Asjad, mis meile meeldivad, seostuvad palju rohkem, kui me arvatagi oskame, meie isikupära, huvide ja hobidega. Meeldib see meile või mitte, aga asjad, millega me end ümbritseme, peegeldavad meie eelistusi. Aga asjade alleshoidmine maksab.

Pahnakoguja-tüüpide test

Ma koostasin selle testi, et sul oleks võimalik välja selgitada, millist tüüpi pahna sul tekib ja miks. See aitab sul mõista, milline osa su kodust vajaks enim tähelepanu ning millist lähenemist sa pahnast vabanemisel ja korra loomisel vajaksid.

1 Mida sulle kõige rohkem osta meeldib?
A „Haara kaasa” tüüpi ostja: sa lähed poodi ainult vajaliku järele. Sa oled ostmistõhususe ekspert ning saad toidupoes hakkama 15 minutiga või vähemaga.
B Äärmuslik lugeja: su e-luger on peaaegu sama täis kui raamaturiiulid. Sa ei suuda raamatupoest mööda minna, ilma et sa sisse astuksid ja lugemiseks midagi uut soetaksid.
C Tehnikaguru: sul peab olema kõik tehnika viimane sõna ning sa püstitad ööseks kõnniteele telgi, et olla hommikul järjekorras esimene, kes saab iPhone`i uue mudeli omanikuks.
D Ostlemise vältija: sulle ei meeldi suured rahvahulgad, sa ei salli ostukeskusi ning eelistad teha kõik ostud internetis.
E Soodusostleja: keegi ei suuda sooduspakkumisi paremini välja nuhkida kui sina. Soodusmüüke korraldavad kohad on su lemmikpeatuspaigad. Sooduskupongide kogu on su suurim varandus.

2 Millisest pahnast sa lihtsalt ei suuda loobuda?
A „Ma kasutan neid kunagi“ asjadest.
B Vanadest raamatutest, uutest raamatutest, raamatutest, mida sa kunagi ei loe (armasta mind ja minu raamatuid).
C Kaablitest, juhtmetest, laadijatest ja igasugustest elektroonikavidinatest (need on ju veel täiesti kasutuskõlbulikud).
D Sentimentaalse väärtusega esemetest ja perekonnafotodest (isegi mitte koledatest).
E Väljalõigetest, rämpsposti- ja paberikuhjadest (nendega saab ju hiljem tegeleda).

3 Kus su kodus leidub pahna kõige rohkem?
A Nurkades ja kappides.
B Riiulitel, raamaturiiulitel ja öökappidel.
C Lauasahtlites, köögisahtlites, öökapisahtlites.
D Seintel, külalistubades ja hoiuruumides.
E Sahvris (sahver-kapis), kabinetis ja garaažis.

4 Miks sa pahnast ei vabane?
A Mul on parematki teha.
B Mul on plaanis seda kasutada.
C Ma usun, et suudan selle maha müüa.
D Ma ei saa perekonna mälestusi minema visata.
E Mul pole aega.

5 Mis kirjeldab su kodu kõige paremini?
A Su kodu on põhimõtteliselt korras, aga kõigis kappides varitseb pahn.
B Sa oled kuhjameister. Horisontaalsed pinnad tõmbavad pahna magnetina ligi.
C Kõik su sahtlid on „kõige”-sahtlid.
D Sa leiad seintel koha igale fotole ja kunstiteosele.
E Sa ei mäleta, millal sul oli garaažis ruumi auto jaoks.

VAATA VASTUSED ÜLE
On tõenäoline, et rohkem kui ühe küsimuse puhul valisid sama tähega vastusevariandi. Nüüd võid lugeda, kuidas sinu tüüpi inimestel tavaliselt pahn kuhjub.

Valdavalt „A” vastused: „mis silmist see meelest” tüüpi pahna koguja
Keegi su külalistest ei oska kahtlustadagi, milline hunnik pahna peitub sinu suletud kapiuste taga. Pahnast vabanemine ei ole sinu jaoks esmatähtis, selle asemel topid sa asjad kappidesse.
Lahendus. Pühenda iga päev mõni minut korra loomisele. Kui sul pole aega suureks korrastustööks, siis katsu olukord kontrolli all hoida väikeste ettevõtmistega .

Valdavalt „B“ vastused: usin kollektsionäär
Sulle meeldib lugeda. Ajalehed ja ajakirjad kuhjuvad su diivanilauale. Voodi kõrval kõrguvad raamatuvirnad. Sulle meeldib õppida, aga sa oled pidevalt hõivatud kõiki horisontaalpindu katva kraamiga.
Lahendus. Vali välja kindel hulk raamatuid, mida soovid uuesti lugeda. Soeta e-luger ning hangi uusi raamatuid sel moel. Saada igal õhtul ajalehed taaskasutusse ning viska ära ajakirjad, mis on vanemad kui kolm kuud. Kingi oma raamatuid teistele. Jaga raamatuid sõpradega või anneta vanad raamatud kohalikule raamatukogule.

Valdavalt „C“ vastused: tehnikapahna koguja
Su pere ja sõbrad paluvad sult pidevalt arvutialast abi. Su sahtlid on täis vana elektroonikat, vidinaid, juhtmeid ja akusid.
Lahendus. Pane paika tähtaeg ning vaata oma kollektsioon üle. Anneta, pane müüki või viska minema iganenud asjad ja need, mida sa enam ei kasuta. Proovi järgida süsteemi, mille puhul iga uue asja soetamisel vabaned ühest vanast.

Valdavalt „D“ vastused: säilitaja
Sa oled oma suguvõsa kroonik. Sa hoiad alles kõik fotoalbumid, kunstiteosed ja beebiriided. Sa hindad traditsioone ja jumaldad sentimentaalseid asju.
Lahendus. Sa võid suguvõsa mälestusi säilitada ka ilma iga asja alles hoidmata. Hoia alles ainult oma lemmikasjad. Ülejäänutest tee foto ja koosta digitaalne fotoalbum, mida saad teistega jagada.

Valdavalt „E“ vastused: kogenud ostleja
Sa tead, kuidas leida parimat pakkumist. Su sahver (sahver-kapp) on täis hulgi ostetud konserve ja kuivaineid. Sa ei osta peaaegu kunagi täishinnaga tooteid ning naudid soodsa tehingu tagaajamist.
Lahendus. Sooduspakkumine on kasulik ainult juhul, kui plaanisid seda asja nagunii osta. Vähenda oma soodus­kupongide kogu ning mõtle enne uute asjade ostmist kaks korda järele.

Geralin Thomas „Pahnast vabaks“, kirjastus Varrak 2016