Tumedate silmaaluste varjamiseks võib kasutada peitepulka või spetsiaalset jumestuskreemi.
Kes vaevleb tumedate silmaaluste või silmaümbruse kollaka naha käes juba pikemat aega, peaks esmalt laskma arsti juures ära teha analüüsid – nii mitmedki tervisehädad võivad endast märku anda just silmade ümbruses. 

Vitamiinipuudus on kahtlemata üks märk, mis end silmaümbruses tumedate rõngastena märku annab. Vaadake üle rauasisaldus oma menüüs: kas sööte piisavalt liha (veiseliha, maks, kalkun), muna, kala, koorega keedetud kartuleid. Lisaks sobivad menüüsse oad, läätsed, kõrvitsaseemned, krevetid. Soovitatakse tarbida ohtralt K-vitamiini sisaldavaid aineid: peterselli ja teisi maitseköögivilju, hapukapsast, rooskapsast, spinatit, nisuidusid, lillkapsast, sojajahu, spargelkapsast, rapsiõli, kibuvitsamarju, nisukliisid, kaera, maisi, herneid, ube.
Väga tähtis on ka korralik puhkus. Pikaaegne unevõlg ei mõju hästi ei organismile ega väljanägemisele.

Paistes silmad

Tursed silmade all võivad tekkida vedelikupeetusest organismis. Näiteks õhtul tarvitatud liigne vedelik võib jääda osaliselt organismist välja viimata ja nii võivad hommikuks turses olla nii silmalaud kui ka silmaalused.

Silmaümbruse kudede lümfi- ja vereringet võib halvendada ka liigne napsitamine, suitsetamine ja kohvijoomine, samuti väsimus, unetus, vähene värske õhk. Rasvarikas kreem, mis takistab niiskuse eraldumist nahast, võib samuti tekitada vedelikupeetust silmade all.
Tursed võivad olla seotud ka tervisehäiretega: südame-, neeru- ja maksahaigustega.
Kodustest vahenditest võib soovitada jahutavaid pärnaõie- või petersellilehetee mähiseid.
Paistetust vähendavad ka mähised kartulimahlaga. Samuti võib silmadele asetada marlitükid, mille vahel on riivitud toores kartul.

Mida EI tohiks teha, on hakata paistes silmaaluseid hõõruma või neid ohtralt üle kreemitama, veel enam, jumestuskreemiga katma.

Koduseks „esmaabiks“ sobib eeterlike õlide segu: võtke 2 tilka rosmariini eeterlikku õli ja 2 tl oliiviõli. Segage need omavahel ning kandke mikstuur silmapiirkonda. Laske segul nahka imbuda 5–7 minuti jooksul, seejärel eemaldage vatikesega üleliigne. Jälgige, et segu ei satuks silma.
Kui eeterlike õlide tagavara kodus pole, aitavad paistes silmade puhul ka teekotikesed – sobivad roheline ja valge tee ning ka kummel. Asetage teekotid (võivad olla ka kord kasutatud) mõneks minutiks jahedasse vette. Seejärel pange need kuni 5 minutiks külmkappi. Seejärel võtke kapist ning asetage silmadele 15–20 minutiks. Lõpuks loputage silmaümbrus jaheda veega üle.

Kui hommikune silmaturse kipub tihti probleem olema, tehke endale varuks teejääkuubikud. Võtke 4–5 teekotikest ja laske selle sisul kuuma vette imbuda. Tähtis on, et teemikstuur oleks piisavalt kange. Seejärel jahutage vedelik ning valage välja jääkuubikurestile. Laske teeveel sügavkülmikus kristalliseeruda. Kui kuubikud on valmis, kasutage neid nõnda, et asetate jääteekuubiku väikese froteerätiku (või marlitüki) sisse ja hõõrute sellega paistes silmaaluseid. Protsess on vesine, kui kuubik hakkab sulama, kuid soovitatav on sisse hõõruda võimalikult palju ja kaua, kuni kuubik pea sulanud. Turse taandub kiiresti.

Kodused silmamaskid

Õrna silmaümbruse naha eest saab kodus suurepäraselt hoolitseda.
Näiteks mõjub väga hästi Aasia pirn, mille lõikudega võiks õhtuti hõõruda kuni 10 minuti jooksul õrnalt silmaümbruse nahka. Pirn sisaldab antioksüdante, vaske ja C-vitamiini. Võite pirni ka riivida, segada hulka veidi mett ja kanda silmade alla. 

Kui silmad on õhtuti väga väsinud ja veidi valulikud, siis pärast väikest hõõrumisprotseduuri võite väikese neljakandilise taskurätikumõõdus froteerätikuga teha järelkompressi. Asetage jahe-niiske rätik lihtsalt enne magamaminekut näole ja laske seal veidi olla. Muuseas, proovida võite ka varianti, kui kastate froteerätiku esmalt kummelileotisse ja asetate seejärel paariks minutiks jahedasse (külmkappi) ning seejärel silmadele. Rahustab imehästi. 

Levinud silmaümbruse naha lemmik on ka kurk – oleme ju tihti näinud fotosid daamidest, kellel kurgilõigud näole asetatud. Täiesti asja eest, sest kurgi hea toime näonahale on tuntud juba ammusest ajast. Meie soovitus on taas lihtne ja teostatav: pange kurgilõigud kas 10 minutiks silmadele või siis hõõruge silmaümbrust jaheda kurgiviiluga. Teine moodus on taas kurk ära riivida, kuid siia ärge midagi juurde segage, sest kurk ja mesi ei pruugi omavahel kokku sobida. Riivitud kurk on muidugi väga vesine, mistõttu on paljudele kurgilõiguga mässamine siiski meelepärasem. 

Samal viisil sobib kasutada ka kartuli- ja õunalõike. Õun on väga tõhus hommikune ärataja ning enne kui asetate silmaümbruse nahale kreemi, tehke õunaga paar tiiru ümber silmade.
Mandli-avokaadokreemi on väga lihtne kokku segada, vaja läheb ainult nõutud aineid. Avokaado rikkalikud toitvad omadused ning mandliõli hea imenduvus annavad nahale toonust ja toidavad. Segage kokku 5 tl mandliõli ja kolm lõiku avokaadot, kuni tekib mass. Asetage segu silmadele ning laske peal olla 5–7 minutit, seejärel loputage toasooja veega. Protseduur sobib pärastlõunaks või õhtuseks ajaks. Muuseas, kui mandliõli on kodus olemas, saab ka nii teha, et tupsutate õli õrnalt silmaümbruse nahale. Seda võib teha nii hommikul kui ka õhtul. Laske õlil nahka imbuda, üleliigne eemaldage vatitupsuga.

Kartuli-õunapüreekreemi võib samuti kasutada – õuna ja kartuli värskendavatest omadustest rääkisime juba varem. Vaja läheb üht toorest kartulit ja 2 sl õunapüreed. Asetage need mikserisse (kartuli võite ka lõikudeks tükeldada) ning segage massiks. Seejärel asetage silmaümbrusele ja hoidke peal 10–15 minutit. Lõpuks loputage toasooja veega.

Uskuge või mitte, aga kiidetud on ka kodujuustu. Ei miskit muud kui pressige kodujuustust välja üleliigne vedelik (nii et see ei niriseks), asetage kodujuust silmadele ning katke puuvillase riideesemega. Hoidke peal 15 minutit. Protseduuri tehke veidi enne magamaminekut.
Tõhusatest toiduainetest võib välja tuua veel ka muna: kloppige vahtu munavalge ja asetage silmaümbrusesse. Hoidke peal kuni 15 minutit ja loputage sooja veega. Nahk saab toidetud ja jääb pehme.

Näpunäiteks olgu öeldud, et kõiki maske ja masse soovitatakse teha õhtuti, hommikusse sobib aga ideaalselt lõikudega masseerimine (õun, kurk, kartul). Ja kui segu jääb veidi üle, asetage see huuleümbruse nahale, kuhu kipuvad samuti tekkima imepeened kortsukesed. Kui
kannatust jagub, saate tumedatele silmaalustele hõõruda ka sidrunitilku, seda nii hommikul kui ka õhtul.

Kui silmade ümbruse hooldamisel probleeme tekib, tuleks kindlasti nõu küsida kosmeetikult. Ilusalongides tehakse silmaümbrusele mitmesuguseid eriprotseduure.

Nutmisjäljed näol vähenevad, kui tupsutada nägu värske kurgi viiluga. Kui nahk ei ole tundlik, võib niisutada nahka ka lahjendatud sidrunimahlaga. Samuti annab häid tulemusi jääkuubikuga hõõrumine, kuid seda võivad siiski teha vaid need, kelle näonahal ei esine laienenud kapillaare.
Väsinud silmadele on hea teha taimeleotiste mähiseid. Selleks sobivad kummeliõied, petersellilehed, rukkilille kroonlehed, must tee.
Tundlikke, tihti vett jooksvaid silmi rahustab köömnetee.

Elukiri