Fotod: Anne Metsis ja Harry Liivrand

 Kuni 5. veebruarini on Ateneumi kunstihallis avatud Amadeo Modigliani suurejooneline väljapanek. Lisaks traagilise elusaatusega kunstniku maalidele on väljas näiteid tema kaasaegsete loomingust ja kunstiajaloost, mis üht tänaseks mõjukaimat kunstiajaloo suurkuju päris loometee alguses inspireerisid. Töötoas saab kätt proovida omaenese Modigliani-stiilis portree joonistamises.

Kiasmas saab vaadata Londonis resideeruva Liibanoni päritolu intallatsioonikunstniku Mona Hatoumi näitust, mis räägib minimalistlikult mõjuvate vormide kaudu vägivallast selle erinevatest väljundites – aktuaalne teema kaasamõtlemiseks!

Vaid mõne trammipeatuse kaugusel kesksetest kunstipaleedest on Korkeavuorenkatul asuvas Disainimuuseumis Soome tekstiilikunstniku Kirsti Rantaneni elutöö näitus. 1930ndal sündinud kunstniku looming näitab, kuidas soomlaste vaibakunst, mis Rantaneni kujunemisajal veel rüijuvaipade ja Lapi saanitekkide temaatikaga tegeles, arenes modernseks avangardseks kunstiliigiks. Selles on märkimisväärne teene lisaks omaenda uuenduslikule loomingule ka tervet generatsiooni harinud tekstiilikunsti professoril.

Kärmelt laevapileti ostu kasuks otsustades jõuab veel Helsingi moodsa kunsti muuseumi – HAMi – vaatama eeloleva pühapäevani avatud maailmakuulsa jaapanlanna Yayoi Kusama uperpallitavat kunstiloomingut. Lisaks meedias kuulsaks saanud “vorstiskulptuuridele” ja peadpööritavatele peegeltubadele leiab näitusel ka intiimseid hetki kunstniku kujunemisteest, nagu näiteks varased väikeseformaadilised guashiga täpitööd paberil või elutruud krokiid loomaaia ahvipuuri ees.

Sama võib öelda Kirsti Rantaneni paberile pandud ideede kohta.

Kõik suured asjad on alguse saanud väikestest armsatest pliiatsijoonistusest!