DR GREGI 1% NÕUANNE: PANE LIHASED UNE-EELSE PROTEIININÄKSIGA KASVAMA
Suurepärane bioloogiline nõks, kuidas toitumise abil paremini magada ja vastupidi, on süüa väike proteiininäks (näiteks mõned segupähklid, veidi hummust, Kreeka jogurtit või röstitud kikerherneid) vahetult enne magamaminekut. Uuringud on näidanud, et võrreldes une-eelse platseebonäksiga parandab proteiini sissesöömine enne und proteiinisünteesi (lihaste ehitamise protsessi) umbes 22% võrra.

MAGA KORRALIKULT, ET LIIKUDA PAREMINI

UNEL JA TREENINGUL on vastastikune suhe. Kui kõik ülejäänud näitajad on võrdsed, siis on tänu korralikule unele su sooritus järgmises trennis või võidusõidus parem. Teisest küljest, kui treenid korrapäraselt, siis sa ka magad paremini. See on positiivne tsükkel ja järjekordne näide koosmõju efektist.

Dr Cheri Mah Stanfordi unehäirete kliinikust ja uuringulaborist korraldas märkimisväärse uurimisprojekti suurenenud une mõjust sportlikule sooritusele. Stanfordi ülikooli korvpallurite esindusmeeskonna 11 liikme standardune periood kestis kolm nädalat, mil nad magasid igal ööl seitse kuni kaheksa tundi. Siis suurendasid sportlased tahtlikult oma und 110 minuti võrra ja proovisid olla voodis igal öösel kümme tundi. Pärast unepikendusfaasi olid sportlastel kiiremad sprindiajad, täpsem tabavus (9% võrra isegi kolmepunktijoonelt!) ja väiksem väsimus. Teadlased leidsid, et vähenenud väsimus ennustab silmapaistvalt paremat sooritust võistlustel. Osalised andsid samuti teada, et neil oli parem füüsilise ja vaimse heaolu tunne. Sarnaseid tulemusi on saadud ka tennisemängijate , jalgpallurite ja sõduritega .

Me teame, et hea uni parandab meie taastumist ja uuenemist pärast treeningut või spordivõistlust, see aitab kohanduda antud harjutusega, nii et me saame kiiremini paremasse vormi ja tugevamaks. Une ajal meie südaametöö aeglustub, vererõhk langeb ja lihased lõdvestuvad. See annab meile väga vajaliku puhkuse, nii et meie südame-vereringkond ja lihased saavad terveneda ja end üles ehitada.

Üks oluline taastav protsess, mis toimub une ajal, on inimkasvuhormooni (HGH) vallandumine. HGH edendab rasva lõhustumist ja suurendab lihasmassi, et lasta kehal taastuda füsioloogilisest stressist, mis toimub treeningu ajal. Kui sa oled unepuuduses ja sul on suhteliselt madal HGH-tase, siis sa mitte üksnes ei pidurda une ajal oma keha taastumisvõimet, vaid näib, et piirad ka oma järgmise päeva treeningvõimeid. HGH madalamad tasemed võivad vähendada ajahulka, mil sportlane saab maksimumpingega treenida, kuna on võlgulihaste vähenenud energiavarudele.
Seega sel ajal, kui sa magad,terveneb su keha ja ravib ennast – ning kas tead, mis? Siis sa suudad järgmisel päeval hästi trenni teha.

MAGA KORRALIKULT, ET PAREMINI ÕPPIDA

ÖÖ LÄBI ÜLEVALOLEK, et eksamiteks õppida, on keskkooli- ja üliõpilaste puhul tavaline. Üks koolidirektor rääkis mulle, et paljud üliõpilased ilmuvad pärast pikka ülevalolemist ja õppimist kooli terve rivienergiajookidega. See on aga kõike muud kui tippsaavutaja lähenemine. Kujuta ette, kui me õpetaksime hoopis oma lastele, kuidas paremini magada, ja looksime koolisüsteemi, mis toetaks sellist lähenemist? Milliseks muutuks meie õppimine riiklikus plaanis? Oleks see vast vinge!
Hea uudis on see, et uni teeb meie ajuga imesid. Me teame intuitiivselt, et uni abistab mälu ja õppimist, kuid teadlased uurivad tänapäeval, kuidas see toimib rakutasandil. Uurimused näitavad, et unepuudus põhjustab ärksuse, tähelepanu, valvsuse, taju, mälu ja juhtimistalitluse (mõtlemise) vähenemist. Unepuudus vähendab meie mõtlemis-, õppimis- ja mäletamisvõimet.

Meie mälul on umbes 80 kuni 100 miljardit neuronit. Kui me magame, siis need neuronid ühenduvad omavahel. Need ühendumised on üliolulised, kuna nad on meie mõtete, mälestuste, probleemilahenduse, otsuste tegemise, liikumismustrite (vaimsed "programmid", mis kontrollivad, kuidas me liigume) ja teiste tähtsate külgede aluseks, mis muudavad meid inimeseks. Hiina ja Ameerika Ühendriikide teadlased tõendasid hiljaaegu mikroskoobi abil sünapsite uut moodustumist ajus sügava ja stabiilse magamise ajal. Mida nad siis täpselt nägid? Peamiselt seda, kuidas aju ehitas mälestusi. Juba mõni aeg on teada, et kvaliteetne uni on hädavajalik selle meelespidamiseks, mida me oleme kogenud ja õppinud päeva jooksul, ent me ei teadnud, miks. Selles uurimuses oli näha aju tööd, mis taasesitab päevategevusi filmi kujul ja moodustab neuronite vahel une ajal uusi ühendusi. Nii et maga ja ole ühenduses!

DR GREGI 1% NÕUANNE: MIDA TEHA, KUI SA EI OLE HÄSTI MAGANUD
Uurimused näitavad, et unepuudus põhjustab ärksuse, tähelepanu, valvsuse, taju, mälu ja juhtimistalitluse (mõtlemise) vähenemist. Samasei näi planeerimine ja reeglitel põhinev mõtlemine sellest mõjutatud olevat. Kui oled väsinud kehvast ööunest, siis ära üritagi olla loominguline. Võta parem kalender välja ja korralda. Sa võid seda teha muidugi samahästi ka siis, kui sa oled maganud 7,5 tundi. Kui sul on aga vaja mõelda probleemile välja leidlik lahendus või tehaloovat tööd, siis on magamine absoluutselt otsustava tähtsusega.

Greg Wells "KOOSMÕJU EFEKT. Maga, söö, liigu, mõtle paremini", kirjastus Pegasus