1.  Ma käin kolm korda nädalas jooksmas, kuid ikka ei kao rasv kõhult kuhugi. Milles probleem?
Võibolla on asi selles, et olete loobunud tõsisemast treeningust? Kestvusspordis muutub rasvapõletus ringlevaks protsessiks, ainevahetus õpib, kuidas rasva energiavajaduste rahuldamiseks ära kasutada. Kui kõhulihased on liiga nõrgad, vajub kõht nähtavalt esile. Sellest saab lahti, kui jooksule lisaks intensiivsemalt treenida just kõhulihaseid.


2.  Ma võtan alla igalt poolt mujalt, ainult mitte kõhult. Miks see nii on?
Kuna keha salvestab rasva individuaalse skeemi järgi, siis sama süsteemi kohaselt ta ka loobub sellest. Üsna tihti salvestab keha rasvavarud just näkku, kätesse ja jalgadesse. Alles seejärel salvestatakse rasv kõhule. Et põletada 1 kilo kõhurasvu, tuleb umbes 33 tundi sportida. Kahjuks ei ole kindlale lihasgrupile suunatud treeningud siin lahenduseks nagu tihti probleemsete kohtade harjutused ja jalad-kõht-tagumik-trimmi kursused lubavad. Fakt on, et üksikutelt kehaosadelt rasva eemaldada pole võimalik, kuna sportides ja teadlikumalt toitudes rasvavarud üle terve keha kahanevad. Treening aitab kaasa parema figuuri saavutamisele, kuigi te ehk mõõdetavas koguses rasva ei kaotagi.


3.  Kas kenade kõhulihaste saavutamiseks tuleks treenida lisaraskuseid kasutades?
Ei, valida tuleks pigem kompleksharjutused teie enda keharaskusega, mis haaraksid kaasa võimalikud paljud lihasgrupid. Hea on ka jooga või pilates. Vastupidiselt paljudele jõusaalisoovitustele, tuleks treenida üheaegselt kõiki lihasgruppe, mis tõstab ka ainevahetust kehas. Kasuks tuleb selliste harjutuste kaasamine, mis nõuab ka tasakaalu, kuna see aitab vormida lihaste kordinatsiooni ja hoiakut.


4.  Kas liigne kõhulihastetreening ei muuda keskkohta mitte paksemaks, luna lihased selles piirkonnas suurenevad?
Ei, sest treenitud lihased muudavad keha optiliselt saledamaks. Treenitud kõhulihased aitavad seestpoolt organitelt tulevat survet vaos hoida, et kõht ette ei vajuks ja parandavad kehahoiakut ka üldiselt.


5.  Mida peale spordi veel saledama kõhu heaks teha saab?
Stress tekitab lisakilosid just kõhupiirkonnas. Pidev ülepinge ja depressioon kurnavad organismi, mille mõjul nõuab keha rohkem rasvu ja suhkruid. Seepärast ongi pasta, koogid ja šokolaad armastatuimad hingetrööstijad. Seega tuleks vältida magusat ja süüa rohkem aedvilja.


6.  Minu talje on kena, aga külgedel ripuvad üle püksiäärte „sangad“ – kuidas neist vabaneda?
See on võimalik üksnes pideva jõu- ja vastupidavustreeningu seguga. Üksnes „sangadest“ vabaneda pole võimalik, kuid kõhu küljelihaste trenniga saab asja parandada.


7.  Mul ei ole palju aega. Kuidas oma kõhulihaste treeningust maksimum võtta?
Parim viis oleks treenida vaheldusrikkalt. Harjutuste eri variante ja nende kordusi tuleks järk järgult suurendada. Põhimõtteliselt tuleks alati nii intensiivselt treenida, et lihased tuntavalt „põleksid“. Sest mida tugevam on lihaspingutus, seda suurem on efekt.


Allikas: Brigitte.de