„Olenevalt apteegist on saadaval 10–20 kaalulangetamispreparaati, kokku kõigi apteekide peale ehk rohkemgi. Osa preparaatidest on üsna sarnase koostisega, vaid tootjad on erinevad, osa on koostise poolest teistest erinevad, ent põhiained neis kõigis on samad või sarnased. Enamasti on koostisosad looduslikud, päris keemilisi kaalulangetamispreparaate tänapäeval enam käsimüügis polegi, varem küll. Kasutatakse ravim- ja muid taimi või nendest eraldatud toimeaineid,“ selgitab farmatseut. 

Kaalulangetuspreparaadid kiirendavad ainevahetust, aitavad rasvu põletada, pärsivad söögiisu – eriti magusaisu – ja tekitavad täiskõhutunde. Seeläbi hakkabki kaal langema. Ühes preparaadis võib olla esindatud mitu neist toimetest. 

Kui ostja seisab apteegis riiuli ees, kus kõik need kaalulangust lubavad preparaadid reas, siis mille järgi peaks ta oma valiku tegema?

Kink ütleb, et kõigepealt peab inimene kindlaks tegema, millest on tekkinud tema ülekaal. Kas ta sööb liiga palju, liiga sageli, palju magusat või rasvast või on tal kõhukinnisus ja aeglane seedimine või kõik need asjaolud korraga. Kes näiteks sööb palju magusat, võiks valida mõne kroomi sisaldava preparaadi, sest kroom vähendab magusaisu. Kes sööb palju rasvast, võtku preparaat, mis ei lase rasval imenduda. Kui on kehv seedimine, siis sobivad seedimise soodustajad, kas või teena. 

Kui liigsed kilod on aastatega tasapisi kogunenud, siis ilmselt on tegemist kas vale toitumise ja/või vähese liikumisega. Kui aga toitumine on tervislik ja ka füüsilist koormust on piisavalt, ent ometi kaal tõuseb, siis soovitab Kink sellest oma arstiga rääkida, et kindlaks teha, ega pole tegemist mõne algava haigusega. 

Enne kaalulangetamiskuuri tuleks arstiga kindlasti konsulteerida ka juhul, kui teil on mõni krooniline haigus ja tarvitate ravimeid. Kaalulangetamispreparaadid on ise küll toidulisandid, mitte ravimid, aga terviseseisundit mõjutavad nad ometi, muidu polekski neist mingit kasu.

Kaalulangetamispreparaatide toimeained

Safran – maitseaine, palju toimeid. Vähendab kehakaalu tänu sellele, et pärsib söögiisu ja tekitab täiskõhutunnet, nii ei teki nälga söögikordade vahel ega söö üle. Safran on ka meeleoluparandaja, ta aitab organismil produtseerida serotoniini. Heas tujus, heaolutundega ei tahagi ju nii palju süüa.

Ananassist eraldatud ensüüm bromelaiin parandab seedimist, soodustab rasvade põletamist, aitab vältida tselluliidi teket, soodustab vedelike väljaviimist organismist. Ananass aitab kaalust alla võtta ka viljana süües. Samuti papaia, mis kiirendab ainevahetust.

Kiudaineid kasutatakse neis preparaatides päris palju nii kõrvuti muude toimeainetega kui ka omaette preparaadina. Kiudained soodustavad/kiirendavad seedimist, aitavad vältida kõhukinnisust, seega on head neile, kel seedimine aeglane. Kiudained tekitavad ka kiiremini täiskõhutunnet. Kui neid enne sööki võtta, hakkavad nad maos paisuma, nii ei söö liiga palju. Takistavad ka rasva imendumist.

Artišokiekstrakti sisaldavad paljud neist preparaatidest. Artišokk kergendab seedimist, stimuleerib sapi ja maksa tööd, soodustab rasvade lõhustumist. Sobib inimestele, kel on kombeks süüa liiga palju, liiga kiiresti ja liiga rasvast toitu või kelle organismil on probleeme rasva lõhustamisega.

Artišokki kasutatakse mõnes preparaadis ka koos võilillega, mis samuti soodustab seedimist.

Ka on olemas preparaadid, mis kiirendavad seedimist tänu õunaäädika ja artišoki kombinatsioonile. Õunaäädikas tekitab täiskõhutunnet, aktiveerib ainevahetust ja rasvade põletamist, eemaldab jääkaineid ning suurendab vee-eritust.

Rohelise tee ekstrakt kiirendab ainevahetust ja soodustab rasvade põletamist. Kui regulaarselt rohelist teed juua, siis peaks ainevahetus kiirenema.

Lahtistava toimega on ka sennat ja paakspuukoort sisaldavad teed.

Lahtistava toimega teesid ei tohiks kaua järjest kasutada, sest need häirivad soole motoorikat, lõpuks ei tahagi sool ise enam töötada, või vastupidi – töötab kogu aeg.

Linaseemed. Lahtistina ning seedimise kiirendamiseks kasutatakse nii jahu kui õli. Aga neid ei tohiks ka mitte kogu aeg kasutada, vaid kuurina.

Guaraana. Vähendab söögiisu. Annab ka palju energiat, see tähendab toniseerib. Vanematele inimestele ei soovitaks, sest võib vererõhku tõsta.

Kõik toniseerivad ained – lisaks guaraanale näiteks kuldjuur ja ženšenn – võivad tõsta vererõhku, seega peaks nendega ettevaatlik olema.

L-karnitiin. Soodustab rasvade põletamist. Spordiga tegelejail aitab paremini soovitud vormi saavutada, kuna ei lase rasvadel organismis talletuda.

Q10 annab energiat, peletab väsimust ning aitab taastada organismi energiavarusid (näiteks pärast haigusi ja treeninguid).

Kroom hoiab veresuhkrutaseme stabiilsena, ei lase tekkida magusaisul.

Tšillipipar kiirendab seedimist. Kellel maoga probleeme, neile ei soovitaks, kuna võib magu ärritada.

Vetikaekstrakt vähendab näljatunnet ja söögiisu.

On olemas ka kaalulangetamist soodustavad pulbrid, mida saab joogi või jogurti sisse panna ja tarvitada seda segu söögikordade vahel näljatunde peletamiseks või asendada sellega mõni söögikord. 

Farmatseut ei soovita kaalulangetavaid preparaate pidevalt võtta, vaid teha aastas paar kahe-kolmekuulist kuuri. 

Kui jätkata söömist ja liikumist vanaviisi, see tähendab mitte eriti ennast liigutada, kas siis on lootust, et neid preparaate võttes kaal ikkagi langeb?

Farmatseudi sõnul peab kaalulanguse saavutamiseks ikka ise ka vaeva nägema – kas menüüd muutes või rohkem liikudes. Päris nii see pole, et võtad aga tablette ja oled kohe peenike. Kui pidevalt vaid neid tablette võtta ja sellele oma kaalulangus üles ehitada, siis rikub tervise ära. Eriti rõhutab apteeker, et sooletegevuse ergutajaid võib kasutada lühiajaliselt, mitte pidevalt. 

Kui inimesel on tõsine plaan kaalu langetama asuda, siis soovitab Kink kõigepealt üle vaadata oma toitumine: kas saaks selles mingeid lihtsaid, ent tulemusrikkaid muudatusi teha, näiteks kas või magusad gaseeritud joogid asendada vee või mahlaga. Ja füüsilise koormuse tähtsust ei tohi unustada. Kui lausa trenni minna ei taha, siis kõndige, kas või pool tundi päevas. „Kui dieet ühendada liikumisega, siis on need preparaadid tõhusamad ja mõjuvad kiiremini,“ kinnitab Kink. „Nii et kõigepealt tuleb vaadata üle oma toitumine ja liikumine ning alles siis haarata tablettide järele.“ 

Kõik kaalulangetajad on märganud, et esialgu, kui on korrigeeritud oma toitumist, hakkab kaal üsna ruttu langema, jääb siis aga mingil ajal teatud punkti seisma. See tähendab, et organism on ära harjunud väiksema kaloraažiga. Kui kaal taas tõusma hakkab, saadakse kaloreid rohkem kui kulutatakse. 

Kes tahab kaalu vähendada, peab kulutama rohkem energiat, kui toiduga sisse sööb.

Kink on märganud, et rahva seas liigub ka väära infot kaalulangetamise teemadel. Näiteks et pärast kella 18 ei tohi enam süüa. See pole reegel, vaid oleneb sellest, millal magama minnakse. Küll aga võib öelda, et kaks tundi enne magamaminekut ei tohiks süüa. „Kui tunnete, et kõht on kell 18 tühi ja te enne kella 22 magama ei lähe, siis võite süüa küll,“ leiab farmatseut.

Organismil ei tohi lasta tekkida näljatunnet, sest siis hakkab ta varusid koguma. Õigem on süüa neli-viis korda päevas, sealhulgas kolm põhikorda ja kaks väiksemat.

Kaalulangetamispreparaadid on mõeldud tervetele inimestele. Ägedalt kulgevate haigustega, sealhulgas viirushaigustega, ei ole soovitav neid manustada. Krooniliste haiguste puhul, nagu öeldud, tasub arstiga nõu pidada, mis sobib, mis mitte.

Elukiri