Millisest koolkonnast teie Siretiga lähtute?
Tegime oma valiku meie teise õpetaja, hiinlasest meistri järgi, kes esindas intuitiivset koolkonda. Meile see meeldis, eelkõige sellepärast, et seal on hästi palju sarnasusi meie enda talukultuuriga, talupojatarkusega. Samasugune lähenemine kodule ja ruumile. Kasutavad kompassi, panevad ruumis paika, näiteks pildid pole juhuslikud. Lähtutakse sellest, et energia siseneb koju või ruumi peauksest.

Millisele inimesele sobib feng shui?
Kui inimesel on tekkinud motivatsioon tahta muutuda, tahta midagi muuta. Sinus peab tekkima mingi valmidus kas uudishimu või rahulolematuse kaudu. Inimesed tulevad kursusele, öeldes, et nad on uudishimulikud. Uudishimu tekib rahulolematuse pinnalt. Sinus on käivitunud soov, mingi otsing. Feng shui on üks võimalus uudishimu rahuldamiseks ja rahulolu saavutamiseks.

Kuidas peaks inimene leidma enda tee, kui võimalusi on nii palju?
Üks on isiklike eelistuste küsimus, mis mulle sobib. Saab vaid katsetada, sest sa ei tea. Peab usaldama oma sisetunnet.
Pead vaatama, kes seda teadmist esindab, kuidas tal endal läheb. Kui teed müügikoolitust ja keegi väga säravalt räägib müügist, siis tasub küsida, kuidas tal endal müügiga läheb.
Kui keegi räägib õnnelikust olemisest, kas ta on ise õnnelik või teeskleb? Kas ta oma eluvaldkonnas on edukas, on tasakaalus või mitte. Toon elust näite: inimene hakkas tegema hommikuti lõuatõmbeid, tegi 20 aastat ning oli väga tasakaalus ja harmooniline. Selle nimi on järjekindlus või järjepidevus.
Peaks olema nõnda, et kui teda vaatan, siis küsin, kuidas ta seda teeb − ma tahan ka. Siin pole vahet, kuidas ta on selle saavutanud.

Kuidas feng shui sinuni jõudis?
Sisemas tekkis rahulolematus, mis käivitas otsingu.
Kui meie pojad olid 3- ja 8-aastased, tekkisid neil terviseprobleemid. Mõlemad kõndisid öösel unes. Kolm aastat käisime mööda arste, lastearstist kuni lastepsühhiaatrini välja, me ei saanud abi. Ära kustutatud! Rahustid olid välja kirjutatud, aga ühel pojal oli allergilise fooniga astma, ei julgenud ravimeid kasutada. Siret oli tol ajal ajakirjanik ja ta otsis teemat järgmise artikli jaoks ning oli saanud infot, et Rein Weber räägib feng shui’st. Ta võttis mind loengule kaasa ja nii sattusime Rein Weberi juurde kursustele, kus käisime kolm aastat. Rein Weber on tugev geobioloog. Uurisime oma kodu, selgus, et poistel pole närvidega midagi viga, vaid hoopis on veesoonte mõju. Pärast meetmete kasutuselevõttu poiste öised käimised lakkasid. Kuus kuud kuni aasta hiljem hakkas vanemal pojal astma välja kasvama. Praegu ta ravimeid ei kasuta, vaatamata sellele, et allergeenid on alles, ning elab normaalset elu. See oli elu muutev hetk.
2003. aastal tulin Hansapangast ära, kus olin edukat karjääri teinud. Meie kehal on suurepärane tagasisidemehhanism. Enne pangast lahkumist oli mul eelmisel kahel suvel olnud kaksteistsõrmiksoole haavandid, mis on puhtalt psühhosomaatiline. Üle aastate võtsin raamatu − Carnegie “Ärge muretsege, hakake elama” − lugesin ja kaheksa kuu pärast tulin pangast ära. Otsustasin eriala vahetada. Asutasin firma Seeder Konsultatsioonid OÜ, vahendasin koolitusi ja tooteid.
Murranguline oli 2004. aasta, kui Eesti-Hiina ühing tõi Eestisse hiinlasest feng shui meistri. Tema seminaril osaledes käis see plõks, et see on see, millega just mina tahan tegeleda.

Mis oli selle plõksu taga?
See on äratundmine. Kui esimest korda Hiinasse jõudsime, siis oli see nagu koju saabumine. Selline kojusaabumise tunne võib igal inimesel olla eri riigis või maailmajaos.

Ehk olite eelmises elus hiinlased?
Nüüd olen selles täiesti veendunud, me ei sattunud juhuslikult feng shui juurde. Oleme kas ühes või mitmes eelmises elus olnud hiinlased. Sain selle kohta väga jõulise kinnituse ühel šamaanirännakul. Selgelt nägin, kuidas kulgesin mööda Hiinat, osa kohti olid mulle tuttavad. Olen seda usku, et juhuseid ei ole.
Selle valiku juures on oluline äratundmine. Seda ei saa keegi teine soovitada, vaid inimene peab ise ära tundma. Vaata, kes sellega veel tegeleb, kas ta inspireerib sind.

Kui lühidalt kokku võtta, mis see feng shui on?
Feng shui tähendab tõlkes tuul ja vesi. Alguse sai see looduse jälgimisest ja on välja kasvanud taoismist. Lähtub arusaamast, et inimene on loodusega üks. Nii nagu vana eestlane elas nii, et ta ei näinud ennast eraldi loodusest seisvana, vaid oli looduse osa, see tähendab enesepositsioneerimist loodusesse ning ennast toetava ümbruse loomist. Nagu füüsikas, on ka inimene ja ümbritsev keskkond ühendatud anumad − kui koht on hea, siis ma saan energiat, kui koht on kehvade näitajatega, siis annan energiat ära. Me hakkame looma ennast toetavat ümbrust, sealtkaudu loome iseennast. See on enesearenduspõhimõte, millel on spetsiifilised abivahendid.
Feng shui filosoofiat läbib kolmene jaotus: taevas, maa ja inimene nende vahel. Sellist kolmikjaotust võib Hiinas näha kõikjal. Seega on feng shui nii-öelda enesepositsioneerimine taeva ja maa vahel. Hiina meditsiin põhineb selsamal tõel, et inimene on looduse lahutamatu osa. Kui see looduse osa kaotab tasakaalu, siis loodusega saab seda tasakaalustada. Kas on need harjutused või toitumine, akupunktuur vms.
Tegelikult on feng shui ka hiina meditsiini üks harudest. Meil on meditsiinist ja ravimisest teine arusaam kui hiinlastel. Kui parandad enda ümbrust, lood paremat ruumi, siis oled ise paremas toonuses, oled terve. Hiina meditsiin tegeleb ennetustööga, mitte haiguste raviga, viimasega ei taha nad tegeleda. Haigustega tegelemine on nagu kaevu kaevamine siis, kui sul juba janu on. Hiinas inspireerib mind tohutult see, kuidas tegeletakse ennetustööga. Vanasti oli nii, et küla arstile maksti niikaua, kuni inimesed terved olid, kui aga haigeks jäid, siis enam ei makstud, sest ta oli oma tööd halvasti teinud. Meil on vastupidi, makstakse haiguste eest. Hiina linnapargid on täis võimlejaid, tantsijaid, lauljaid. Alati on keegi, kes ette näitab, näiteks kohalik perearst, kes kirjutas retseptile, et õhtul kell seitse platsi peal näeme. Hiinlasi juhib mõttelaad, et kui ma teadlikult loon oma ümbrust, loon ennast, siis olen ma õnnelikum, edukam ja tervem. Haigus on ju märk tasakaalutusest. Kui oled teelt eksinud, mõtle ümber ja tee midagi teisiti.
Esimesest reisist peale külastame Hiina meditsiini keskust, kus tehakse pulsidiagnostikat. Annad oma kaks rannet, vaadatakse su keelt, silmi, näonahka ja arst räägib kogu su eluloo ära. Vajaduse korral pakutakse võimalust osta tasakaalustavaks ravikuuriks looduslikke preparaate. Esimesel kohtumisel öeldi mulle, et maksa tuli on kõrge. Ka järgmisel aastal, ehkki arst oli uus, pandi mulle sama diagnoos. Süvenesin siis hiina meditsiini ja hakkasin iga päev enda tasakaalustamiseks jälgima toitumist, füüsilist pingutust jne. Seitsmendal kohtumisel öeldi, et keha on tasakaalus. Tähendab, minu pingutused kandsid vilja.
Meid ümbritsevad abivahendid, neid tuleb osata vaid märgata ja enda kasuks tööle panna. Ega raha tsooni pandud kolme jalaga rahakonn ei hakka meile raha tooma, vaid ta tuletab meie eesmärki meile iga päev meelde ja nii saab alateadvus pidevalt eesmärgiga, taotlusega seotud signaale. See toimib.
Loengutel esitan inimestele küsimuse: kas feng shui’ga tegeled? Enamasti saan vastuseks ei. Tegelikult tegeleme küll, me lihtsalt ei nimeta seda feng shui’ks. Näiteks töökollektiivis, kui paneme olulisi märkusi kollasele märkmepaberile, on see sul senikaua silme ees, kuni sõnumi sisu on tehtud, ja siis viskad selle ära. Nii toimib ka rahakonn. Me kasutame iga päev abivahendeid ja sama teeb ka feng shui. Ka tunnetuslikult heas ruumis tunned end paremini. Iga inimene, ükskõik millega ta on tegelenud, tunneb väga selgelt, et ühes ruumis on mugav, kodune, aga teises on vaatamata välisele heaolule kõle ja ebameeldiv olla. Loome paremat ümbrust, sealtkaudu ka iseennast.

Intervjuu Janno Seedriga jätkub Kati Lumiste raamatus „Tervendajate tarkuseraamat“
Raamatus jagavad tarkusi järgmised tervendajad: Mikk Sarv, Thule Lee, Janno Seeder,Katrin Silman, Silva Soobik, Jaan Jääts, Tiia Lõoke, Urmas Vaino, Sülli Reet Vaino, Melinda Maarjalill, Aivar Täpsi, Liis Ugandi, Kalju Paldis, Galina Ader, Errol Vares

Väljaandja: kirjastus Pegasus