2. Sherlock Holmesi tegelaskuju on tuntud üle kogu maailma. Guinnessi rekordite raamatu järgi on ta läbi aegade kõige sagedamini kujutatud tegelaskuju filmides.

3. Holmes kasutab aeg-ajalt sõltuvust tekitavaid uimasteid, eriti siis, kui tal pole parasjagu ühtegi stimuleerivat juhtumit käsil. Ta süstib seitsmeprotsendilist kokaiinilahust süstlaga, mida hoiab marokäännahast vutlaris. Ta proovib ka morfiini, kuid peale oopiumibaari külastamist avaldab häälekalt vastuseisu selle tarvitamisele. Mõlemad uimastid olid 19. sajandi lõpul legaalsed.

4. Holmes keeldus ka rikkaid ja mõjuvõimsaid kliente aitamast, kui nende juhtumid talle huvi ei pakkunud.

5. Holmes ütles naiste kohta: „Naisi – isegi kõige paremaid nende seast – ei saa kunagi täielikult usaldada. Mina ei usaldaks neile oma saladusi.“

6. Holmes kirjutas: „Naised on mind harva ahvatlenud, kuna mu süda on alati minu aju kontrolli all,“ mis viitab sellele, et ta on tundnud ahvatlust naiste vastu, kuid mitte piisavalt, et neid suhteid edasi arendada. Lõpuks aga tunnistab ta lühijutus „Pahareti jalg“, et pole kunagi armastanud.

7. Holmes väidab, et teda ei huvita, kas Maa pöörleb ümber Päikese, sest see informatsioon ei puuduta kuidagi tema tööd. Peale seda, kui Watson talle sellest räägib, ütleb Holmes, et kavatseb selle fakti võimalikult kiiresti unustada.

8. Detektiiv usub, et meie ajud suudavad talletada vaid teatud hulga informatsiooni, mistõttu pärsib mõttetute asjade meelde jätmine meie võimalusi midagi asjalikku õppida.

9. Holmes on erakordselt osav füüsilise tõendusmaterjali analüüsimises, mille hulka kuulub igasuguste jälgede ajamine (loomade, jalgrataste ning jalajäljed).

10. Holmes on osav näitleja, kes oskab ennast meisterlikult maskeerida. Mitmes loos õnnestub tal salaja tõendusmaterjali otsida, ilma et isegi Watson teda ära tunneks.

11. Holmes on vilunud rusikavõitleja. Ta astub mitmel korral käsivõitlusesse oma vastastega ning tuleb alati võitjana välja.

Arthur Conan Doyle "BASKERVILLE'IDE KOER"