"Mul oli ikkagi suur huvi pilli valmistamise vastu. Nii et, ega ma seal lugusid eriti ei õppinud, vaid tegin oma pilliasjandusi," meenutas Laaser.

Tema sõnul kulub materjalina Eesti lõõtsa valmistamiseks palju vaske. Osad lõõtsameistrid kasutavad ka roostevaba ning lõunapoolsed pillimeistrid hoopis nikeldatatud ja kroomitud materjali.

Lõõtsa valmistamiseks kuluv aeg sõltub selle tüübist. "Eesti lõõtsa valmistamisele kulub keskmiselt 1,5-2 kuud, aga käivad jutud, et vanadel meistritel võttis pilli valmistamine aega 1000 tundi. No minu meelest nii kaua aega ei lähe," nentis Laaser.

Kogenud pillimeister kinnitas, et kõik tema lõõtsad sünnivad armastusega. Küll ei saa ta sama väita pilli remontimise kohta. "Kui remonti tuuakse pill, mis on ikka täiesti kapsaks mängitud ja poole remondi peal tunned viis korda, et ei taha sellega enam tegeleda, on vaja töö tahtejõuga lõpule viia. Uute pillide ehitamine on lõbusam."

Kuna Eestis on kõik lõõtsad käsitööna valminud, on nende probleemiks ja möödapanekuks Leho Laaseri kogemuste põhjal konstruktsioonid. Neist tulenevalt ei saa pillidele teha standardhooldust.

Käsitsi valmistatud Eesti lõõtsa hinnaks tuleb 3750 eurot. Laser tõdes, et hind on krõbe, aga aega ja raha pilli valmistamisele kulub samuti rohkesti. Eestis valmistab erineval hulgal lõõtsasid 10 -25 inimest. Meistreid, kes valmistavad rohkem pille, on viis kindlasti.

Allikas: Pealinn