Andke mõned soovitused, kuidas higistamist vähendada.

Võiks kanda naturaalsetest materjalidest riideid – puuvill, linane, villane –, riietuda vastavalt temperatuurile ja tegevusele.
Kes palju higistab, võiks pesta sageli kas kogu keha või higistavaid piirkondi, need on kaenlaalused, kubemevoldid, labakäed ja -jalad. Piirkonnad tuleb korralikult kuivatada, sest eriti kehavoltides hakkavad niiskes keskkonnas vohama bakterid, mis annavad higile ebameeldiva lõhna.
Lihtne öelda, raske teha – kuid püüdke vähendada stressi. Sageli on higistamine seotud närvisüsteemi ülepingega.

Kuidas mõjutab higistamist toitumine?

Tüsedad inimesed higistavad rohkem, seega ei tohiks kehale koguneda liigseid kilosid. Higistamist soodustavad teravamaitselised toidud, isegi näiteks küüslauk ja sibul, aga ikka suurtes kogustes. Ka alkohol ning kofeiini sisaldavad joogid panevad higistama. Üldjuhul on söögi-joogi ning higistamise vahel kindel seos, seega kuulake oma keha.
Kindlasti võiks kasutada deodorante ja antiperspirante.

Millal pole higistamine enam normaalne ja peaks abisaamiseks arsti poole pöörduma?

Nagu juba öeldud, higistavad inimesed erinevalt. Kui tekib varasemast tunduvalt intensiivsem higistamine ning see pole seletatav ei füüsilise aktiivsuse ega suurema psüühilise pingega või lisanduvad muud ebatavalised nähud, peaks nõu pidama oma perearstiga. Inimese elus on perioode, mil higistatakse füsioloogilistel põhjustel rohkem, näiteks murdeeas higistatakse palju. Naistel võib higistamine suureneda ka raseduse ajal ja üleminekueas.

Millistest haigustest võib higistamine kõneleda?

Kilpnäärme ületalitlus, millega kaasneb kiirenenud südametegevus, ärevus. Suhkurtõbi, millega käivad kaasas higistamishood koos nõrkusega. Ka võib higistamine olla märk kasvajalisest haigusest, mõne vereloomekasvaja korral on sümptomiteks just öine higistamine ja väike palavik. Veel võib see viidata erinevate südamehaiguste tagajärjel tekkinud kroonilisele südamepuudulikkusele, sel puhul kaasneb kindlasti ka tajutav füüsilise koormuse taluvuse langus. Kui inimene põeb tuberkuloosi, on tavaline öine higistamine ja võimalik väike palavik. Higistamine võib olla ka psühhiaatrilistest haigustest tingitud paanikahoogude ja ärevushäirete kaasnähe ning kindlasti higistavad palju kroonilised alkohoolikud. Veel põhjustavad higistamist mõningad ravimid: propranolool, tritsüklilised antidepressandid, türoksiin, venlafaksiin, suurtes kogustes aspiriin ja atseetaminofeen, morfiin.

Millised on tõhusad vahendid suveks, et higistamist ära hoida?

Antiperspirant on higistamisvastaste vahendite pingereas vist kõige tugevatoimelisem vahend. Antiperspirandid sobivad juhul, kui higistamine on tõeliselt suur probleem ning tavalise higipulga ja rullikuga enam higistamist kontrolli alla ei saa. Seda vahendit võiks omal moel võrrelda kontsentraadiga, mida lahjendatakse vees. Antiperspirandi puhul peaks teadma, kuidas seda kasutada. Toote tugeva mõju tõttu on seda soovitatav kanda peale paar korda nädalas, tihedama kasutuse korral võivad kaenlaalused kas kipitada, sügeleda või isegi punetada, kuna mõju on liiga tugev ja nahk on seal piirkonnas väga õrn. Kui antiperspirant tekitab löövet, ei soovitata seda edasi kasutada. Antiperspiranti ei tohi kasutada vahetult pärast raseerimist ega niiskel nahal. Toodet võib väikeses koguses peale panna ka öösel. Selle tõhusust on palju kiidetud ja higistamisele paneb see toode piiri. Vastavaid tooteid tasub küsida apteegist.
Pulkdeodorant – palju eelistatud pulkdeodorant on nahale pehme ja sobib igapäevaseks kasutamiseks. Pulkdeodorandi pluss on see, et ta ei ärrita nahka (erinevalt spreideodorantidest) ning on samuti pika toimega. Suvisel ajal sobivad kasutamiseks ka lõhnatud pulkdeodorandid. Sooja ilmaga on tahke pulkdeodorant hea higistamisvastane vahend. Kasutada kindlasti kuival nahal.
Geeldeodorant – vägagi kiidetud geeljas deodorant hoiab higistamise ära ja läbipaistva massi tõttu ei määri ka riideid. Muuseas, daamid, kui soovite veidi patustada, võite kasutada ka meestele mõeldud geeldeodorante, sest need on tugeva toimega, küll aga tuleb siis arvestada, et lõhnate seejärel veidi „mehelikumalt“.
Kristalldeodorant – naturaalsest kristallsoolast valmistatud higipulk. 24-tunnise toimega naturaalne pulk teeb üks-null ebameeldivale lõhnale, sest ei lase lõhna tekitavatel bakteritel levida, samas aga ei blokeeri mürkide väljumist kehast. Väga kiiduväärt toode sobib ka allergikutele, sest mõjub nahale väga õrnalt, ei määri ka riideid ega sisalda alkoholi ja nahka ärritavaid kemikaale. Seda pulka võib panna ka õrnalt niiskele puhtale (raseeritud) nahale.

Spreideodorant – kunagi viskas hea tuttav nalja, öeldes, et kliima soojenemine ja osooniaugud on tekkinud sellest, et 1970. aastatel pihustati õhku ohtralt juukselakki ja deodoranti. Nali naljaks, aga tegelikkuses on spreideodorandid nüüdki higistamisvastaste toodete hulgas jätkuvalt olemas ja osooniauke karta ei tasu. Asi pole ohtlik. Küll aga võib lõhnastatud aerosool panna kaenlaalused kipitama, eriti kui äsja olete raseerinud. Spreideodorandid on väga populaarsed lõhnaparfüümide komplektikaaslased. Saate sama lõhnaga higistamisvastase vahendi. Sobib kasutada siis, kui lähete pärastlõunasele koosviibimisele või õhtupoolikul välja. Kindlasti ei ole sel antiperspirandi toimet.
Rulldeodorant on igapäevane higistamisvastase toimega vahend, mida paljud ehk võivad klassifitseerida „leebesse kategooriasse“. Niisiis võiks rullik teil igaks juhuks kotis varuks olla, kui tunnete, et vaja oleks väike värskendus teha. Sobib neile, kellel on tundlik ja allergiline nahk.

Elukiri