Naine peab olema kaval

“Ma olen veel eas, kus ema nõuanded hakkavad mulle vastu. Muudkui kortsutan nina ja raputan pead, kui ema nõu hakkab andma, aga tegelikult kuulan teda. Ma olen alati olnud laiade puusadega. Ema soovitas mul kanda suuri soenguid, siis on kõik tasakaalus – suur pea, peenike vöökoht ja laiad puusad. Ka alt laienevad kleidid on minu garderoobi sattunud just tänu ema soovitusele.

Minu ristiema see-eest andis mulle nõu seoses meestega. Ütles, et kui tahad, et mees kiinduks sinusse, ei tohi tema juurde ööseks jääda, muidu pead hommikul talle ju hommikusööki tegema. Aga söögitegemisega peab naine ootama! Mees peab tundma, et ta on tähtis, et naine temale süüa teeb. Ristiema uskudes saab nii mehelt sõrmuse ruttu kätte. Ise olen praegu põnevas olukorras. Mu silmarõõm on kokk… Ei teagi, mille kaudu peaks nüüd armastus käima? Üritasin kahel korral seda nõuannet järgida, aga taas kord läksin emotsioonide ja hormoonidega kaasa. Nii et ei teagi, kas see nõuanne päriselt kah toimib.

Kuid oma parimad nõuanded olen saanud meestelt. “Õpi lõõgastuma”, “ole enesekindlam”, “ära ürita olla keegi, kes sa ei ole”, “sa ei ole kunagi tavaline, kasuta seda ära”… Need soovitused on teinud minust naise, kes ma praegu olen.

Viimati sain väga head nõu, kui tegin pika retke Hispaanias. Üks arst soovitas mulle: “Kui keegi ütleb sulle, et oled nii hea/ilus/osav, siis vasta “Ma tean!”, sest sa ju tead, et sa seda oled.” Väärtustangi kõike seda, mida teen, ja kõike, mida ma olen.”

Rohkem sõltumatust

“Mõned aastad tagasi olin omadega parajas puntras – magistritöö ei edenenud, tööl olin vajunud mugavustsooni ja lämmatas seegi, et korterikaaslasega olid suhted närud.

Lugu ilmus 2017. aasta Eesti Naise aprillinumbris.