Igaöise keskmise ööune pikkus täiskasvanul võiks jääda vahemikku 7-9 tundi. Vähem pole hea ja rohkem pole ka hea. Igal õhtul võiks minna voodisse samal ajal, see lihtsustab uinumist. Kui uinumisega on rutiinist hoolimata raskusi, võiks päeval rohkem värskes õhus liikuda, samuti on tähtis hoolitseda, et magamistuba on püsivalt vaikne, pime ja jahe.

Vali keha toetav madrats

Selleks, et magamine laeks patareisid, mitte ei tühjendaks neid, on madratsil täita tähtis roll. Madratsi põhifunktsioon seisneb keha õiges toetamises. Seega vali mugav ja keha järgiv voodimadrats, mis ei tundu liiga pehme ega liiga kõva. Üldjuhul on kvaliteetne madrats küll päris krõbeda hinnaga, aga investeering tehakse kuni 10 aastaks ja sisuliselt igaks ööks – selliselt hinda iga päeva kohta taandades selgub, et tegu on ühe soodsama investeeringuga, mida saame enda tervise ja tööpanuse huvides teha.

Kõrge kehakaal soosib jäika kõrget madratsit

Paljuski on madratsi jäikus küll maitseküsimus, aga suure kehakaalu (üle 90 kilogrammi), keskmisest sportlikuma elustiili või sagedase seljavalu puhul on tähtis eelistada pehmele madratsile jäika. Madratsi kõrgus sõltub selle struktuurist ja materjalidest – vedrustusega madrats on reeglina kõrgem. Mida suurem on kehakaal, seda kõrgem võiks olla ka madrats. Loomulikult võib ka väiksema kehakaaluga eelistada kõrget madratsit, aga suure kehakaaluga on see väljamagamise seisukohast elutähtis.

Kallis kvaliteetmadrats kestab 10 aastat, soodne madrats 3-4 aastat

Madratsite hinnad on erinevad sõltudes nii tootjast ja tehnoloogiast, vedrustussüsteemi struktuurist ning täiteks ja voodriks kasutatavast materjalist. Ka soodsal madratsil on oma koht – näiteks võib selle osta külalistetuppa või suvilasse, kus ei ööbita aastaringselt. Igapäevaseks kasutamiseks odav madrats pigem ei sobi. Isegi kui madrats võib tunduda algul mugav ja pealtnäha viisakas, on selle eluiga igapäevasel kasutamisel lühike. Kvaliteetse madratsi eluiga seevastu on tavaliselt 9-10 aastat.

Pööramine pikendab madratsi eluiga

Selleks, et ise madratsi eluiga pikendada, tuleks seda ümber pöörata ja keerata iga kolme kuu tagant. Ainult pööramisest jääb väheseks - ka peatsi ja jaluse poolt võiks regulaarselt muuta.

Kattemadrats silub puudujääke

Kui selgub, et uus madrats on ostetud siiski liiga jäik või liiga pehme, saab olukorda kattemadratsiga parandada, kuigi pikaajaline lahendus see pole. Küll on kattemadrats hea ajutine lahendus ka näiteks lahtikäival diivanil magades, sest selle saab hiljem lihtsasti kokku rullida ja kappi või voodikasti peita. Kattemadratsil on ka voodimadratsi eluiga pikendav roll, sest see aitab hoida madratsi puhtana.

Puhasta õigesti

Ekslikult arvatakse, et madratsit on hea õues kloppida. Tegelikult võiks selle tegevusega olla ettevaatlik või üldse ära jätta, sest kloppimine deformeerib vedrusid. Pigem võiks madratsit mõlemalt poolt regulaarselt tolmuimejaga puhastada. Plekieemaldamiseks tuleks valida vähese kloorisisaldusega vahend ja vett ei tohi madratsile kallata. Samuti pole mõistlik tuleohu tõttu madratsit triikida ega voodit triikimislauana kasutada.