Iga ea jaoks on tegelikult oma toitumisreeglid. Kui võtta üks soovitus, siis pärast 50. eluaastat peaks menüüs olema kuni 600 grammi köögivilju ja rohelist ning kuni 400 grammi puuvilju ja marju. Juur-ja puuviljades ning marjades sisalduvad kiudained reguleerivad soolestiku tegevust, hoiavad ära kõhukinnisuse ja soodustavad organismist kahjulike ainete väljaviimist, mis seedimisprotsessi käigus sooltes tekivad.

Lisaks aitavad paljud juur-ja puuviljad takistada ateroskleroosi arengut.

Need nõuanded muidugi ei tähenda, et peaks ainult juur- ja puuvilju sööma. Tuleb süüa mitmekülgselt, aga eluaastate lisandudes aina mõõdukamalt. Juur- ja puuviljad ja salatid lihtsalt aitavad n-ö järele aeglustunud ainevahetust.

Peab meeles pidama, et organismi tuleb toita iga nelja tunni tagant, et veresuhkrusisaldus püsiks ja organism ei hakkaks varusid koguma.
Päeva tuleks planeerida kolm toidukorda ja vahepalad. Igal juhul ei tohi ära jätta vahele hommikusööki ning õtusöögi ja magamamineku vahele peab jääma vähemalt 2–3 tundi.
Väga kasulik on juua päevas 1,5–2 liitrit vett.

Toitumise muutmine on tõesti elustiili muutus. Sellega ei ole lihtne hakkama saada. Aga kui proovida, siis mõni nõuanne.

Suurpuhastus köögikappides ja külmikus

Toiduainete kontroll köögis on õige viis, kuidas tervislikumad valikud oma menüüsse lisada. Asendage ahvatlevad suhkrutooted ja rasvased pika säilivusajaga road tervislikumatega.
Viige kodust ära kommid, küpsised, kartulikrõpsud, soolaküpsised ja soolased-rasvased purgitoidud.

Jätke alles puu-ja juurviljad, täisteratooted, juust ja maitsestamata jogurt (kui ei ole piimatoodete talumatust), pähklid, seemned, oad, läätsed, kikerherned, kala.

Tervislik poeskäik

„Mida toidupoest osta?” on kindlasti paljudel igapäevane küsimus, sest toitaineterikkaid toiduaineid võib olla päris keeruline leida.
Leidke nisujahutoodetele alternatiiv täisteratoodete seast. Ükski 50aastane inimene ei jõua nii palju trenni teha, et võiks nisujahu süüa, ütles üks arst tabavalt.
Viinerite ja keeduvorsti asemel ostke liharikast talusinki.
Planeerige toidukorrad, mida nädala sees valmistada. Kirjutage toiduained poenimekirja, siis ei osta midagi rohkem, kui toiduvalmistamiseks vaja läheb.
Ärge minge poodi tühja kõhuga, sest nii on suurem tõenäosus, et ostate hetke ajel midagi ebatervislikku.
Ja muidugi ei tohi unustada füüsilist koormust.

AiF, Elutark, Eesti Ekspressi erileht Terve Pere