Üksikud sinikad, isegi kui need on tekkinud ilma teadaoleva traumata, on üldjuhul ohutud ja arsti poole seetõttu pöörduma ei pea. Sagedamini tekivad väikesed, kuni kolmesentimeetrise läbimõõduga hematoomid jalgadele või kätele. Enamasti on tegemist lihtsalt organismi eripäraga ja selle pärast muretseda pole tarvis. Tihti on need inimesed kahvatu, heleda nahaga ning kerge sinikate teke on neid saatnud juba lapseeast saadik; sageli on see eripära pärilik.

Kuna eakamatel muutuvad veresooned hapramaks, on neilgi kerge sinikate teke sage probleem. Kui inimene saab toiduga vähe C-vitamiini, võib olla häiritud haavade paranemine ja soodustatud sinikate teke – iseäranis võivad C-vitamiini puuduse all kannatada suitsetajad ja eakad.
Kui aga sellised iseeneslikud hematoomid on sinu jaoks uus nähtus, nendega kaasnevad muudki terviseprobleemid (kaalulangus, suur väsimus, valud) ja iseeneslikud veritsused (näiteks ninast, haavadest) ning veri ei taha hüübida, on vaja kindlasti arsti poole pöörduda, et teha mõned täpsustavad analüüsid ja leida probleemi põhjus.

Millised haigused ja ravimid soodustavad sinikate teket, seda saab lugeda siit: