Stuudiost vahendavad matka Anu Välba ja Karmel Killandi. "Sellist otseülekannet, kus kaamerate ja mikrofonidega minnakse 400-kilomeetrisele matkale keset Eestit terveks päevaks, pole nii pikalt enne tehtud. Aga ainult nii saame teada, kus asus see Eestimaa ja Liivimaa vaheline kubermangu piir, mille kaotamine 100 aastat tagasi andis meile Eestimaa praeguse kuju,“ ütleb Karmel Killandi.
Anu Välba lisab: “Kõige olulisem on, et sellel päeval teevad telesaadet koos meiega paljud Eesti inimesed, kes saadavad matkarajalt otsestuudiosse telefonidega tehtud videolugusid oma rännakust. Loodame, et mobiililevi on hea ja ilm ei vea ka alt!"

Kokku on erinevaid matkamarsruute 18. Üks nendest, mis jõuab otsapidi Kurgjale, on nn Sakala tee, mida mööda Carl Robert Jakobson Viljandis oma ajalehte toimetamas käis. Selle 12 km pikkuse raja läbib koos matkajatega ka vabariigi president Kersti Kaljulaid.

Tervitus XII noorte laulu- ja tantsupeolt "Mina jään!"

Carl Robert Jakobsoni majamuuseumis Kurgjal rõõmustab nii matkajaid kui televaatajaid ka XII noorte laulu- ja tantsupidu "Mina jään". Kõlab tervituskontsert koos solistide Ivo Linna, Lenna Kuurmaa ja Ott Leplandiga. Samuti süütavad peolised seal südametule, mis võiks veel samal õhtul süttida kõigis paigus üle Eesti. Sellest kõigest saavad vaatajad osa Marko Reikopi vahendusel.

Kuna tegu on kõigi eestimaalaste pidupäevaga, siis nende jaoks, kes matkale minna ei saa, pakub ETV vaheldusrikast telesaadet läbi kogu päeva kuni kella 21ni. Lisaks muljetele matkalt tutvustatakse saatepäeva õhtuses osas alanud EV100 juubeliperioodi olulisi sündmusi, millest järgmise kolme aasta jooksul kindlasti osa tasub saada.
Peomeeleolu loovad Anne Veski, Karl-Erik Taukar, Kihnu Virve, Marko Matvere, Jaanus Rohumaa jpt. Kõlab hea muusika, saab nalja ja mõni ootamatu külaline astub ka kindlasti läbi.

Rahvamatka vahepeal tähistatakse teleekraanil EV100 eriliste, just selleks päevaks loodud "Eesti mängu" saadetega. Esimeses mängus võistlevad perekond Tarandi erinevate põlvkondade liikmed – Andres, Indrek ja Konrad. Teises on vastamisi Ameerikast, Türgist ja Jaapanist siia elama tulnud ning eesti keele ära õppinud mängijad. Kolmandas aga katsuvad jõudu mandri- ja saarerahvas ehk Margus Tabor, Kristel Aaslaid ja Marina Kaljurand. Saatejuht on Gaute Kivistik.

EV100 Pidu algab kava 16.aprillil


11.00 – 12.00 EV100 Pidu algab

12.00 – 12.30 „Eesti mäng“ perekond Tarandid. Mängivad ühe pere erinevad põlvkonnad Andres, Indrek ja Konrad.

13.00 – 13.30 EV100 Pidu algab

15.00 – 15.30 „Eesti mäng“ Ameerikast, Jaapanist ja Türgist Eestisse elama tulnud välismaalased

16.00 – 17.00 EV100 Pidu algab

17.00 – 17.30 „Eesti mäng“ saarlased versus mandrirahvas, Margus Tabor, Kristel Aaslaid ja Marina Kaljurand

17.30 – 18.30 EV100 Pidu algab – XII noorte laulu- ja tantsupeo "Mina jään" tervituskontsert: üles astuvad Ivo Linna, Ott Lepland ja Lenna Kuurmaa

18.40 – 19.00 EV100 Pidu algab – muljeid seoses noorte laulu- ja tantsupeoga "Mina jään"

19.00 – 19.30 „Eesti mäng“ finaal

19.30 – 21.00 EV100 Pidu algab

Suurel pidupäeval saavad kaasa lüüa ka kõik televaatajad. Selleks tuleb laadida oma fotod teemal "Mina ja minu Eesti" lehele minupilt.err.ee/ev100 ning ETV näitab seda loomingut saatepäeva jooksul televiisoris. Samuti leitakse pildid üles sotsiaalmeediast, kui fotode kirjeldamisel on kasutatud tunnust #ev100pidualgab. Võimalusel tasub pildi juurde kirjutada, missugusest vahvast Eestimaa paigast see on saadetud.
Juubeliga seotud lugusid on võimalik vaadata ERR.ee EV100 erilehel ev100.err.ee.