Kümnele  

Küpsetan alati juba esimesel advendil plaaditäie pehmet piparkooki, mis toob koju magusat jõululõhna. Siintoodud kogustest saad suure plaaditäie kooki, millest jätkub perele maiustamiseks mitmeks päevaks. Kook maitseb hästi ka niisama, ilma glasuurita, aga pidulikumal puhul kata ta toorjuustuglasuuriga - eks nii maitseb ju ka paremini.  

Tainas:

5 dl keefirit või hapupiima

5 dl suhkrut

7 dl nisujahu

1 sl söögisoodat

3 tl jahvatatud nelki

3 tl kaneeli

1,5 dl pohlamoosi

150 g võid  

Toorjuustuglasuur:

400 g maitsestamata toorjuustu

3 dl tuhksuhkrut

1 tl vanillsuhkrut  

Peale: marju (nt pohli või jõhvikaid) soovi korral kaneeli. Pane keefir või hapupiim ja suhkur suurde kaussi. Sega hulka omavahel ühendatud kuivad ained (jahu, sooda, nelk ja kaneel). Seejärel sega hulka pohlamoos ja sulatatud või. Laota tainas kõrgete servadega suurele, küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Küpseta 200kraadises ahjus 40 minutit. Kontrolli tikuga küpsust. Lase valmis koogil jahtuda. Glasuuri valmistamiseks sega toasoe toorjuust tuhk- ja vanillsuhkruga. Kata pehme piparkook glasuuriga ja joonista kahvliga muster peale. Soovi korral puista üle kaneeliga. Kaunista marjadega.

Kihiline piparkoogimagustoit

Neljale kuni kuuele. Valmistusaeg: 10 minutit + 1–2 tundi külmas  

Kui magusaisu peale tuleb, saab piparkookidest ja kodujuustust kiirelt ja kergelt laduda kokku kihilise jõulumagustoidu. Soovi korral võid poole vahukoorest asendada ka maitsestamata jogurtiga.  

500 g piparkooke

5 dl hapukat moosi (nt kirsi- või kreegimoosi)

1 suur karp (380 g) kodujuustu

2 dl vahukoort

2 sl suhkrut

1 tl vanillsuhkrut  

Kaunistuseks: piparkoogipuru soovi korral jõhvikaid või pohli. Vahusta koor suhkrutega ja sega kodujuustuga (võid ka juustuterad kreemjaks mikserdada). Lao klaaskausi põhja kiht piparkooke, pane peale kiht moosi ja siis kiht kodujuustusegu. Korda samu kihte veel kord. Lase maiusel 1–2 tundi külmas seista. Kaunista vahetult enne serveerimist piparkoogipuru ja soovi korral ka mõne marjaga.