Aed-liivatee on pärit Vahemere maadest ning oli teada-tuntud taim juba Vana-Egiptuses ja Vana-Kreekas. Egiptlased kasutasid aed-liivateed palsameerimisel, kreeklased pühendasid taime armastus- ja ilujumalannale Aphroditele. Nad lisasid seda vanniveele ja põletasid lõhnasuitsu saamiseks templites. Keskaegsetes kloostriaedades oli aed-liivatee tuntud vürtsi- ja ravimtaim, mida pandi nakkushaiguste eest kaitsvatesse kimbukestesse.

Kuidas kasvatada?

Seemned tuleks varakevadel pottidesse ette külvata, alles soojade ilmadega saab taimed õue istutada. Aed-liivatee eelistab päikesepaistelist kuiva kohta ja hea läbilaskvusega, pigem liivasegust mulda.

Kuna aed-liivateesid on mitmeid sorte, on võimalik kujundada nendest koduaeda terve peenranurk. Aed-liivatee on liivatee perekonna kõige kuulsam esindaja, peale selle kasvatatakse Eestis kõige enam veel nõmm-liivateed ja sidrun-liivateed.

Miks on hea?

Aed-liivatee on rikas eeterlike õlide poolest, sisaldades tugevalt antiseptilist tümooli, karvakrooli jm ühendeid, mis on viirus- ja reumavastase toimega. Tüümianis leidub ka flavonoide, mineraal-, mõru- ja parkaineid, samuti rasv- ja orgaanilisi happeid.

Rahvameditsiinis on tunnustust leidnud tüümiani ravitoime eeskätt köha korral, mistõttu teda kasutatakse kopsupõletiku, angiini jm hingamisteede põletike ning bronhiaalastma leevendamiseks. Taim on tuntud oma rahustava, valuvaigistava ja und taastava toime poolest. Gripi ja hingamisteede põletike korral soovitatakse võtta 1–2 teelusikatäit ürti klaasi keeva vee kohta, lasta 8–10 minutit tõmmata ja kurnata. Juua tuleks soojalt.

Kus kasutada?

Tüümiani kasutatakse palju Vahemere köögis, see talub ka pikka hautamist-keetmist. Kuivatatud ürdil on tugevam mõju kui värskel, selle lisamisel tuleks olla ettevaatlik. Kokakunstis tarvitatakse ürti puljongite, kastmete, munaroogade, suppide, hautiste ja muude aedviljatoitude maitsestamiseks, eriti hästi sobib see tomatipüreedesse, peedi-, kõrvitsa- ja suvikõrvitsaroogadesse. Tüümian on suurepärane maitseaine liha ja kala küpsetamiseks ja grillimiseks, põnevaks teeb see ürt ka jänese- ja lambaliharoad.

Kuidas säilitada?

Aed-liivatee säilib kuivatatult. Kui taim alustab õitsemist, lõigatakse see tagasi. Ürti kuivatatakse pimedas kuivas kohas. Kui taimi suvel või kevadel reeglipäraselt tagasi lõigata, moodustavad need pidevalt uusi õrnu võsusid. Tüümianioksi võib kasutada kogu kasvuaja jooksul, kuivatamiseks sobib seda korjata enne õitsema hakkamist.