HEA TEADA! Looduslik ravim piparmünt


HEA TEADA! Looduslik ravim piparmünt
Unsplash / Miguel Maldonado

Põhiliselt rahustava ja und soodustava teetaimena tuntud piparmünt sobib pea kõikidesse salatitesse, lihatoitudesse ja magusroogadesse.

Paljud armastavad sõrmede vahel muljutud piparmündilehtede aroomi, mida põhjustab rohke eeterlike õlide (kõige enam on mentooli) sisaldus. Soodsates kasvutingimustes võib see teatud mündisortide lehtedes küündida kuni 4%ni. Lehtedes leidub ka küllaldaselt süsivesikuid, pigmente, park- ja mõruaineid, orgaanilisi happeid, vitamiine, mineraalühendeid jm biokeemilisi koostisaineid.

Kust pärineb? Juba Antiik-Kreekas ja -Roomas teati piparmünti kui ravim- ja maitsetaime. Vanas Roomas seostati piparmünti mõtteselguse ja inspiratsiooniga – taime pruugiti ajutegevuse ergutamiseks. Keskajal kasutati piparmünti eeskätt lõhnastajana. Kuivanud lehed andsid meeldiva aroomi riietele, terveid ürte aga pandi raamatute vahele nii järjehoidja kui ka lõhnaandjana. Pidulauale seati värskeid mündioksi, nõusid hõõruti piparmündilehtedega, külalisruumide seinad piserdati üle mündileotisega või riputati üles värsketest mündiokstest punutud vanikuid.

Miks on hea? Piparmünditee ja -tinktuur lõõgastavad lihasespasme ning vaigistavad valu maos, sooltes, südame ja maksa piirkonnas, soodustavad sapivoolust, vähendavad iiveldust, samuti gaaside teket seedekulglas. Piparmünt korrastab südametegevust, langetab vere kolesteroolitaset, alandab kõrget vererõhku ja vedeldab verd. Taim parandab seedimist ja soodustab uriini eritumist, desinfitseerib suuõõnt, kõrvaldab halva hingeõhu ning leevendab peavalu.

Seotud lood:

Piparmündiõli ja mentooli kasutatakse mitmesuguste ravimite koostisainena, nagu piparmündivesi, südametilgad, reumasalvid, nohuvastased inhalaatorid, ja looduslikes und soodustavates preparaatides. Piparmünt kuulub ka hambapastade ja suuloputusvedelike koostisesse.

Mentool on südame-, aju- ja kopsu­veresoonte reflektoorne laiendaja. See vähendab ka närvilõpmete tundlikkust. Välispidiselt tarvitatakse mentooli sügeluse, nõgestõve ning peavalu vastu. Teed juuakse närvilisuse ja unetuse leevendamiseks. Rahustava teena juuakse piparmünti soojalt, kõhuhädade korral jahtununa. Noortel emadel suurendab piparmünditõmmis piimaeritust. Ühe klaasi vee kohta ei soovitata panna rohkem kui 1 tl ürti, sest üleannustamisel võivad tekkida hoopis rahutus ja pisted südame piirkonnas.

Loe veel

Kus kasutada? Kulinaarias tarvitatakse maitsestamiseks nii värskeid kui ka kuivatatud piparmündilehti. Meil valmistatakse piparmündilehtedest põhiliselt teed, kuid nendega võib maitsestada paljusid salateid (nt peedi-, liha-, puuviljasalateid), kaunvilja- ja lihatoite, kooke ja magustoite. Samuti kuulub münt Itaalia ja Prantsuse köögis paljude maitsesegude koostisesse. Piparmünti lisatakse ka külmadele karastus- ja alkohoolsetele jookidele, kuumale šokolaadile ja kakaole. Minttukakao on väga populaarne jook Soomes talvistel suusamägedel ja kokteil mojito on tuntud üle kogu maailma. Inglismaal on väga populaarsed piparmündiliköörid. Kuna piparmünt on toimelt leebe ravimtaim, pole mõõdukal lahja tee joomisel vaja peljata ka kõrvalmõjusid. Teed saab teha värsketest või kuivatatud lehtedest, seda võib juua kas kuumana või jääversioonis.

Kuidas säilitada? Kindlasti on parim viis piparmünti kuivatada, aga taime saab hästi säilitada ka õhukindlalt pakituna sügavkülmas. Nädalake-paar seisavad mündioksad külmas vees või niiskesse köögipaberisse ja kilekotti panduna külmkapis. Piparmünti saab kuivatada lausa 3–4 korda suve jooksul. Varred koos lehtedega tuleks 2/3 osas maha lõigata ja kuivatada. Taimed seotakse puntidesse ja kuivatatakse räästa all päikese eest varjus, aga tuule käes. 1/3 taimest peaks peenrasse jääma, et uusi noori lehti kasvatada.

.

Piparmündiguacamole

Neljale

Foto: Jaan Heinmaa

Guacamole on suurepärane kaste lihale ja köögiviljadele, piparmünt annab koos avokaadoga meeldiva maitsekoosluse.

• 1 suur küps avokaado

• 1 suur küüslauguküüs

• 1 väike punane sibul

• 0,5–1 punast tšillipipart

• 2 laimi mahl

• 1 laimi riivitud koor

• 1 dl väga peeneks hakitud värsket piparmünti

• musta pipart, soola

Purusta avokaado kahvliga ja tambi, kuni see muutub püreejaks. Lisa kohe värskelt pressitud laimimahl ja riivitud koor. Haki küüslauk, sibul ja tšilli hästi peeneks ning lisa samuti hulka. Maitsesta soola, pipra ja hakitud piparmündiga.

Lugu ilmus esmakordselt 2017. aasta augustikuu Eesti Naises.

.

Jäta kommentaar
ARTIKLIT SAAB KOMMENTEERIDA AINULT REGISTREERITUD KASUTAJA!
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare