Nostalgia! Lia Virkuse kohupiimakorbid ja -sõrnikud


Nostalgia! Lia Virkuse kohupiimakorbid ja -sõrnikud
Jaan Heinmaa

Kohupiimaküpsetised on Eesti köögi klassika. Nii häid kohupiimatooteid ja nii rikkalikku valikut pole vist kuskil mujal maailmas.

Kohupiimakorbid

15 tk

Köögitoimetaja Lia Virkus: "Kohupiimakorbid on mu lapsepõlvenostalgia. Parimad maitsevad need otse ahjust tulnuna, kindlasti samal päeval."

Tainas:

* 25 g pärmi

* 3 dl piima

* 1 tl soola

* 0,75 dl suhkrut

* 1 tl kardemoni

* 8 dl nisujahu

* 75 g toasooja võid

Kohupiimatäidis:

* 300 g kohupiimapastat

* 2 sl mannat

* 1,5 dl piima

* 2 sl võid

* 2 muna

* 3 sl suhkrut

* 2 tl vanillsuhkrut

Määrimiseks: 1 muna

Valmista esmalt kohupiimatäidis. Selleks kuumuta piim keemiseni ja nirista pidevalt segades hulka manna. Kuumuta segades, kuni saad vedela pudru, sega kuuma pudru hulka või. Jäta 10–15 minutiks jahtuma. Hõõru munad suhkrutega ja sega koos kohupiimaga mannapudru hulka. Lase lõplikult jahtuda, kuni valmistad taina.

Taina jaoks soojenda piim käesoojaks, lisa pärm, suhkur, sool, kardemon. Sega vähehaaval hulka 7–8 dl jahu ja lõpupoole ka toasoe või, sõtku ühtlaseks tainaks. Puista jahuga üle ja jäta rätiku alla kerkima 20–30 minutiks või kuni tainapall kerkib kahekordseks.

Seotud lood:

Kalla tainas jahusele lauale, sõtku läbi ja vormi kuklid. Lase küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadil rätiku all 15 minutit kerkida. Vajuta jahuse teeklaasiga süvendid, täida korbid kohupiimatäidisega ja määri tainaääred lahtiklopitud munaga. Küpseta 200kraadises ahjus 12–15 minutit või kuni saiad on kaunilt kuldkollased.

Jaan Heinmaa

.

Kohupiimasõrnikud

Riisijahuga gluteenivabad!

8–10 tk

Lia: "Kohupiimasõrnikud on mu lemmikud, küpsetan neid vahel hiliseks nädalavahetuse hommikusöögiks, vahel muulgi ajal maiustamiseks."

* 400 g pakikohupiima

* 2 muna

* 4–5 sl riisi- või nisujahu

* 1 tl küpsetuspulbrit

* 2 sl pruuni suhkrut

* 2 tl vanillsuhkrut

* praadimiseks võid ja õli

Serveerimiseks:

hapukoort või Kreeka
jogurtit, maasikatoormoosi

Loe veel

Sega kohupiim, munad ja omavahel enne segatud kuivained. Tõsta tainas 15 minutiks külmkappi tahenema (selle võib ka õhtul valmis teha ja kogu öö külmas hoida). Kuumuta pannil võrdses osas võid ja õli, tõsta supilusika abil tainast väikesed kuhjad ja prae nõrgal kuumusel mõlemalt poolt kuldseks.

Retseptid ilmusid 2017. aasta aprillikuu Eesti Naises.

Eesti Naine loosib teööijate vahel 3000 euro väärtuses kingitusi!
Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare