Taruvaik sisaldab taimseid valke, palsameid, vaha, eeterlikke õlisid ning õietolmu. See on tuntud oma põletikuvastase ja antibakteriaalse toime poolest. Aitab ka pidurdada põletikulisi protsesse, vähendab turseid, alandab kolesterooli taset, soodustab punavereliblede loomet, tugevdab immuunsusüsteemi ning stabiliseerib vererõhku.

Ettevaatlik tuleks taruvaigu tarbimisel olla neil, kes on ülitundlikud mesilase nõelamise suhtes!

Taruvaigu piirutuslahus

Paljude haiguste puhul aitab taruvaigu tinktuur, mida tarvitatakse nii sissevõetult kui ka peale määrides. Kurguvalu puhul sobib ka kurgu kuristamiseks. Kui puhas piiritus taruvaiguga tundub kuristamiseks liialt kange olevat, siis teha väike kogus tinktuuri keedetud veega pooleks.
• Umbes 10-50 g taruvaiku panna väikeste tükikestena tumedasse pudelisse
• Lisada 100g 70- 96 protsendilist piiritust. Lahust tuleks lasta paar nädalat seista aeg-agalt loksutades.
• Valmis lahus säilib külmkapis kuni 5 aastat

Taruvaigu õlisalv

Sobib limaskestahaavaditele, külmavõetud kehaosade määrimiseks
• 10-20 g peenestatud taruvaiku
• 100 g oliivõli
• Segada umbes 1 tund keevas veevannis

Taruvaiguga mesi

Soovitatakse profülaktika mõttes võtta 1 tl päevas pool tundi enne sööki.
• Kurguvalu ja köha korral soovitatakse väikeste kogustena võtta mitu korda päeva, kui vähemalt 10 minutit peale seda ei ole soovitav süüa. Taruvaik mõjub läbi limaskesta.
• Lastele võiks anda natuke väiksemaid koguseid.