Kõige lihtsam ning esmane viis suvila värskendamiseks on avada aknad ning siseruume põhjalikult tuulutada. „Kõik tekstiilid – kardinad, voodikatted, vaibad – tuleks kloppida, vajadusel pesta ja viia välja tuulduma,“ sõnas Grigeo koristusekspert ja Heakorrateenused OÜ tegevjuht Kairi Gruuse. Koristusekspert soovitab lahti teha ka kapiuksed ja sahtlid, et lisaks tubadele tuulutada ka kööginõud, seisnud riided ja muu vajalik, mis on pea aasta oma kasutusjärge oodanud. „Vaid nii saame lahti talve jooksul mööblisse kogunenud tolmust ja mitte ainult tubades sumbunud õhust,“ nentis Gruuse.

Jätka tolmu pühkimisega!

Just nagu kodukoristusel, tasub ka suvila puhtamaks muutmisel esmajärjekorras ette võtta põranda- ja mööblipindade tolmueemaldus. „Suvilas on kõige käepärasem kasutada selleks tolmuharja, millega pääseb ka kõrgematesse kohtadesse,“ märkis Gruuse, kelle sõnul tasub tähelepanu pöörata kapipealsetele ning ka laenurkadesse tekkinud ämblikuvõrkudele. Seejuures soovitab Gruuse efektiivsema tulemuse saamiseks mööblit oma kohalt liigutada: ka voodite ja kappide alused koguvad endasse meeleldi tolmurulle.

Kui põrandaid aitab puhastada tolmuhari, siis riiulite ja mööblipindade jaoks sobib koristuseksperdi sõnutsi õlilina. „See ei lase tolmu lendlema, kaitseb puitu, mis on suvilates väga levinud mööblimaterjal, ja on ka meeldiva lõhnaga,“ kinnitas Gruuse, lisades, et õlilina sobib hästi ka allergikutele kasutamiseks.

Pese aknad!

Kuna suvekodu aknad näevad puhastamist suure tõenäosusega harvemini kui linnakodu omad, tasub Grigeo koristuseksperdi sõnul juba suvehooaja alguses põhjalik aknapesu ette võtta. „Klaasipuhastusvahendit võib piserdada julgemalt kui kodus, et kõik mustus ikka korralikult lahti tuleks. Seejärel tuleb aknaid hõõruda klaasipesuriga ja viimasena tõmmata kummiliistuga kuivaks,“ soovitas Gruuse. Kui aga pesu järel jäävad mõned puhastusvahendi triibud veel klaasile, saab need hõlpsasti eemaldada klaasilapiga või mikrokiudlapiga, millega saab mugavalt puhastada ka suvekodu muid pindasid, näiteks köögilauda. Aknapesu juures ei tasu kindlasti tähelepanuta jätta aknaraame, tuletas Gruuse meelde.

Korrasta suvemööbel!

Kui esmane pindade koristus on tehtud, saab ette võtta aiamööbli hooldamise. Seejuures soovitab Gruuse talvekorterist väljakolinud aiamööblit mitte ainult talvega kogunenud tolmust puhastada, vaid lausa pesta. „Plastikust punutud korvmööblit saab pesta pehmema harja ja seebiveega ning seejärel kohe voolava veega loputada,“ sõnas Gruuse. Kuna ka aiamööbli pehmed katted ja padjad on vee- ja pesukindlad, tasub ka need vähemalt korra hooaja jooksul ära pesta. Puitmööbli omanikel ei tasu Gruuse hinnangul aga mööbli kallale ämbri ega voolikuga kippuda. „Vajadusel tuleb puidust mööbel lakkida, õlitada või värvida, et tagada mööbli hea välimus ja pikem eluiga, aga suurem kogus vett neile kasuks ei tule,“ tõdes Gruuse. Vajadusel saab sellist sorti mööblit puhastada mikrokiudlapiga ning pisukese puidule sobiliku puhastusvahendiga.

Allikas: Optimist Public