Ameerika Rasedate Ühendus (American Pregnancy Association) väidab temaatilise kongressi andmetele viidates, et 14–23% naistest kogeb raseduse ajal depressiooni sümptomeid. Depressioon – tujumuutus kurvameelsuse suunas – kimbutab elu jooksul iga neljandat naist. Tihti jääb depressioon diagnoosimata, eriti raseduse ajal – arvatakse, et tegemist on lihtsalt hormonaalse muutusega naise organismis, mis omakorda tingib tujumuutuse. Hormonaalne muutus tõesti tekibki, mis omakorda mõjutab naise aju ja seeläbi tema tuju, tekitades depressiooni ja ängistust. Tujukus, täpsemini öeldes, tuju kõikumine, on aga haigus.

Abi iseendale
Iga naine peab teadma, et depressiooniravimid – antidepressandid jms – imenduvad läbi platsenta ja mõjutavad last. Seega on oluline leida ohutuid meetodeid depressiooni ennetamiseks ja sellest vabanemiseks. Suurepärane, kui on toetavaid sõpru ja pereliikmeid, kellele oma hirmudest ja muredest rääkida, kellega loodusesse jalutama minna ja kelle rinnal vajadusel nutta. Abi saab ka eneseabiraamatutest. Tervenemise eeldus on siiski mõistmine, et depressioon on elu loomulik osa; teadlikkus, kuidas sellega toime tulla, ja tunnistamine, et vajatakse abi.

Nii iseenda kui ka oma lapse peale mõeldes peaks naine tegelema kõigega, mis aitab tal end raseduse ajal tasakaalus hoida. Mõned soovitused:
¤ Pea päevikut. Kirjuta oma tujudest ja tunnetest, mis piinavad; kirjuta sõnu valimata, kuid lõpeta alati armastuse ja tänulikkusega. Kirjuta, mille eest oled tänulik elule, endale, oma kehaosadele ja siseorganitele, oma lapse isale, perele, sõpradele, veel sündimata lapsele, koerale, kassile, kanaarilinnule, päikesele, kuule, tähtedele – kõigele ja kõigile. Andesta! Tunnusta! Täna! Avalda armastust!
¤ Tea, et sinu emotsioonid tõmbavad ligi sarnaseid emotsioone loovaid juhtumisi – hoia end tänulikkuse ja armastuse lainel. Kui kurvastad, ära jää konutama. Leia kiirelt midagi, mille üle rõõmustada, sest sa ei soovi ju oma ellu kurbust külvavaid juhtumisi. Ise valid, milliseid tundeid tunned ja milliseid kogemusi koged.
¤ Toitu õigesti. Näiteks suhkur ja kofeiin soodustavad stressiilminguid, oomega-3-kalaõli aga vähendab neid. Uuri, mis toidud just sulle sobivad.
¤ Hoia kontakti lähedastega. Selgita neile otse, millist käitumist neilt ootad ja miks. Näita välja tänulikkust. Usu, ka siis, kui nad kipuvad sind vaid õpetama ega oska toetada, hoolivad nad sinust ja armastavad sind.
¤ Räägi lapsega. Unista siiralt ja lapselikult ilusast elust koos temaga. Ole rahul sellega, mis sul on, ja räägi sellest, milline elu teil koos tuleb. Unistamine ei maksa midagi ja teeb teid mõlemaid õnnelikumaks.
¤ Tegele rõõmu pakkuvate tegevustega.
¤ Mõista, mida sa saad muuta ja mida mitte. Tegele sellega, mida saad muuta, ülejäänuga lepi. Tee tähtsuse järjekorras nimekiri tegemist vajavatest asjadest ja hakka nendega tegelema. Oma tegevuse ja elu planeerimine on stressi ärahoidmisel üks väga oluline oskus.
¤ Ümbritse end vaid toetavate inimestega. Need, kes on hirmul, kes liigselt õpetavad või kellega su arusaamad ei ühti, võiksid enesest kaugemale lükata. Vähemalt raseduse ajaks.
¤ Ole uudishimulik. Arene koos lapsega. Uuri, kuidas ta kõhus kasvab, kuidas saad olla hea ema lapsele juba raseduse esimestest päevadest alates. Kasvage koos!
¤ Kõnni looduses ja ole lihtsalt tasa. Tunneta ühtsust loodusega. Tea, et sinu sees kasvab uus elu ja see on imeline. Oled osa loodusest. Tervita muremõtteid kui külalisi – lase nad viisakalt sisse, täna ja saada viisakalt minema. Oluline, et nad ära lendavad ja sinu pähe pesa ei ehita.
¤ Ära pelga jagada oma kahtlusi naistearstiga ja nõu küsida. Tema ju selleks ongi, et toetada sind ja pisikese ilmakodaniku sündi. Üldjuhul suunab naistearst depressioonikahtlusega naise edasi psühhiaatri juurde, sest tegemist on tõsise haigusega.

Mehe tugi
Iga mees peaks mõistma, et ka temal on suur roll naise toetamisel. Psühholoogiast on teada, et naisele on antud paremad sotsiaalsed oskused, intuitiivsus ja rohkem sõnu. Tark naine küsib mehelt abi, annab talle ette tegevusjuhised ja kiidab meest õige käitumise eest. Vaid siis saab mees selget tagasisidet, et on kasutanud õigeid sõnu ja teinud õigeid tegusid.
Kui mees räägib oma muredest teise mehega, siis selleks, et teine teda juhendaks. Seetõttu kipuvad mehed ka naise muredele vastama kohe lahenduste otsimise ja õpetamisega, kuid STOPP, kallis mees! See on viimane asi, mida naine soovib. Kui naine ei ole otse küsinud, et õpeta mulle seda või teist, siis lõpeta targutamine. Naine soovib toetust – ja see ei tähenda õpetamist. Naine vajab seda, et mees teda kuulab, noogutab, ütleb õigel ajal ja õiges kohas: "Jah, kallis!", "Ah nii?", "Oi, kui raske sul võib olla!", "Ma mõistan sind..."
Kallista, paita ja silita, võta kaissu, ütle lõputu arv kordi: "Ma armastan sind!", "Ma armastan sind ja meie beebit!", kasuta hellitusnimesid.

Kuidas veel toetada?
¤ Vii naine loodusesse jalutama.
¤ Vaata, kuidas saad teda kodutöödes aidata, ja tee seda! Küsi, millega veel saad abiks olla.
¤ Tee süüa, too naisele kohv voodisse, las tal olla kordki elus unistuste elu. Las naine tunneb, et ta ei ole üksi – et sa hoolid, armastad ja toetad teda.
¤ Too naisele lilli.
¤ Aita tal aega planeerida.
¤ Pööra naise tähelepanu ilusatele asjadele.
¤ Ära tekita talle alaväärsuskompleksi, öeldes, et ta näeb välja kole ja paks nagu elevant ning peab kohe pärast sünnitamist kõvasti trenni tegema hakkama ja dieeti pidama.
¤ Väldi seda, mis võiks peresiseseid suhteid halvemuse suunas mõjutada – teiste naiste vaatamine, nende rindade ja tagumiku kommenteerimine, äia ja ämma kirumine vms.
¤ Unusta ärritumine, kamandamine jms – see naine on su lapse ema –, hoia teda kui kullatükki, sest just tema toob lapsukese ilmale.

Pole oluline naist mõista, lihtsalt armasta teda! Mehe ülesanne on naist kuulata, anda naisele tagasisidet, et temast on aru saadud, see ei tähenda naisega kõiges nõustumist.

Mehed peavad teadma, et mida rahulikumad ja armastavamad on nad naise raseduse ajal, seda rahulikum on elu uue ilmakodaniku sündimise järel. Enamasti on rahulike ja armastavate vanemate lapsed tõelised päiksekesed – naeratavad ja rahulikud!

Tallinna Raseduskriisikeskuse raseduskriisi-, pere- ja paarinõustaja Küllike Lillestik:
"Raseduskriis on olukord, kus halveneb naise, mehe ja nende lähedaste toimetulek füsioloogiliste, sotsiaalsete ja psühholoogiliste muutustega või traumaatiliste kogemustega, mis on seotud rasestumisega, raseduse katkemise või katkestamise, lapseootuse, lapse sünni ning emaduse, isaduse ja lapsevanemaks kasvamisega."
Tasuta nõustamistelefon 800 2008, info www.rasedus.ee.

Artikkel ilmus esmakordselt ajakirjas Eesti Naine 2013. aasta detsembris.