretärina tööle ühe arsti kontoris.

Naine ütles mulle, et kohe pärast arsti nägemist teadis ta, et seda meest ta ongi palvetades endale palunud. Nähtavasti teadis sama ka see arst, sest ta esitas juba nädal aega pärast naise kohtamist talle abieluettepaneku ning nende tulevane abielu oli ideaalselt õnnelik. Arst polnud passiivset ega allaheitlikku tüüpi, vaid tõeline mees. Ta oli endine jalgpallur ja ehtne sportlane, kes oli ka sügavalt spirituaalne inimene, kuigi ta polnud mingil moel seotud ühegi usulahu või kirikuga.

Naine sai, mida palvetades soovis, sest ta nõudis seda endale vaimselt, kuni jõudis küllastunud punktini. Teisisõnu ühendas ta end nii vaimselt kui ka emotsionaalselt oma ideega, millest sai üks osa temast, nagu ka õunast saab lõpuks osa vereringest.

Kas peaksin abikaasast lahutama?

Lahutamise küsimus on iga inimese puhul erinev. Seda ei saa kuidagi üldistada. Mõnel puhul poleks abielu tohtinud mõistagi üleüldse sõlmida. Mõnel puhul pole lahutus mingi lahendus, nagu ka abielu pole lahendus üksiku inimese jaoks. Lahutus võib olla õige valik ühe jaoks, aga täiesti vale teise jaoks. Lahutatud naine võib osutuda palju siiramaks ja üllamaks kui paljud tema abielus sõbrannad, kes elavad ehk hoopiski endale valetades.

Näiteks rääkisin ma kord naisega, kelle abikaasa oli uimastisõltlane ja endine vang, kellel oli pealegi kalduvus koduvägivallaks ja kes ei vaevunud elatist teenima. Naisele oli aga öeldud, et abikaasast lahutamine on vale tegu. Ma selgitasin talle, et abielu peab alguse saama südamest. Kui kaks südant ühtivad harmooniliselt, armastavalt ja siiralt, siis ongi tulemuseks ideaalne abielu.

Armastus on südame puhas teguviis

Selle selgituse järel teadis naine kohe, mida teha. Ta teadis südames, et pole olemas ühtegi taevast seadust, mis nõuaks temalt leppimist mahasurumise, hirmutamise ja peksuga vaid seepärast, et keegi lausus sõnad: „Nüüd ma kuulutan teid meheks ja naiseks.“

Kui sa pole kindel, mida teha, siis küsi suuniseid ning tea, et vastus on alati olemas ja see ka antakse sulle. Järgi seda nõuannet, mis tuleb sinuni su hinge vaikuses ja kõneleb sinuga rahus.

Triiv lahutuse suunas

Hiljuti soovis lahutusavaldust esitada üks noorpaar, kes oli abielus olnud vaid paar kuud. Ma sain teada, et mehel oli pidev hirm selle eest, et naine ta maha jätab. Ta kartis kõrvale heidetud saada ja uskus, et naine on talle truudusetu. Need mõtteid kummitasid tema peas ja muutusid talle kinnisideeks. Tema vaimses suhtumises olid valdavaks eraldumine ja kahtlustamine. Naine tundus talle ükskõiksena; mehe enda kaotushirmu ja eraldumise tunne ehk õhustik väljendus nende mõlema kaudu. See aga tõi endaga kaasa tingimuse ehk tulemuse, mis oli vastavuses vaimse mõttemustriga. Ka siin kehtib tegutsemise ja reaktsiooni ehk põhjuse ja tagajärje seadus. Teoks oli mehe mõte ja reaktsiooniks alateadvuse vastus. Tema naine lahkus kodunt ja nõudis lahutust, mida mees temast kartis ja ootaski.

Lahutus saab alguse peast

Esialgse kuju saab lahutus juba inimese peas; kõik juriidilised menetlused tulevad hiljem. Need kaks noort inimest eelmainitud loos olid täis vastumeelsust, hirmu, kahtlust ja viha. Selline suhtumine nõrgestab, kurnab ja rammestab tervet olemust. Nad said selgeks, et viha ajab lahku ja armastus ühendab. Nad hakkasid mõistma, mida olid oma mõistuse jõuga teinud. Kumbki neist ei teadnud vaimse tegutsemise seadust ning nad kasutasid oma mõistust valesti, tuues seeläbi kaasa kaose ja viletsuse. Need kaks inimest läksid minu soovitusel koos palveteraapiasse. Nad hakkasid seal üksteisele kiirgama armastust, rahu ja heatahtlikkust. Nad mõlemad harjutasid teineteisele harmoonia, tervise, rahu ja armastuse kiirgamist, ning lugesid vaheldumisi igal õhtul üksteisele psalme ette. Nende abielu muutub nüüd iga päevaga üha kaunimaks.

Näägutav naine

Sageli näägutab naine mehega seetõttu, et talle ei pöörata piisavalt tähelepanu. Tihti on see märk soovist armastuse ja läheduse järele. Kui oma naisele tähelepanu pöörad, siis näitab tema üles tänulikkust.

Kiida ja ülenda kõiki tema paljusid häid omadusi. Samas on ka selliseid näägutavaid naisi, kes tahavad panna meest käituma nimelt enda soovide kohaselt. See on aga kiireim viis maailmas, kuidas mees minema peletada.

Mõlemad abikaasad peavad lõpetama kisklemise ehk teineteise juurest tühiste vigade ja eksimuste otsimise. Pööraku mõlemad parem tähelepanu oma partneri konstruktiivsetele ja imelistele omadustele ning kiitku neid.

Tusatsev mees

Kui mees hakkab tusatsema ning käitub naisega mornilt, sest viimane on midagi valesti öelnud või teinud, siis psühholoogilises mõttes on mees seeläbi süüdi abielurikkumises. Üks viis abielurikkumist tõlgendada on pidada seda ebajumala kummardamiseks – millelegi negatiivsele või hävitavale tähelepanu pööramiseks või sellega vaimselt ühinemiseks.

Kui mees tunneb oma naise vastu salaja vastumeelsust ja vaenulikkust, siis on ta seeläbi truudusetu. Ta ei pea kinni oma abieluvandest, millega ta lubas naist elupäevade lõpuni armastada, hoida ja austada.

Ka tusatsev, kibestunud ja vastumeelne mees võib alla neelata oma salvavad märkused, taltsutada oma viha ning teha suuri pingutusi, et muutuda hoolivaks, lahkeks ja vastutulelikuks. Ta võib tahtmise korral nobedasti need probleemid kõrvaldada. Kiituste ja vaimse pingutuse abil on tal võimalik sellest vaenulikust hoiakust võitu saada.

Siis suudab ta paremini läbi saada nii oma naise kui ka äripartneritega. Võta omaks harmooniline seisund ning lõpuks leiadki sa rahu ja harmoonia.

Tohutu viga

Tõeliselt tohutu viga on arutada abielualaseid probleeme või raskusi oma sõprade, naabrite ja lähedaste sugulastega. Võtame näiteks naise, kes ütleb oma naabrile: „John ei anna mulle kunagi raha. Ta kohtleb mu ema vastikult, joob liiga palju ning käitub minuga alatasa kohatult ja solvavalt.“

See naine alandab ja halvustab oma abikaasat naabrite ja sugulaste silmis. Mees ei tundu neile enam ideaalse abikaasana. Ära aruta oma abielualaseid probleeme mitte kunagi kellegi teisega peale koolitatud nõustaja. Milleks teha nii, et terve hulk inimesi sinu abielust negatiivselt mõtlema hakkaksid? Kui sa lisaks pidevalt arutled oma abikaasa puuduste teemal ja neid endale korrutad, siis lood sa seeläbi tegelikult ka iseendas sellise oleku. Kes siis seda kõike mõtleb ja tunneb? Sina!

Nii nagu mõtled ja end tunned, selline sa ka oled.

Lähisugulased annavad sulle tavaliselt ekslikku nõu. Tavaliselt pole see erapooletu ega eelarvamusteta, sest nõuanne pole lihtsalt objektiivne. Igasugune saadud nõu, mis rikub kuldset reeglit ehk universaalset seadust, ei ole kunagi hea ega põhjendatud.

Tasub meeles pidada, et mitte kunagi pole kaks inimest elanud sama katuse all ilma isiksuste kokkupõrgeteta ning perioodideta, mis on täis valu ja pingeid. Ära kunagi näita sõpradele ja teistele oma abielu õnnetut külge. Hoia kõik tülid enda teada.

Ära hakka oma elukaaslast teiste ees kritiseerima ega hukka mõistma.

Ära püüa oma naist ümber teha

Mehed ei tohiks üritada oma naisest teha enda koopiat. Taktitundetu katse naist mitmel viisil muuta on naise olemusele võõrastav. Sellised katsed on alati mõtlematud ja sageli on tulemuseks abielu lõhkiminek. Need püüdlused naist muuta hoopis hävitavad ta uhkuse ja enesehinnangu ning kutsuvad esile vastumeelsuse ja nördimuse hoiaku, mis osutub abielusidemele saatuslikuks.

Mõistagi tuleb suhtes ka kohaneda, aga kui sa heidad põhjaliku pilgu endasse ning uurid oma iseloomu ja käitumist, siis leiad kahtlemata palju puudusi, mis annavad sulle kogu ülejäänud eluks tegevust.

Kui sa ütled: „Ma muudan ta selliseks, nagu mina seda tahan,“ siis sa lausa lunid kohtus lahutuse sisseandmist. Sa lunid endale viletsust. Pead sel juhul saama õppetunni, et muuta on võimalik vaid iseennast.

http://www.pilgrimbooks.ee/product/16764/

Napoleon Hill, Joseph Murphy & Dale Carnegie „Kolme meistri edu saladused“, kirjastus Pilgrim.