Kui on soov hakata tööl käima rattaga, tasub mõelda linnaratta peale. “Iga päev tööl või koolis jalgrattaga käimine aitab hoida kehalist aktiivsust, säästa aega ja hoida kokku transpordikulusid, ” lausus Kaup24 turundusjuht Rauno Kristjan. Ta lisas, et e-poest ostetakse kõige rohkem just soliidse välimusega tänavarattaid. “Rattaid hakatakse ostma tavaliselt juba märtsis, kui lumi hakkab vaikselt sulama ning ilmad lähevad soojemaks. Maikuu on rattaostu kõrgpunkt – siis on kindel, et suvisteks sõitmisteks ollakse kenasti valmis.”

Linnarattal on võrreldes hübriid- või mägiratastega vähem käike (1-7), kuid need katavad täielikult linnatänavatel sõitja vajadused. Tänavaratta käiguvahetajad asuvad üldiselt rattarummu sees, mis teeb ratta töökindlamaks.

Ratta valiku puhul tasub silmas pidada kindlasti jalgrattaraami suurust, käikude arvu ja mis kuulub ratta standardvarustusse ehk ka olemas on tuled, pakiraam, rattajalg, ketikaitse ning porilauad. Kindlasti ei tasu unustada ka linnaratta lukustamiseks vajalikku rattalukku.

Mägijalgratas

“Mägijalgrattad olid algselt vaid spordivahendiks mõeldud, kuid nimi on petlik, sest ratas sobib eelkõige neile ratturitele, kes sõidavad valdavalt mööda kiviseid või vahelduva maastikuga teid,” nentis Kristjan. Mägijalgratta valimisel tasub vaadata, et ratta diameeter oleks pisut väiksem kui linna- või hübriidrattal, kuid rehvid oleksid laiemad ja tugeva mustriga, et raskel rajal sõitmine oleks mugavam ja ohutum. Mägijalgratta valimisel tasub võrrelda nii raami suurust, rehvide laiust kui ka rattaraami materjali, millest sõltub ratta raskus ja ka vastupidavus. Kõige populaarsemad maastikuratta raamisuurused on 19 ja 20 tolli, mis vastavad sõitja pikkusele vastavalt 173-183 cm ja 178-185 cm.

Maanteejalgratas

Tegu on väga spetsiifilise rattatüübiga, mis mõeldud sõitmiseks asfaldil. Maanteeratas on väga kerge, aerodünaamilise sõiduasendiga ning võimaldab sõita väga kiiretel kiirustel. Peamiselt soetatavad ratta endale professionaalsed sõitjad, kes käivad võistlemas. “On oluline valida õige suurus, et sõit kulgeks võimalikult mugavalt, tõhusalt ning ei tekitaks vigastusi,” toonitas Kaup24 turundusjuht ja lisas, et kui tipprataste hinnad küünivad 10 000-12 000 euroni, siis tavasõitjale leiab sobiliku maanteejalgratta ka alatest 650 eurost.

Hübriidratas

“Ostjad saavad järjest enam aru, et maanteel ja isegi metsateel on mägiratta asemel parem sõita mägiratta välimuse, kuid sootuks suuremate rataste ja siledama mustriga rehvidega hübriidrattaga, sest see katab tänava- ja mägirattaga võrreldes kõige suurema osa sportliku inimese vajadustest,” nentis Kristjan. Hübriidil on tavaliselt 21-27 käiku, rattad on 28-tollised ning ratta hinnad algavad 300-400 eurost.

Laste- ja noorterattad

Laste- ja noorterattad on mõeldud peamiselt 2-12-aastastele. Rattad erinevad üksteisest peamiselt rataste suuruse poolest, mis võivad olla 12 tollist kuni 24 tollini. Samuti on erinevus käikude olemasolul – üldjuhul pakutakse käikudega mudeleid viiendast kuni kuuendast eluaastast. “Lasteratta valimisel on oluline tähelepanu pöörata, et rattal oleks käsipidurid. Niimoodi õpib ja harjub laps kohe algusest peale kasutama ohtlikes olukordades käsipidureid, mitte ei vänta tagurpidi,” soovitas Kaup24 turundusjuht.

Mistahes rattaga sõitmisel tasub kindlasti meeles pidada ka ohutusnõuandeid – kanda kiivrit, valida endale vastav sõidukiirus ning arvestada jalakäijate ja autodega.

Allikas: Optimist Public