Punet on kasutatud nii rahvameditsiinis kui ka ravimitööstuses. Punest saadud rohtudel on valuvaigistav toime. Varem tarvitati taime küllaltki palju hambavalu korral. Kui lihased või liigesed valutavad, on reumavalud, võib teha pune maapealsetest osadest kompresse. Kompressid aitavad ka paljude nahahaiguste vastu: näiteks käsnade ja ohatiste, aga ka haudunud kohtade raviks.

Ka külmetushaiguste korral saab punest hea köhavastase ning palavikku alandava tee. Selleks võta paar supilusikatäit taime ülemist osa koos õitega (parem, kui varred on eemaldatud) ja lisa klaas keevat vett. Jook on valmis pärast veerandtunnist soojas seismist. Punetee aitab ka unetuse ja kõhulahtisuse vastu, samuti on sel rahustav mõju.

Pune laialdane tuntus põhineb eeterlikel õlidel, mis annavadki sellele vürtsika, kergelt magusa varjundiga maitse ning hästi tajutava meeldiva lõhna. Värskes toorpunes on eeterlikke õlisid tunduvalt vähem (kuni 0,4%). Pärast kuivatamist suureneb nende sisaldus massiühiku kohta lausa mitu korda, sest vesi aurustub.

Kus kasutada?

Võõrapärase sõnaga oregano seostub paljudel kohe pitsa. Ja nii see ongi, sest pune kuulub klassikaliste pitsamaitsestajate koolkonda. Lõuna-Itaalia köögitraditsioonis on pune üldse väga populaarne, seda kasutatakse ohtralt ka pastaroogade, kastmete, mereandide, suppide ja ürdiküpsetiste maitsestamiseks.

Ent edukalt sobib pune ka paljudesse aedviljaroogadesse, näiteks suvikõrvitsa-, baklažaani-, paprika- ja kartulitoitudesse. Teistest maitsetaimedest harmoneerub pune mõnusalt rosmariini, tüümiani ja tšilliga. Pune kuulub kohustusliku osana ka klassikalise Provence’i ürdisegu koosseisu. Punelisand maitsestab kala-, sea- ja veiselihast valmistatud toite ning munaroogi. Täiesti omapärane roll on punel marinaadides, kompottides ja aromaatsetes siirupites.

Jookidest saab punest valmistada loomulikult teed. Sõltuvalt kasutatud ürdihulgast on teel kas ravitoime või lihtsalt meeldiv lõhn ja maitse. Punetee joomine kiirendab uriinieritust ja aitab väljutada liigset vett.

Erilise maitse pärast on punet läbi aegade hinnanud ka liköörimeistrid ja kaljapruulijad. Lisaks maitsebuketi täiustamisele aitasid pune eeterlikud õlid neil jookidel ka paremini säilida.

Lisa punet ka maitsevee hulka ning dessertide maitsestamiseks-kaunistamiseks.

Kuidas säilitada?

Säilitamiseks kogutakse punetaime ülemist osa õitsemise ajal. Maitseaineks kuivatatakse nii lehti, õisi kui ka varre ülaosa. Õitsemise ajal kogutud ürti võib kasutada ka värskelt, noori lehti tarvitatakse toiduks.

Pune säilitab ka kuivatatult oma aroomi. Kuivatatud ürdid on mõttekas peenestada vahetult enne toidule lisamist, nii säilivad eeterlikud õlid kauem.

Õhukindlalt pakituna saab punelehti hoiustada ka sügavkülmas. Pune kuivürte saab säilitada õlis või lahjas toiduäädikas, sellisel juhul omandavad vedelikudki erilise maitse ja lõhna. Lisaks eeterlikele õlidele kujundavad pune maitset ka teised ühendid, nagu parkained, orgaanilised happed, bioflavonoidid.

Foto: Jaan Heinmaa

Lugu koos retseptidega ilmus 2017. aasta septembrikuu Eesti Naises.