Tavaliselt märgatakse probleemi siis, kui inimesel tekib hirm pimedas sõitmise ees, sõidu ees kiirteedel või tiheda liiklusega tänavail. Kui segadust hakkavad tekitama ka liiklusmärgid, sõidusuunad ja foorituled, on põhjust muretsemiseks enam kui küll.

Vananemine toob kaasa füüsilisi muutusi ja haigusi, mis juhtimisvõimet mõjutavad: nägemise ja kuulmise kaotus, reageerimiskiiruse vähenemine, aeglasemad refleksid, vähenenud füüsiline jõud, halvenenud keskendumisvõime ja mälukaotus. Ka ravimid võivad adekvaatset juhtimisvõimet mõjutada. Mõned eakad teavad oma piiratud võimeid autojuhtimisel, teised eitavad kõike ega kuula ühtegi nõuannet. Raskematel juhtudel ei mäleta eakas oma haigusi ega ravimeidki, kuidas saaks ta siis mõista, et ei suuda enam autot juhtida?

Kes peaks vastutama selle eest, et juhtimisvõimetu eakas rooli ei istuks? Kas arst, kes diagnoosi paneb? Või politsei, kes eakaid juhte peatab ja nende segadust märkab? Või mehaanik, kes eaka autol järjest sagedamini peegleid või plekimõlke parandama peab? Või hooldaja? Või peaks riik kehtestama teatud vanusepiiri ületanud või teatud diagnoosi saanud inimestele kohustuslikud sõidueksamid?

Kas ja kuidas oleks võimalik veenda inimest sõitmisest loobuma? Ehk on abi järgmistest sammudest:

  • Vaadake üle, kas eaka juhiluba ikka kehtib ja kas kindlustuspoliis on olemas. Eakad keelduvad tihti oma dokumente uuendamast. Sellest võib olla abi arutelu algatamisel.
  • Jälgige juhtimisprobleeme. Kas inimene unustab, kuhu ta pidi minema, ja eksib ka tuttavatel teedel? Kas sõidukiirus on ebakohane või juhtimisstiil ebakindel? Kas juht satub sõites segadusse või raevu?
  • Otsige abi. Rääkige perearstiga ja paluge tal nõu anda, et eakas ei istuks rooli. Professionaali nõuannet kuulatakse alati parema meelega kui lapse või teise lähedase oma. Abi võib leida ka autoteenindusest, kindlustusagendilt või koguni apteekrilt.
  • Pakkuge ennast appi eakat sõidutama või paluge kellelgi teisel seda teha.
  • Kui muu tõesti ei aita, võtke ära autovõtmed või eemaldage aku. Püüdke veenda eakat juhti autot maha müüma – saadud raha eest saab ju vajaduse korral sõita näiteks taksoga.

Pidage meeles, et inimene näeb seda kõike rünnakuna oma iseseisvusele, liikuvusele ja koguni eksistentsile. Otsus keelata eakal rooli istuda võib olla väga valus, kurb ja koguni ebameeldiv. Keskenduda tuleks asjadele, mida eakas teha suudab ja mida ta saaks nautida. Rõhutage, et sõidustressi peab nüüdsest enda kanda võtma keegi teine, kuid sõitu nautida saab just tema.

Eakal sõidukijuhtimise keelamine võib tekitada vastuolu ka teiste pereliikmetega. Kui vaja, kutsuge kõhklejad kaasa sõitma, kui eakas autot juhib. Teine mõjus meetod on küsida: „Kas laseksid tal oma lapsi või lapselapsi sõidutada?“ Vastus on enamasti eitav, sest turvalisus on kõigile tähtis.