Muusik Jalmar Vabarnale meeldib luua olukordi, mis teisi vaimustavad ja käivitavad. Ka õrnema soo puhul köidavad teda naised, kes mehe tegutsema panevad.

“Kui vaatan, mida olen elus teha jõudnud, siis on seda mu vanuse kohta täiesti piisavalt. Kuigi oleks tahtnud rohkemgi,” räägib Jalmar Vabarna Viljandis Pärimusmuusika Aidas.

Jalmar tahaks, et aeg läheks aeglasemalt. Ta sooviks olla veelgi noorem ja arvab, et oleks tore, kui ta saaks isaks noorelt, et põlvkondade vahe ning arusaamine maailmast ei veniks liiga erinevaks.

Oma vanematega saab ta hästi läbi. Jalmaril on temast seitse aastat vanemad kaksikutest õde ja vend. Ema elab maal, veidi Värskast väljas, isa pealinnas.

Jalmar: “Setod on “tavaeestlastest” temperamentsemad, sest on asunud ju alati kahe ilma, kahe kultuuri piiri peal. Setode traditsioon elab ja see on tugeva rahva sümbol, sellega on ka palju tööd tehtud.”
Kui vanasti ei olnud uhke olla seto, siis nüüd on vastupidi ja seda peab mees paljuski ka Zetode teeneks: “Paljud noored on meist inspiratsiooni saanud ja hakanud oma juuri otsima. Isegi mõni lähituttav on oma suguvõsas seto verd avastanud.”

Jalmar on võimeline päris pikalt seto leelot kuulama: “Setode jaoks on see meditatsioon – seal avaneb maailm.” Tema vanavanaema Anne Vabarna oli eelmise sajandi üks tuntumaid seto lauluemasid.

Ise alustas Jalmar laulmisteed oma ema Mareti juures Värskas laste leelokooris Laanõtsirk. Ema töötab praegu Värska gümnaasiumis ja poeg peab teda hästi loominguliseks ja tasakaalukaks. Emale on väga tähtis, kuidas ta lastel läheb.

“Ta motiveerib. Ehtne seto naine, kangekaelne ka. Kui ema midagi palub ja sa kohe ära ei tee, siis mõne aja pärast näed, et ta teeb seda juba ise, näiteks kaevab maad. See paneb muidugi end ebamugavalt tundma.”

Ema on Jalmarit palju aidanud ja olnud üks Zetode suurimaid kriitikuid. Vanasti käis ema proovideski kohal ja tegi kuulates näputööd. Ka ühele Zetode laulule on ema sõnad kirjutanud.

Naistel on Jalmari elus oluline roll ja loomulikult eelistab ta tihedamini suhelda nendega, kellega maailmavaated kattuvad.

“Mees ilma naisteta ei saa, vähemasti mina mitte. See on looduslik tasakaal. Naised on ilu ja teinekord ka valu, meeste jaoks ka mingi pidepunkt ja piir.”

Ta lisab: “Mulle meeldib naine, kes paneb mehe tegutsema. Ükskõik, kas ta tõstab üles mingi probleemi või lihtsalt motiveerib – see paneb mehe tagajalgadele.” Ja romantik on ta ka, küll mitte valentinipäeva-roosisülemi-mees. “Soojus on see, mis tekitab romantika. Kui sa pole enesekeskne. Nagu bändiski ei pea kuulama ennast, vaid teisi.”

Andekuse kiituseks

Inimesed Jalmarile meeldivad. Teda vaimustavad andekad persoonid – igal elualal! Nii imetleb ta, kuidas Põhjaka kokad süüa teevad või kuidas Villu Talsi mängib mandoliini nii hästi, et see pole lihtsalt võimalik. Või kuidas Jaan Roose, kes on nii mõnelgi Zetode kontserdil publiku õhku ahmima pannud, köiel imetrikke teeb.

“Ma otsin inimestes positiivseid jooni. Astun välja selle kaitseks, keda halvustatakse, isegi kui inimene ei meeldi. Alati mõtlen, et ei peaks teisi mustama.”

Oma parimaks kriitikuks peab Jalmar aga kitarriõpetajat Robert Jürjendali Viljandi Kultuuriakadeemia päevilt. Tema kriitikaga kaasnes alati ka lahendus, kuidas võiks teistmoodi või paremini teha,  ja “nullpunktis viibides pani see alati põlema”.

Jalmar tõdeb, et tal on vedanud: ta teeb täpselt seda, mida oskab ja tahab. Ning õnneks elab selle tööga Eestis hästi ära. Ta ei kiida ennast, kuid ka ei laida.

Eelkõige vajab ta teistega arvestavat sõltumatust.

Elu mõte

Enim käib Jalmar reisidel aga hoopis etnomaigulise kooslusega Trad.Attack!. Välismaal on sadu Curly-sarnaseid punte, teab Jalmar, ent Trad.Attack! on midagi täiesti erilist, mille kõla pakub ka välismaal ahhaa-efekti.

Reisimine aga – et näha, kuis mujal maailmas asjad käivad ja milliseid inimesi leidub –, on üks Jalmari elu mõtteid.

Puhkamisega ent on Jalmaril kummalised lood: “Kui olen puhkusel, siis meeldib mulle õudselt tööd teha. Tead, et mingeid kohustusi pole, saad pingevabalt tegutseda. Siis hakkavad head mõtted jooksma.”

Jalmar: “Mulle meeldib, kui ma ei sõltu vajadustest ja kohustustest. Tahan olla oma elu peremees. Kui tunned end vabana, elavana, annab see jõudu ja käivitab. Elan ka hästi palju tulevikus.”

Talle meeldib teistelegi võimalusi luua – selliseid, mis neid vaimustaksid ja motiveeriksid, paneksid mõtlema. “Püüan mõelda oma heaolu piirist väljapoole. Mulle on pakutud võimalust palju kogeda ja ma soovin seda võimalust edasi anda.”