Luku-Experdi tegevjuht Riho Ever ütleb, et kahjuks on aknast ja rõdudelt alla kukkunud laste arv viimaste aastate jooksul aina suurenenud: „Lapsed kipuvad sageli olema nutikamad ja leidlikumad kui arvame, nad avavad iseseisvalt nii kinniseid kui tuulutusasendis aknaid ja uksi.“

Sageli pole pere väiksematel liikmetel piisavalt ohutunnet ja nõnda võibki järgneda õnnetus.

Everi sõnul on õnnetuste ärahoidmiseks on olemas mitmesuguseid lihtsaid lahendusi, nagu fiksaatorid ja lukustussüsteemid, mis võimaldavad akna või rõduukse fikseerida teatud asendisse või tagada, et neid ei oleks võimalik üldse ilma võtmeta avada. Fiksaator ei lase avatud akent täielikult avada ja lukustatavad lingid tagavad, et laps akent või rõduust iseseisvalt lahti ei saaks teha.
Need lahendused hoiavad eeskätt ära õnnetusi, kuid kaitsevad ka akent ennast ja teevad kodu turvalisemaks. „Fiksaatorit akent ei lõhu tõmbetuul,“ selgitab Riho Ever. „Samuti on näiteks trossiga akna avamistõkesti nuhtluseks varastele, kes soojal ajal kasutavad ära avatud aknaid ja rõduuksi. Akende ja rõduuste lahti hoidmisel tuleb olla ettevaatlik ning esimestel korrustel ei tasu neid öösel või ise ära olles olles tuulutusasendisse jätta.“

Vastavalt vajadusele ja akna või ukse tüübile on olemas mitmesuguseid lahendusi:

1. Akna tuulutusfiksaator sissepoole või väljapoole avanevale aknale. Lukustub automaatselt, kui akent avatakse. Fiksaatori funktsioon taastub peale akna sulgemist automaatselt.

2. Akna avamistõkesti, mis piirab akna avamist. Leidub nii nööri kui trossiga variante.

3. Akna lukusüsteemid, mille alla kuuluvad nii võtmega kui koodiga lukustatavad lingid.

Selleks, et tagada laste ohutust, peaks kasutama tuulutusfiksaatoreid koos avamistõkestitega ning kasutama võtmest lukustatavaid aknalinke ja suluseid. Kui see pole võimalik, peaks lingid üldse küljest lahti võtma ja asendama pimekilpidega.