Vabariigi aastapäevaks | Kihiline heeringa-rukkileivasalat
Valmista salat suurde kaussi või väikestesse klaasidesse või veinipokaalidesse. Lao salat valmis eelmisel õhtul, et kihid saaksid maitsestuda. Siia sobib soolaheeringas, aga ka marineeritud heeringas.
Neljale
4 viilu seemneleiba
2 sl võid
100 g õrnsoolaheeringat või marineeritud heeringat
100 g värsket või marineeritud kurki
6-8 kirss- või ploomtomatit
1 väike punane sibul
Kaste:
2 dl maitsestamata jogurtit
2 dl mädarõikamajoneesi
Kaunistuseks:
tilli või murulauku
4-6 keedetud vutimuna
Tükelda leib hästi väikesteks kuubikuteks, rösti neid pannil võis ja lase jahtuda. Lao pooled klaaside põhja. Tükelda heeringas ja pane leivakihile. Sega kokku kastmeained ja laota väheke kastet heeringale peale. Õhuke leivakiht uuesti. Tükelda sibul, tomatid ja kurgid, laota klaasidesse. Vahele pane hakitud tilli ja murulauku. Peale ülejäänud kaste, torka noaga põhjani, et kaste saaks ka allapoole valguda. Tõsta üleöö külma. Kaunista poolitatud vutimunade ja tilli-murulauguga.