Pulver ütles, et teadus ei ole võimeline vastama väga paljudele küsimustele ühiskonna funktsioneerimise kohta. Kui me keelaks täielikult ära mitte-teaduspõhisuse, siis me ei tea, mis on selle tagajärg. Millegi kategooriliselt väitmise ja eitamisega võib teha seetõttu rohkem kahju, kui mitte-teaduspõhise maailmapildi talumisega, lisas professor.

Astronoom Jaak Jaaniste oli psühholoogiga nõus. Tema ütles, kui mõni inimene kavatseb lasta ennast astroloogide ennustuste järgi juhtida, on neil selleks täielik õigus. Tema sõnul on kõik on korras senikaua, kuni lapsed mängust välja jäetakse ja neile astroloogiat koolis peale ei suruta.

Osaliselt tingib horoskoopide populaarsuse kindla tuleviku ihalemine. Inimesed tahavad ette kujutada, mis juhtub järgmisel hetkel, päeval ja aastal. Pulver ütles, et teadusest endast jääb sageli väheks, sest keerukatele probleemidele ei paku teadus tavaliselt lihtsaid jah-ei-tüüpi vastuseid. Vastust küsimusele, kas elu läheb tulevikus paremaks või halvemaks, on aga vaja.

Nii kasutabki igaüks vastuse saamiseks oma mõtteviisist tulenevaid töövahendeid. Teadusliku mõttelaadiga inimesed lähtuvad analüüsidest, religioossed inimesed ettekuulutustest jne. Horoskoopide populaarsus tuleneb just nende näilisest võimest tulevikku ennustada. Teada on ka selge põhjus, miks miski nii juhtuma peab. Selle taga on kindlas tähtkujus sündimine ja mõned muud märgid, selgitas Pulver.

Mingisugusegi kindla prognoosi tekkimine teeb imesid, sest ümbritseva keskkonna üle taastatakse vähemalt näiline kontroll. Ärevustunne leeveneb ja öösel saab taas rahulikult magada. See tuleb kasuks nii inimesele endale kui ka ühiskonnale laiemalt, sest ärevusseisundis pole enamasti inimene motiveeritud tegutsema ega oska leida adekvaatseid lahedusi.

"Võrreldes 20–30 aasta taguse ajaga on praegu ikkagi suhteliselt rahulik. Rohkem on see ikkagi meelelahutus. Paljud inimesed on ka öelnud, et nad ei usu, mida horoskoopides kirjutatakse, aga ma ikka igaks juhuks loen," mõtiskles Laurits Leedjärv, Tartu observatooriumi täheteadlane.

Allikas: