Õli valides võiks teada selle kuumustaluvust, maitset, rasvhappelist koostist ja tervislikkust. Parimateks praadimisõlideks peetakse maisi-, viinamarjaseemne-, rapsi-, rüpsi-, maapähkli-, päevalilleseemne- ja sojaõli; hästi talub kuumust ka tavaline oliiviõli. Kuigi mõnedki erilise maitsega, eksootilistest ja kallitest õlidest nagu pähkli-, seesami-, mandli-, avokaado- jms õlid sobiksid ka praadimiseks, võiks nendega maitsestada esmajärjekorras salateid.

Praadimisel võiks näiteks seesami- või pähkliõli kasutada ainult köögiviljade vokkimisel. Salatiõlide hulka kuulub ka oliiviõli, eriti küllusliku ja tugeva maitse annab ekstra-neitsiõli.

Oliiviõli on tuntuim ja kasutatuim Euroopas. Parim ja väärtuslikum on külmpressitud, läbipaistev, madala happesusega, värvus sügavrohelisest kuni kuldkollaseni. Sisaldab palju monoküllastumata rasvahappeid, mis taluvad päris hästi kuuma. Külmpressitud oliiviõlis leidub rohkelt kasulikke aineid ja vitamiine ning see sobib kõikjale.

Seedripähkliõli saab edukalt kasutada nii profülaktiliselt kui ka raviks mitmete haiguste puhul: haavandtõbi, gastriit, aneemia, ateroskleroos, hüpertoonia, maksa tsirroos, reuma, tuberkuloos, leukoos, nefriit, neerukivid, diabeet, rasvumine ja muud ainevahetushäired. Küllastamata rasvhapete sisalduse poolest ületab seedripähkliõli parimaidki oliiviõli sorte. Küllastamata rasvhapped lahustavad veresoonkonda ladestunud kolesteroolinaaste ja takistavad vähirakkude arenemist.

Linaseemneõli on üks suuremaid oomega-3-rasvhapete sisaldusega taimeõli, hea kaltsiumi ja magneesiumi allikaid. Antibakteriaalse toimega, hea seedimisele. Sisaldab hulga E- ja A-vitamiine ning teisi bioloogiliselt aktiivseid aineid. Spetsiifilise maitsega. Igapäevaselt võiks võtta 1–2 tl õli.

Kanepiseemneõli sisaldab samuti rohkelt tervisele vajalikke oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid, mis on inimese organismile ideaalses polüküllastumata rasvhapete tasakaalus ehk vahekorras 3:1. Sobib salatitesse, pastale, hommikuse pudru peal võisilma asemel või segatuna jogurti, keefiri, mahla või smuuti sisse.

Viinamarjaseemneõli on maheda maitse, kahvaturoheka värvusega, saadaval enamasti rafineerituna. Sobib praadimiseks, väga hea ka vinegrettkastmesse, majoneesidesse ja maitseõlide valmistamiseks. Suurepärane koostisosa küpsetistele, pannkookidele ja vahvlitele.

Argaaniaõli on üks haruldasemaid õlisorte maailmas (argaaniapuu kasvab ainult ühes kohas maailmas – Marokos), sisaldab palju E-vitamiini ja tokoferoole, kaitseb nahka vananemise eest, ravib aknet ja venitusarme nahal.

Kookosõli võib kasutada küpsetamisel, kuna see ei kaota ka kõrgetel temperatuuridel oma kasulikke omadusi, samas sobib tarvitamiseks ka ilma kuumutamata. Külmpressitud kookosõli on valmistatud kookospähkli viljalihast ja sobib toidu valmistamiseks ning ka nahahoolduseks. Kookosõli aitab kaasa toidu seedimisele ja kaltsiumi, magneesiumi, rasvlahustuvate vitamiinide ja aminohapete imendumisele.

Sojaõli sisaldab palju letsitiini ja isoflavoone, mis takistavad kolesterooli kogunemist veresoonte seintele. Isoflavoonid kaitsevad organismi ka ultraviolettkiirguse eest.

Seesamiseemneõli sobib salatite maitsestamiseks, toitude hautamiseks ning kergeks praadimiseks. Sisaldab palju letsitiini, mis aitab vähendada halva kolesterooli taset. Hea mõjuga südame- ja närvisüsteemi talitusele. Külmpressitud õli puhastab kogu organismi, viib sealt välja mürkaineid ning aitab kaitsta vananemise eest. Seda võib julgelt kasutada ka kosmeetikas või massaažiõlina.

Pistaatsiapähkliõli sobib toore kala (carpaccio), valge liha ja juustudega ning paljudesse küpsetistesse.

Avokaadoõli on üks erilisemaid terviseõlidest maailmas, mis pole pressitud seemnetest, vaid viljalihast. Sisaldab A-, D-, E-vitamiine ning palju südame- ja veresoonkonnale kasulikke küllastamata rasvhappeid. Lisaks on ta hea naha pehmendaja ja kaitsja.

Lugu ilmus Eesti Päevalehe erilehes Tervislik Mina