Pihlakamoos konjakiga
Kui pihlakaid palju, keedan neist marmelaadi. Panen osa väikestesse purkidesse kinkimiseks. Osa jätan endale ning kaunistan sellega jõulude ajal linnu- ja lihapraade – jääb uskumatult kaunis ja maitsev.

2 l pihlakaid
5 dl vett
600 g suhkrut
600 g moosisuhkrut
1 dl konjakit või brändit

Pese ja puhasta marjad, pane potti. Lisa tavaline suhkur ja vesi, keeda 15 minutit või kuni marjad on pehmed. Lisa moosisuhkur ja keeda veel 10 minutit. Maitsesta konjaki või brändiga. Jaga moos väikestesse eelkuumutatud purkidesse ja kaaneta need.

Õuna-pihlakaželee
Meeldivalt hapukas ja isegi pisut mõrkjas, samas aga palju mahedam kui ainult pihlakaga tehtu. Ja muidugi kauni värviga. Sobib hästi nii juustulauale kui erinevate liharoogade kõrvale.

500 g õunu
500 g pihlakaid
3 dl vett
6 dl suhkrut

Pane potti vesi, pihlakad ja sektoriteks lõigatud koorimata õunad ning keeda 15 minutit kaane all. Suru läbi sõela.
Kuumuta saadud mahl keemiseni ja lisa vähehaaval suhkur, et see ei vajuks keedunõu põhja, vaid lahustuks kohe. Keeda veel 5‒10 minutit. Ära keetmise ajal sega, vaid ainult raputa potti. Želee on valmis, kui lusikaga võetud tilk alustassil tardub.
Tõsta pott pliidilt, eemalda vaht ja lase paar minutit seista ‒ kui želee on õige konsistentsiga, tekib selle pinnale nende paari minuti jooksul kile. Eemalda tekkinud kile ettevaatlikult. Kui kilet ei teki, kuumuta želee veel kord keemiseni, lisa 1 dl suhkrut ja lase keema tõusta.
Kalla peene joana eelkuumutatud purkidesse, sest järsult valades jäävad želeesse õhumullikesed. Täida purgid ääreni. Kata järgmisel päeval kuuma kaanega.