„Süstemaatiliselt ei rääkinud ma kellegagi nendest kogemustest, mis ma näitustel sain,“ ütleb Kaisa. „Ma käsitlesin seda asja nii, et kirjutasin päevikusse iga kord paar rida oma tunnetest.
Sõjateemalised teosed mulle nendel visiitidel eriti ei meeldinud, küll aga dramaatilised pildid – sellised, mis väljendavad tundeid, olgu siis rõõmu või kurbust. Kui mul näitusel nutt peale tuli, siis nutsin. Kui maal väljendas kurbust, siis tegelesin ka oma kurbusega, aga oluline oli näha ka midagi positiivset. Näitusekülastus ei tohtinud lõppeda süngelt. Kui galeriis näidati mulle tundmatu kunstniku töid – selliseid, millest ma aru ei saanud ja mille vaatamisest jäi mulle ängistav tunne –, siis läksin lõpuks Ateneumi. Mõtlesin, et seal saan selle töö lõpule viia. Ateneumist kujunes mulle palverännu- ja rahunemiskoht. Ka praegusel ajal, kui mul on töö juures ülikiire päev, teen mõnikord selle kiirustamise vahelt väikese ringi Ateneumis ja rahunen seal. Seejärel jooksen edasi.
Kunst on mulle alati tohutult meeldinud. Varem ei mõelnud ma selle peale, mida kunst annab. Aga kunst on ikka väga oluline. Olen vaadanud kunsti servast serva, nüüd ka niisugust, mida ma varem polnud vaadanud, näiteks eksperimentaalkunsti. Ükski näitus pole olnud mõttetu. Kõik teosed ei jõua kohale, aga paljud on mind kõnetanud. Kõike pole tarvis mõista, ja ma ei võtaks kõiki pilte endale koju seinale, aga kui vaatad mitmesugust kunsti laias valikus, siis oma vaatenurk kindlasti laieneb.“

Kaisale on kunst andnud jõudu, et vastu pidada. Ta on leina sügavikust pinnale ujunud ning pea taas veest välja tõstnud.

„Igatsen endiselt oma meest, aga kõige hullem kurbus on järele andnud. Ka sõpradele ja tuttavatele, keda on tabanud lein, olen soovitanud, et nad leevendaksid enesetunnet mingi kunstivormiga. Alustuseks võib proovida ka midagi lihtsat, näiteks filme. Galeriides käimine ei maksa midagi. Sinna minemine ei eelda midagi. Võid minna ja kogeda, nagu soovid. Galeriis pole vaja midagi osta ega kellelegi oma arvamust väljendada. Üksinda kunstinäitusele minemine on hea viis, kuidas vaikselt olla. Siis ei näpi ma telefoni ega räägi kellegagi,“ jutustab Kaisa.

Vaikselt olemine ja keskendumine on Kaisale väga tähtsad. Mida närvilisem õhkkond sind ümbritseb ja mida rohkem stressis sa ise oled, seda olulisem on vahepeal pidurit tõmmata. Action-filmide vaatamine ei aita sellele kaasa, sest pärast niisugust filmi on sul pulss veel kiirem. Stressis inimene ei vaja lisaärritust.

„Nüüd suudan ma asju selgemini näha. Saan aru, kui tähtsaks kunsti vaatamise rutiin mulle muutus. Sellest algas toibumine ja ma olin valmis võtma vastu ka muid häid asju, mis mulle ette sattusid,“ räägib Kaisa nüüd, kui tema mehe surmast on möödas veidi rohkem kui aasta.

Kaisa lugu on konkreetne näide sellest, kuidas kunst aitab, lohutab ning annab lootust. Võib-olla tuleb esimesel korral ennast poolvägisi näitusele vedada, aga pärast seda kipub inimene juba ise sinna, et toibuda ja jõudu koguda.

HARJUTUS: lohutav kunst

Sul läheb vaja

Sellist muuseumi, galeriid või näitust, mille kohta sa tead või arvad, et see meeldib sulle.

Tee nii
1. Käi muuseumides ja galeriides, et leida lohutust, sisemist rahu, tasakaalu, muretust, kui sind ajab närvi, oled vihane, sind valdab meeleheide või hirm. Mine sinna, kui sa enam ei jaksa või kui tundub, et sa ei saa hakkama. Kui maailm sind kolgib. Kui oled lahku läinud. Kui elu viskab sulle ette üllatavaid kaotusi või kurbust. Mine muuseumi, nagu läheksid sõbra juurde, et otsida seltskonda ja mõistmist.
2. Näitusel viibides hinga sügavalt ja rahune. Las pilt viib su mõtted sinu enda, su kurbuse põhjuse või probleemi juurde, nii et sa vaatad neile otsa. Või siis lase pildil hoopis ennast (vähemalt hetkeks) kurbusest eemale viia, muutuste, õnne ja rõõmu poole.

Raamatu autor on Soome kunstiterapeut, kunstnik ja loovuskoolitaja Krista Launonen, keda seob Eestiga ammune sõprus. Krista loomingut on eksponeeritud isikunäitusel Tallinnas Draakoni galeriis ning juba kümme aastat käib ta igal suvel Haapsalus kunstihuvilisi koolitamas.

Krista Launonen „Teejuht maagiliste piltide maailma“. Kirjastus Pilgrim 2018