Kõik või mitte midagi

Näed oma kaaslast alati tegemas asju valesti või mitte kunagi tegemas asju õigesti („Tal peab alati olema õigus!“).

Katastroofaalsed järeldused

Oma kaaslase eksimused ning erinevad juhtumised paisutatakse teise poolt alati oluliselt suuremaks („Tema pangakaart lükati tagasi. Me jäämegi vaeseks!“).

Vajaduste aimamise eeldus

Üks kaaslastest eeldab, et teine peaks alati tema vajaduste kohaselt toimima ning oskama neid vajadusi aimata („Sa peaksid teadma, mis mu sees toimub!“).

Sildistamine

Oma kaaslase ebaõige ja negatiivne sildistamine ning tema positiivsete omaduste tähelepanuta jätmine („Sa oled nii lohakas!“).

Süüdistamine

Oma kaaslase ebaõige ja põhjendamatu süüdistamine suhte teemal või veel suuremates küsimustes („Sa oled mu elu ära rikkunud!“).

Emotsionaalsed lühiahelad

Need tekivad, kui ühel partneritest tekib veendumus, et tema kaaslaste emotsioonidega pole võimalik toime tulla. („Talle pole võimalik midagi selgeks teha!“).

Üliaktiivsed kujutelmad

Tekivad negatiivsed kujutelmad partneri suhtes, mis ei vasta tõele („Ta on kogu aeg kodust ära, tõenäoliselt tapetab mind!“).

Ülekavaldamine

Püüad oma partnerit lõksu püüda, ekslikult eeldades, et tal on mingid motiivid sinu suhtes („Ta on minuga lahke ainult seetõttu,et ta tahab minna nädalavahetusel sõpradega välja!“).

Illusioonid

Need tekivad, kui kaaslased keskenduvad idealiseeritud ootustele oma partneri suhtes, võrreldes neid oma minevikuga („Ta keskendub ainult oma tööle ega hooli põrmugi minu vajadustest!“).

Ehkki kõigis neis mõtetes võib olla terake tõtt, on suhte lagunemise põhjus siiski meie oma mõtetes, liialdustes, tõe väänamistes, hirmudes ja fantaasias, millega armastus võistelda ei suuda. Kui aga oskad oma mõtetes need vead teadlikult üles leida ning nende üle kontrolli saavutada, suudad keskenduda oma kaaslase positiivsetele omadustele ning oma suhet hulga paremini hoida.

Allikas: Psychology Today