Kotiga tolmuimejad

Tolmukotiga mudelitel on masina sees sahtel, mis mahutab tolmukoti ning kogub kokku kogu tolmu, mustuse, karvad ja kõik muu. Tolmukotti on võimalik kohe tühjendada ja tagasi asetada või siis eemaldada täielikult ja asendada teise kotiga.
“Kogu tolm ja mustus talletatakse õhukindlasse kotti - tänu sellele püsib mustus ja tolm tolmukotis ja käed jäävad puhtaks. Eriti oluline on see lemmikloomaomanikele ja allergikutele,” selgitas tolmuimejate tootja Philips esindaja Karmo Sahtel.
Sahtel tõi välja, et üldiselt nõuab silindri-kujuline vaakumtüüpi tolmukotiga tolmuimeja iga kord uut tolmukotti, mis võib pikas perspektiivis osutuda tarbijale üsna kulukaks.
“Samas väheneb tolmukoti täitumisel ka imemisvõimsus,” ütles Expert tehnikakaupluste turundusjuht. Täis tolmukotiga on pea võimatu koristada, sest masinal ei jätku võimsust ning ei ole vahet, kas tegemist on 1600vatise või 900vatise tolmuimejaga.

Tolmukotita tolmuimejad

Ilma tolmukotita tolmuimejad töötavad tolmukanistriga, milles olev filter hoiab kinni mustuse, tolmu ja karvad ning eraldab tolmu õhust tsentrifugaaljõu abil, jättes tolmu kanistrisse lõksu. Tolm eraldatakse otsekohe õhust ja imemisvõimsus säilib kauem.

“Tolmukotita tolmuimeja eelis tolmukotti nõudva masina ees on see, et vahetavate tolmukottide peale ei kulu raha. See on ka põhjus, miks pikemas perspektiivis on tolmukotita tolmuimejat odavam kasutada,” tõi Kulli esile tolmukotita tolmuimeja eeliseid.

Kotita tolmuimejate kanister on läbipaistev ja näitab selgelt masinasse kogunenud tolmu. “Tänu sellele näeb väga hästi nii kanistri täituvust kui ka tolmuimejasse sattunud väärtuslikke esemeid. Koristades võib ikka juhtuda, et masin imeb endasse näiteks kadumaläinud kõrvarõnga. Tänu läbipaistvale kanistrile saab väärtusliku eseme hõlpsasti kätte,” selgitas Kulli.
“Uuematel masinatel on optimeeritud õhukeerised, mis aitavad vähendada õhutakistust ning tagavad sisendvõimsuse ja imemisvõimsuse tasakaaluka suhte. See omakorda tagab maksimaalse õhuvoo ning seeläbi ka suure jõudluse,” tõi Kulli esile.
Tolmukotita masinat ei soovitata astmaatikutele ja allergikutele, sest kanistri puhastamine on väga tolmune protseduur.

Juhtmeta varstolmuimejad

Kui slindrikujuline tolmuimeja on välimuselt kõige traditsioonilisem ja odavam, siis ilma tolmukotita varstolmuimejad on kaalult kergemad ning võtavad vähem ruumi. “Varrega tolmuimejad on üha populaarsemad, sest neid on lihtne kasutada, juhtida ja ka kodus hoiustada,” ütles Kulli, kelle sõnul on just varstolmuimejate tootjatel olnud viimastel aastatel uusi ja efektiivseid tooteid, mille energiavõimsus on küll väike, kuid koristuse tulemus tarbijate tagasiside põhjal väga hea.
“Näiteks on olemas 2in1 ja 3in1 varstolmuimejad, mis sobivad kõikide põrandapindade puhastamiseks, imedes tolmu ja pestes põrandaid samaaegselt. Lisaks saab hoolt kanda selliste pindade või raskesti ligipääsetavate kohtade eest nagu diivanid, toolid ja nurgad,” ütles Philipsi esindaja Karmo Sahtel. Ta lisas, et varrega tolmuimeja on efektiivne ka vaipkatte puhastamiseks.
“Ei tasu karta, et põrand läheb liiga märjaks, sest näiteks uuematel PowerPro Aqua mudelitel on pesemissüsteem, mis kontrollib veekogust ning tagab optimaalse niiskuse,” rõhutas Sahtel.
Sahtli sõnul tagavad uuemad varstolmuimejad lausa 60 minutit juhtmeta puhastamise aega, seega ei ole juhtmed enam takistuseks ja saab muretult kõiki ruume ja pindu koristada.

Allikas: Optimist Public