Igapäevases menüüs võiksid olla rohelised lehtviljad, marjad, kapsalised jmt ristõielised köögiviljad ning igasugused väävlit sisaldavad toidud – sibul, küüslauk jm laugulised. Miks mitte ka vetikad. Seda kõike seetõttu, et need toidud annavad hulgaliselt vitamiine, mineraale, fütotoitaineid, aitavad toetada keha detoksimehhanisme ning hoiavad seeläbi tervist.

Toitumisnõustaja ja lehe "Triinu toidumaailm" looja Triin Muiste, pakub välja mõned võimalused, kuidas saab köögivilju oma menüüsse rohkem lisada, et olla ligilähedalgi soovitatavale kogusele:

  • Smuutid – üsna tavaline ja tuntud viis, kuidas kokku miksida puuvilju ja piimatooteid, aga kas te olete katsetanud köögiviljasmuutisid? Näiteks kurk, seller, õun, rohelised köögiviljad. Või kui see tundub hirmuäratav, siis miks mitte teha marja- ja puuviljasmuuti ning sinna juurde lisada spinatit või kevadel värsket umbrohtu.
  • Supid – tüüpiliselt teeme suppe selliselt (vähemalt minu peres tehti), et lisame liha, sinna juurde porgand ja kartul. Heal juhul sibul ka. Aga lisa juurde vähemalt 2-3 komponenti nendest köögiviljadest: brokoli, lillkapsas, paprika, spargel, seller, tomat, oad, herned, küüslauk jne. Ka püreesupid on mõnusad.
  • Salatid iga põhiroa kõrvale – Valmistad põhiroaks kartulit ja liha? Tee juurde salat. Vaaritad hoopis pastat? Samuti salat juurde. Ei pea muretsema selle pärast, et mingil hooajal pole tomat ja kurk oma maitsega. Vali siis hoopiski lehtsalat, rukola, porgand, sibul või tee porgandi-kaalikasalatit. Või tee sooja salatit: seller, porgand, lillkapsas, brokoli või röstpeet, punane sibul ja rukola. Salatimaailm on piiramatu!
  • Kastmed ja määrded – kui oled suur pastasõber, siis pesto (basiilik, spinat, pähklid või seemned, juust või maitsepärm, sidrunimahl ja oliiviõli- imeline kooslus!) sobib mõnusasti pastakastmeks. Ka kalale. Võileivale võib või asemel määrida läätsepasteeti või avokaadomääret. Katseta ainult!
  • Kotletid – lisa tavalisele kotletile juurde riivitud porgandit, peeti või suvikõrvitsat. Või valmista läätse-pikkpoissi. Internet on täis maitsvaid ja loovaid retsepte.
  • Magustoidud – sind ahvatleb šokolaad? Miks mitte proovida siis avokaadodesserti (avokaado-banaan-kakao)!? Või valmistad hoopiski punapeedibrowniet või kikerhernemuffineid. Mõnus!

See maailm on nii lai, et isegi kõige köögiviljavõõram inimene leiab oma lemmiku! Inspiratsiooni võib leida Vahemere köögist, India toitudest, aga ka nt Vene rahvusköögist. Lugeja, lisa ka enda viis, kuidas rohkem köögivilju maitsvalt menüüsse lisada!