Spontaanne suitsust loobumine on harilikult tõhusam, sest need inimesed on oma pahest sügavuti aru saanud ja tunnevad end seetõttu juba pikka aega ebamugavalt. Nende puhul kasvab rahulolematus iga päevaga ja leiab lõpplahenduse äkkotsuse näol – kõik, aitab, nüüd loobun suitsetamisest, see ei anna midagi, on kulukas ja hävitab mu tervist, suitsetamine on valmistanud mulle kaua stressi ja see tuleb lihtsalt lõpetada.

SPONTAANNE SUITSUST LOOBUMINE ON HARILIKULT TÕHUSAM.

Suitsetamisest loobumisel tuleb eelkõige alustada mõtlemisest. Suitsetajal on välja kujunenud terve hulk tavasid ja käitumismustreid, mis mõjutavad psüühikat ja seovad suitsetamisega ehk rohkemgi kui mõne minuti jooksul saadav petlik heaolutunne. Rahvasuu ütleb, et suitsetamine on nähtus, kus sigareti ühes otsas on tuluke ja teises loll pea, vahepeal aga mürgine toss.
Praktiliselt kõik suitsetajad teavad selle tegevuse kahjulikkusest ja kaaluvad vähemalt aeg-ajalt suitsust loobumist, kuid suurem jagu lükkab seda pidevalt edasi.
Tänapäeval ei vaielda enam, kas suitsetamine tekitab kopsuvähki – see on ammu tõestatud.

Toon ära 10 isiklikku soovitust, mis ehk aitavad suunata mõtlemist tubakast loobumisele.

1. Milleks lühendada niigi lühikest elu? Lõpetage suitsetamine mõeldes minevikule ja eriti tulevikule, aga ka oma perele, kes nii materiaalselt kui füüsiliselt kannatab teie iseloomunõrkuse all. Suitsetajate lapsed on teistest ka sageli haigemad.
2. Määrake kuupäev, kui sigaretid prügikasti viskate ja pidage lubadusest kinni. Kui te seda ei suuda, pole põhjust endast lugu pidada.
3. Pange muidu tubakatoodete peale kulunud rahasumma iga päev kõrvale ja ostke selle eest midagi meelepärast. Pange tähele, et aastaga koguneb palju suurem summa, kui te arvasite.
4. Kui suitsunälg hakkab vaevama, mäluge närimiskummi või imege piparmündikomme.
5. Ärge lootke sigarettide arvu järk-järgulise vähendamisega suitsetamisest loobuda. Maha saab jätta vaid paugupealt ja alatiseks. Väide, et teil on iseloomu – olete juba kümme korda suitsetamise maha jätnud –, kõlbab huumori valdkonda.
6. Suruge suitsunälg maha klaasi vee või mahlaga. Vedelik puhastab organismi ja peletab mõneks ajaks soovi oma keha mürgitada.
7. Kui sissejuurutatud sõltuvus teid kiusab, kasutage selle vastu aju. Kuna kahjulik pole niivõrd nikotiin, kui suitsus lenduvad kantserogeensed ained, eeskätt tahm, ehk ronida siis ka korstna otsa ja hingata kümne minuti vältel sealt tõusvat suitsu? Tagajärg kopsudele peaks olema umbes sama mis suitsetamise puhul.
8. Tundke rõõmu tervise paranemisest ja hakake ujuma või jooksma, mis suitsetajale eriti ei sobi.
9. Hoiduge suitsetajate seltskonnast ja vältige kohti, kus suitsetatakse.
10. Kui olete loobunud, jääge tehtud otsusele kindlaks ja ärge laske end provotseerida.

Heldur Jõgioja koostatud raamat „Kaika Lainest Vangani. Üle 450 rahvameditsiini ravivõtte ja retsepti kogu maailmas" ilmus Maalehe ja raamatusarjas „Tarkusepuu

P.S. Paljude jaoks on tõhusaks osutunud ka Allen Carri raamatu "Lihtne meetod lõpetada suitsetamine" läbilugemine, pärast mida on neil suitsetamise soov kadunud.