Päike lubab peagi kanda avara kaelusega toppe-kleite. Paraku reedab just dekolteepiirkond halastamatult naise tegeliku vanuse. Seetõttu vajab rinnaesine korralikku nahahooldust.

Näo eest hoolitsemise kõrval kipuvad kael ja dekoltee pahatihti ununema, kuid ometi vananeb see piirkond kiiremini ja nähtavamalt. "Kaelanahk sarnaneb silmaümbrusnahaga, sest on näonahast mõnevõrra õhem," räägib Hiina tervisesalongi Yin Yang ja Gersi stiilistuudio kosmeetik Reet Valdek. "Samuti leidub kaelanahas vähem rasunäärmeid ning nahapinda kaitsev hüdrolipiidkiht on õhem. Sellest tingituna suudab kaela- ja dekolteepiirkond niiskust hoida ja end keskkonna eest kaitsta tunduvalt kehvemini kui nägu. Tagajärjeks võivad olla selgelt nähtavad pindmised kortsud ja naha elastsuse vähenemine."

Igapäevane hool
"Igapäevane puhastamine, toniseerimine ja kreemitamine peaks hõlmama peale näo ka kaela ja dekolteed," paneb südamele Maria Gallandi kosmeetik ja koolitaja Anni Mänd. "Nahka tuleb hooldada spetsiaalselt nendele piirkondadele mõeldud toodetega: seerumid, kontsentraadid, maskid ja kreemid. Hoolitsustooted peavad klappima nahatüübiga. Oluline on jälgida, et tooteid kantakse nahale kergelt masseerides ja suunaga alt üles."
Dekolteepiirkonna puhastamiseks võib kasutada näopiimasid, -vahtusid ja -geele. Kindlasti peab nahka toniseerima alkoholivaba näoveega, et eemaldada puhastustoote jäägid ja tasakaalustada naha pH-taset. Viimaks on oluline peale kanda niisutav ja keskkonna eest kaitsev (soovitatavalt päikesekaitsefiltriga) kreem. Kreemitades tee õrnalt näpistavaid ja patsutavaid liigutusi, mis on ühtlasi massaaži eest.
Hoiduda tasub rasusele nahale mõeldud alkoholi või tugevamaid happeid sisaldavatest toodetest, sest need kuivatavad liigselt kaela niigi kuiva ja õrna nahka. Rasuse nahatüübiga inimestel on soovitatav muretseda kaelale eraldi puhastustoode, näovesi ja kreem. Kasutamiseks sobivad ka ebapuhtale ja probleemsele nahale mõeldud tooted ning vajadusel nahaarsti retseptikreemid.
"Dekolteepiirkonna olukorra määrab suuresti ka rindade olukord," rõhutab Reet Valdek. "Kui rinnad n-ö ära vajuvad, venitab see ka dekoltee nahka ja mõjub kehvasti. Seetõttu ei tohiks hooldus piirduda üksnes dekolteega, vaid kindlasti peab oma tähelepanu saama ka rind kui dekoltee välimuse suur mõjutaja."

Koori ja kosuta
Et parandada kreemide imendumist ja kiirendada naha loomulikku uuenemist, on soovitatav kaela- ja dekolteepiirkonna nahka iga 10 päeva tagant koorida. Ei maksa kasutada tugevatoimelisi koorimisvahendeid (nt AHA-happeid sisaldavaid tooteid) ega massaažiharjasid, sest kaelanahk on selliseks töötluseks liiga õrn. Sobiva toote leiad näo- või kehakoorijate hulgast, peamine, et need ei sisaldaks väga suuri koorivaid terakesi.
Kord või kaks nädalas maksab nahka kosutada maskiga. Olenevalt aastaajast ja naha olukorrast võid valida kas niisutava (suvel, varasügisel), toitva (talvel), elustava (sügisel, kevadel), pinguldava, kortse tõrjuva või jumet turgutava maski. Hoiduda tuleks üksnes savi baasil valmistatud sügavpuhastavatest maskidest, mis tugevalt kuivatavad. Nahka võid turgutada näiteks lihtsa kohupiimamaskiga, mis sisaldab üht teelusikatäit vedelat mett ja 2–3 supilusikatäit maitsestamata kohupiima. Kanna segu dekolteepiirkonnale ja hoia peal 15 minutit. Seejärel on hea mask leige veega maha pesta. Maski koostisosad annavad palju niiskust, et hellitada õhukest nahka.
Et eemaldada vanu naharakke ja muuta nahk taas siledaks, sega pisut oliiviõli 150 grammi jämeda meresoolaga. Masseeri segu ringikujuliste liigutustega kaelale ja dekolteele, seejärel pese leige veega. Dekolteepiirkonna nahka võid hõõruda ka peotäie jääkuubikutega.Väike külmašokk stimuleerib vereringet. Pärast protseduuri kuivata nahk õrnalt rätikuga tupsutades. Kellele liiga külm protseduur ei meeldi, saab tundliku naha hooldamiseks kasutada külma vees niisutatud rätikut.
Näopiirkonna intensiivseks seerumikuuriks mõeldud ja rohkelt aktiivaineid sisaldavad tooted võivad õhukese kaelanaha jaoks olla liiga tugeva toimega. Seerumid (4) sobivad igapäevaseks kasutamiseks eriti rasuse või aknelise naha korral. Sellisel juhul tuleks seerumile lisada sobivat niisutajat, et nahk ei muutuks liiga kuivaks.

Kaela suurimad vaenlased
"Kuna dekolteepiirkond on päikesele rohkem avatud, on ka suurem oht liialdada päevitamisega ja rikkuda nahk jäädavalt," hoiatab Anni Mänd. "Päikesepõletused annavad endast pigmendilaikudena märku alles 30. eluaastates, seega tuleks kvaliteetset päikesekaitsekreemi kasutada juba lapseeas." Pigmendilaike põhjustab ka parfüümide nahale piserdamine päevitamise ajal. Ka liigne solaariumipäevitus pole soovitatav.
Vältida tasub seepide ja tugevatoimeliste dušigeelide kasutamist, sest need rikuvad nahale omast happetasakaalu ega lase hoolduskreemidel toimida. Naha, sh dekolteepiirkonna enneaegse vananemise tuntud süüdlased on suitsetamine ja alkoholiga liialdamine. Naha elastsuse vähenemist põhjustavad ka kiired kõhnumiskuurid, lõtvunud kaelanahka on aga väga raske taastada.
Jälgi oma kehahoiakut ja tööasendit! "Rühivigade, halva tööasendi, lamades lugemise ja liiga kõrge padja tagajärjeks on dekolteepiirkonna kortsud ja topeltlõug," teab Reet Valdek. Viimast aitab vähendada ja ennetada järgmine harjutus, kui seda teha korrapäraselt iga päev (korra päevas): võta pliiats suhu ja kirjuta sellega õhus läbi kogu tähestik. Hästi mõjub ka lõuaaluse õrn kloppimine.
"Kui rinnalihased on tugevad, püsib ka kaela- ja dekolteepiirkond kaunim ja vormis," märgib Anni Mänd. "Kogu keha verevarustuse ergutamiseks on kindlasti tõhusaim üldine füüsiline treening. Sellega lisandub veel õnnehormoonide tootmine organismis. Ja mis oleks suurepäraseks enesetundeks parem kui kuum dušš ja enda kreemitamine pärast trenni!"

Jaga
Kommentaarid