Nirkide peamine toit on hiired. Kuna nad on pisikese ja paindliku kehaga, saavad nad närilisi küttida otse urgudest. Hiirte urge kasutavad nad sageli ka eluasemena. Harvem söövad nirgid linde, konni, vihmausse ja linnumune. Nad võivad rünnata ka endast märksa suuremaid loomi, näiteks jäneseid. Päevas tarbivad nirgid ära toidukoguse, mis on võrdne umbes kolmandikuga nende endi kehakaalust. Jahikirest haaratuna võivad nad murda rohkem, kui ära süüa jaksavad. Kui toitu on palju, koguvad nirgid tagavara.

Välimuse poolest on nirk väga sarnane kärbiga. Ka jäljed on mõlemal kärplasel äravahetamiseni sarnased. Kahel liigil saab vahet teha sabaotsa järgi – kärbil on see alati must. Nirk ja kärp ei ela samas kohas, sest nad on toidulaua osas konkurendid ja enamasti tõrjub kärp nirgi territooriumilt välja. Nirgi kõige ohtlikumad vaenlased on röövlinnud ja suuremad kiskjad.

Nirgid elutsevad kõikjal, kus leidub hiiri: põldudel, metsaservades, kivivaredes ja heinakuhjades. Oma territooriumi märgistavad nirgid pärakunäärmete tugevalõhnalise eritisega. Nad armastavad elada erakuelu ja kahe looma kohtumine kipub lõppema kaklusega. Mõnikord tungivad nirgid elumajadesse. Vanasti peeti taluhoonesse elama asunud kodunirki õnneloomaks.

Ülar Allas "Eestimaa looduse rekordid", kirjastus Pegasus 2018