Kodukassi harjumuste kujunemise taga on tihti loomaomanikud ise. Eriti tähtis on kassi tervise seisukohalt see, et ta ei sööks üksnes kuivtoitu.

Täbaras olukorras pisike kassike Võrumaa turul – aevastav, kõvera saba ja songaga elukas – lihtsalt tahtis meie Tallinna-koju tulla. Ja nii ma hakkasingi taas kassipidajaks – soetasin talle liivakasti ja liiva, ostsin kassitoitu, mida kõik ostavad – nii pehmet linnu- ja loomalihatarretist kui ka kuivi krõbinaid, nii kallimaid kui ka odavamaid. Kass ei nurisenud, sest pidi koeraga võidu sööma ja siis juba valida ei saa.

Ent pärast vestlust lemmikloomade toitumiseksperdi ja loomaarsti Kenno Ruuliga suhtun oma loomakese igapäevaellu palju teadlikumalt.

“Kui kass ei saa õiget toitu ja tal pole võimalik olla piisavalt aktiivne, mängida näiteks teise kodulooma või inimesega, siis ei ole ime, kui ta ründab või on kuri, ei lase end paitada ja hammustab,” räägib suur kassifänn dr Ruul. “Kass peab saama oma negatiivse energia välja elada ja seepärast ta end inimese jalge vastu hõõrubki.”

Paljud kassiomanikud on hädas liigse karvaheitmise ja looma allergiaga. Dr Kenno Ruul kinnitab, et kui kassi toit ja tema elustiil on õiged, on loom õnnelikum ja omanik hoiab kokku ka ravikuludelt.

Igal kassil on oma iseloom ja vajadused, mis olenevad kassi päritolust, tõust ja harjumustest. Kodukassi harjumused tekitame meie, perenaised-peremehed, aga ise. Kassi saab treenida niisamuti nagu koera – kui ta midagi hästi teeb, siis kiidad, teeb ta midagi halvasti, ei kiida. Samas ei saa unustada, et kuigi me ehk sooviksime, et kass sööks rõõmuga kõige odavamat kassitoitu, oleneb looma tervis ja eluiga otseselt tema söögist ja elustiilist.

Milline on õige toit? Dr Kenno Ruul: “Kassid on kohanenud lihasööjad. Nende parim ninaesine on äsja püütud saak. Kassid on ju alati ise oma söögi eest hoolitsenud, küttides närilisi ja linde, ning poetoit on üsna hiline nähtus. Ning kuivtoit ongi paraku väga kaugel ideaalist. Seal on liiga palju taimseid süsivesikuid ja liiga vähe loomseid valke, samuti eluks hädavajalikku vett. Kasside eellased elasid kõrbetes. Kogu vajamineva vee said nad saagist, kus on seda umbkaudu 75%. Paraku on vedelikusisaldus kuivtoidus alla 10%. Et kassidel on joomisinstinkt halvasti arenenud, kannatavad nad pahatihti varjatud veepuuduse all.”

Vale toidu tagajärjed

●  Pidev veepuudus tingib sagedasi väga valulikke ja eluohtlikke põiepõletikke. Kestev veepuudus lõpeb vanematel kassidel tihti neerupuudulikkusega, see omakorda aga surmaga.

●  Ülearused süsivesikud kuivtoidus põhjustavad ülekaalu ja kurnavat suhkruhaigust, tingides kassi lühema eluea.

●  Poetoitude ületöötlemine vähendab valkude omastamist ja põhjustab allergiate teket.

Milles seisneb lemmikloomade toitumiseksperdi töö? Nii nagu inimestel on väljaõppinud treenerid ja toitumisspetsialistid, kes panevad kokku personaalse treeningu- ja toitumiskava, teeb dr Ruul seda tööd lemmikloomade heaks. Tasuta nõuandeid jagab ta Facebooki grupis Kasside Toiduklubi.

“Võtan arvesse looma eripära, tema tõuomadused, tervisliku seisundi ja kodused võimalused ning koostan päevaplaani ja toitumissoovitused. Põhjendan looma omanikule, miks on tema lemmikule tähtis just selline tegevus või toit. Seda, kas ja kui palju inimesed oma loomade vajadustest hoolivad, on loomaarstil lihtne mõista nende tervislikku seisundit ja tuju analüüsides.”

“Minu juures on käinud palju kassiomanikke, kes kurdavad, et nende lemmik on loid, teda vaevab isutus, oksendamine ja kõhulahtisus. Väga sageli on need nähud kassidel, kes söövad ainult kuivtoitu. Sel juhul on pahatihti tegemist sooleallergiaga ehk põletikulise soolehaigusega. Kuumkuivatamine rikub kassitoidu loomulikku koostist sedavõrd, et soolestikus hakkavad vohama valed mikroobid, kes põhjustavad kauakestva ja kurnava seedehäire.”
Dr Ruul: “Minu arust on erakordselt oluline, et kassid saaksid närida! Just saagi närimine hoiab looduses nende hambad puhtad. Kassid kuivtoitu enamasti ei näri. See neelatakse tihti lihtsalt alla ja oksendatakse pahatihti ka samal kujul välja. Paraku jõuab osa ülearuseid süsivesikuid siiski hammastele kleepuda. Nii moodustub kasside hammastele hambakatt, kus elavad bakterid. Lõpuks tekivad igemepõletik ja hambaaugud. Kasside hambad aga valutavad sama hullusti kui inimeste omad!”

Tohtri sõnul on igasugune kuivtoit kassile rämpstoit. “Kuivtoit sisaldab küll ellujäämiseks vajalikku, kuid kass ei kosu, jääb hädiseks ning varem või hiljem tuleb kliinikutee jalge alla võtta. Ka nn märg toit, mis on purkides ja pakkides, on töödeldud ja igasugune pakendamine nõuab teatud konservantide kasutamist, neid aga kass looduses ei söö. Lisaks veel maitseparandajad, mis tekitavad sõltuvust. Kordan veel – kass on kiskja ja tema loomulik söök on toortoit. Tasakaalustatud toortoit, eeskujuks vabas looduses kütitav saak, on toakassi loomulik ninaesine, mis tagab talle pika ja haigusvaba elu. Tasakaalustatud toortoitu tuleks lisaks anda ka sellisele kodukassile, kes küll pääseb õue, kuid näiteks talvel ei saa paksu lumega piisavalt saaki jahtida. Praegune tegelikkus on aga paraku selline, et enamik eestimaistest kassidest sööb kuivtoitu. Pakendatud toidul on plussid ainult omaniku jaoks – seda on mugav osta, säilitada ja kassile ette anda.”