Läbi eelmainitud keskuste tulvab energia inimese kehasse. Seda tuleb seitsmelt planeedilt ja muidugi Päikeselt, ühendades inimese sääraselt kogu kosmosega. See mõjutab otseselt inimese karmat niikaua, kuni ta pole võimeline võtma vastu oma surematut pärandust ja tunnetama neid jõude, mis enamikule on jäänud siiani tundmatuks. See ongi põhjuseks, miks horoskoop annab tihti õige informatsiooni inimeste kohta, kes pole veel vaimselt ärganud, kuid annab täiesti valesid andmeid vaimselt kõrgesti arenenute kohta. Inimene on üldjoontes see, kelleks teda teevad tema soovid ja ihad. Hiljem muutub inimene selleks, kelleks ta ennast mõtleb.

Kõige enam esinevad vaimse aktiivsuse ilmingud on:
Hirm.
Depressioon või selle vastand lõbusus.
Loomalike isude rahuldamise soovid.
Soov olla õnnelik.
Soov olla vaba. Iha millegi või kellegi järele.
Need viis punkti sisaldavad valdava enamuse inimese meelelistest aistingutest ja neid tuleb analüüsida, lähtudes põhjustest ja tulemustest.

Pühendu ainult tegudele, mitte kunagi aga viljadele! Ärgu ajendagu sind tegude viljad! Kuid ära kiindu ka tegevusetusse!

Mõistuspärased ja arukad, loobudes tegude viljadest, vabanevad sünnikütkeist ja saavad terveks.
Kui su mõistus ületab sõgedusepadriku, siis on sul ükskõik, mida kuuled ja mida saad kuulda.

Tõeliselt mõistab see, kes hülgab kõik meeliköitvad ihad ja leiab rahulduse endas.

Tõeliselt arukaks nimetatakse seda, kelle meelt ei masenda õnnetused ja kes vabana kirest, ihast ja vihast ei kiindu õnnesse.

Tõeliselt mõistab see, keda miski ei ahvatleja kes heas ja halvas ei rõõmusta ega vihasta.

Selgusesse siseneb see, kes kasutab võimeid kirest ja vihast vabanenuna ja kes omal jõul end valitseb.

Ei ole sel mõistust, kes pole terviklik, ei ole sel loovust, kes pole terviklik. Kel pole loovust, sel ei ole rahu. Kust aga on rahutul õnn?

Kes hülgab ihad ja toimib igatsustest, omandist ja isekusest vabana, see leiab rahu.

Kes tahab müstika ja maagia saladusi tundma õppida, peab kasutama kolme liiki energiat. Need on kõne, mõte ning endale seatud eesmärgi saavutamine. Neid energialiike kasutavad kõik targad.
Inimese mõtted on alati religioossed olnud. Pole kunagi olnud aega, mil inimene poleks mõelnud Jumalale, lõpmatusele või jõule, millest kõik on alguse saanud. Isegi kõige vähem arenenud rahvatõud on kogenud ja tunnetanud mingit Jõudu ning on püüdnud luua mingeid suhteid selle Jõuga, kas kartes seda, ohverdades sellele või püüdes seda lepitada. Primitiivse inimese looduseaustamisest, fetišismist ja ebajumalate kummardamisest on arenenud tänapäeva suured religioonid.

Gunnar Aarma „MIDA PALJUD EI TEA. MÜSTIKA JA MAAGIA“ ilmus Maalehe ja Varraku raamatusarjas „Tarkusepuu