Kulmuhooldus kodus

Puhastamine ja niisutamine. Kulmu ja silmapiirkonna nahk on teadupärast eriti õrn. Enne kulmude kitkumist on tähtis nahk eelnevalt nii puhastada (selleks sobib näovesi või ka omavalmistatud sidrunivesi) kui ka niisutada (sobib silmaümbruse kreem, kuid mitte seerum). 

Kes pole väga vilunud kitkuja, võiks protsessi ette võtta pärast sauna või vanni, kui nägu on juba niisutava kreemiga kaetud. Nii on nahk pehmem ja elastsem, poorid avatud ning kitkumisega kaasnev ebamugavus tunduvalt väiksem.

Pärast kitkumist tuleb taas kulmupiirkond ära puhastada ning vajaduse korral, kui nahk punetab, uuesti kreemitada. Puhasta kulmupintsetid alati enne ja pärast kitkumist. 

Kes kitkumisse investeerida plaanib, peaks soetama head pintsetid – nii kulgeb ka protsess paremini. Sally Hanseni Eazy Tweezy Eyebrow Tweezers kulmupintsetid on väga head: pintsettide lameda otsaga disain võimaldab karvu paremini haarata ja eemaldab need valutumalt ning pintsette on ka mugav käes hoida.

Valutuks kitkumiseks on oluline nahka õigesti pingutada. Ilma valuta muidugi ei saa, kuid kui nahka vaba käe kahe sõrmega õigesti pingutada, on tundlikkus väiksem. Pinguta kulmunahk vaba käe kahe sõrme abil (horisontaalsuunas) laiali, kuid mitte üles. Kui üles pingutada, siis võib kogemata kitkuda ka neid kulmukarvu, mis peaksid kulmukaare kontuuri sisse jääma.

Kui kulmud on heledad ja õrnad, ei tasu kitkumisega liiale minna. Piisab sellest, kui eemaldad kulmujoonest väljajäävad karvad ning jälgid, et kulmu välimine ots oleks korrektne ja puhas. Tihedate, paksude ja tumedamate kulmude omanik peaks jälgima, et kulmujoon jääks ühtlane.

Paksu kulmu omanikul ei tasu kitkuda peenikest, 1930. aastate kriipsu, mida pärast kosmeetikapliiatsiga üle tõmmata – tulemus ei pruugi üldse näoga sobida. Jälgida võiks aga olukorda ninajuure ja kahe kulmu vahel, kuhu kipub üleannetuid kulmukarvu kasvama. See piirkond peab olema karvadest puhas, siin järeleandmist ei ole.

Kui kulmud on väga tihedad ja puhma kasvanud, peab appi võtma väikesed maniküürkäärid, millega kulmukarv kitkumispikkusesse lõigata. See kehtib eriti meestele. Samuti saab kiuslikud pikad karvad kontrolli alla, kui need kulmu- või ripsmetušiharjaga (hari peab olema puhas) kitkumiseks sobilikku suunda kammida.

Eemalda kulmukarvad alati ükshaaval karva kasvu suunas. Kulmude kitkumist on soovitatav alustada ninajuure ja otsmiku juurest ja liikuda karva loomuliku kasvu suunas kulmujoone lõppu. Nahk on kõige tundlikum kulmu all ning kulmujoone välisnurgas.

Kui kogu kitkumine teeb väga palju valu, ei ole asi õige. Siis tuleb kontrollida, kas pingutad nahka vaba käe sõrmedega ikka piisavalt. Kui nahk kipub pärast protsessi pikalt punetama, jahuta seda külma rätikuotsaga või aseta kulmude piirkonda niisutavat aaloesisaldusega kreemi, mis võib enne külmkapis jahedust koguda. Sobivad ka kummeliteekotikesed, mis on seisnud veidi jahedas vees.

Hõredad ja haprad kulmud saavad hästi läbi oliivi- ja riitsinusõliga, mida võib pärast kitkumist õrnalt kulmunahale tupsutada. Kui punetus ikka ära ei lähe, kuid olete minemas tähtsale üritusele, tuleks punetavatele kohtadele õrnalt tupsutada peitekreemi.

Kuidas teada, milline osa karvadest tuleks ära kitkuda, ja kuidas leida õige kulmujoon?

Võta appi pliiats. Esmalt aseta pliiats piki ninajoont. Need karvad, mis jäävad pliiatsist ninajuure poole, tuleb kitkumisega eemaldada. Kui asetad pliiatsi ninast silmanurgani, kitku ära need karvad, mis jäävad pliiatsist väljapoole.

Ilusalongi!

Pane salongis hoolega tähele, mida ja kuidas professionaal teeb, edaspidi saad kodus kulme kitkudes minna tema jälgedes. Uuri ka erinevaid tehnikaid ja kulmuhooldusi.

Salongide pakutavad teenused

- Modelleerimine niidiga ehk keermestamine – iidne Indiast pärit tehnika on väidetavalt kõige valutum ja sobib tundlikule nahale. Nutikas on seda proovida just neil, kellel pole varem kitkumisega väga kokkupuudet olnud, sest modelleerimine toob välja kulmukaare. Kodustes tingimustes saab siis edaspidi seda kulmujoont säilitada, eemaldades kitkumise teel need karvad, mis kulmujoonest väljapool kasvavad.

- Vahatamine – kõige kiirem, aga ka veidi valulikum protsess. Kuum või külm vaha kantakse kulmujoonele, kaetakse musliinribaga ning tõmmatakse koos kulmukarvadega ära. Seda ei soovitata väga õrnale ja tundlikule nahale ning väga habraste kulmukarvade puhul. Vahatamise pluss on, et puhas kulmukaar püsib kauem kui kitkumise järel.

- Püsieemaldusega (ka laserpüsieemaldusega) saab kulmukitkumisest pikaks ajaks priiks. Protsess võib olla veidi ebamugav, eriti siis, kui oled õrnema nahaga, kuid valulikkus ja punetus kaovad kiiresti ning kogu ettevõtmine ärritab nahka vähem isegi juba pärast esimest või teist sessiooni. Püsieemaldus on teistest tehnikatest ka kallim.

Kulmudele värvi!
Hea tuttav otsustas kord kodustes tingimustes kulme värvida. Juhtus aga et pärast värvimist läks nahk paiste ja hakkas punetama. Kodus kulme värvides tasub tähele panna järgmist:

- Kanna värvi kulmudele kas vastava harjakesega, vana puhastatud ripsmetušiharjaga või tikule keeratud vatitupsuga (eriti siis, kui kulmukarvad on hõredad). Peamine, et värv ei puutuks kokku nahaga. Enne võid teha väikese testi: kanna värv nahale tillukeses koguses ning lase 5–7 minutit seista. Kui nahk hakkab punetama ja punetus püsib, tuleb värvides olla ääretult ettevaatlik või lasta kulme värvida salongis.

- Kui korraga on kavas nii kitkuda kui värvida, siis tasub esmalt värvida, seejärel lasta nahal veidi rahuneda, kuni punetus on täielikult kadunud. Kui talitada vastupidi, võib värv sattuda kitkutud kohtadele, imbuda naha sisse ning ärritada nahka.

- Pärast värvimist tuleb nahk taas niisutada – kasuta aaloesisaldusega kreemi või oliiviõli.

- Ära hoia kulmuvärvi peal kauem, kui juhises ette nähtud. Pigem vähem kui rohkem.

- Permanentse ehk püsivärvi saavutamiseks tasub pöörduda ilusalongi.

- Et kulmuvärv ei satuks nahale kulmujoone kontuurist väljapoole, tasub ümbritsev nahk õrnalt vaseliiniga kokku määrida.

Milline värv mulle sobib? Jumestuskunstnikud rõhutavad, et kulmuvärv võiks olla toon heledam juustevärvist, kui olete tumedate juustega, ning kuni kaks tooni tumedam, kui olete heledapäine. Arvestada tuleks ka silmavärvi ja üleüldist muljet.

Veidi eksootilisema välimusega daamid, kellel juuksed on ühtlaselt tumedad, saavad läbi samas toonis kulmuvärviga – meenutagem näiteks Elizabeth Taylorit. Liiga suuri värvikontraste juuste ja kulmude vahel ei soovitata.

Elukiri