"Täna Tilgus: õhk 6; vesi 6,7; hülgeid 19," raporteerib lakooniline postitus Facebookis grupis "Taliujumine Tilgus". Lahtiseletatult tähendab see, et ilm on rõske ja tuul läbilõikav. Vihma ladistab armutult.
Tilgu sadamakail ent peatub üks auto teise järel. Mõne minutiga on neid rivis üle tosina. Peagi astuvad autodest välja ujumisriietes naised ja mehed. Ja kohe vette! Suvesuplejaist eristab neid vaid asjaolu, et enamik taliujujatest kannab peas tuttmütsi.

Aile Kaljola (39) on nelja lapse ema. Noorimaga on Aile lapse erivajaduste tõttu praegu kodune, kuid sellele vaatamata ühiskondlikult vägagi aktiivne, tegutsedes näiteks Harku valla lastekaitse ühingus ja Muraste liikumisklubis. Lisaks õpib naine Krautmani massaaži- ja terviseakadeemias klassikalist massaaži ja teeb käsitööd. Aile ja ta abikaasa Ervin alustasid talisuplusega 2013. aasta viimasel päeval. "Tuttav abielupaar kutsus meid Pirita jõkke suplema," meenutab naine. "Tundus tore viis muuta aastavahetus meeldejäävaks. Olin alati talisuplejaid imetlenud ja juba mõnda aega seda ka ise proovida tahtnud. Erutusärevus oli suur ja ettevõtmine tundus eneseületuslik, aga üllatuseks ei olnud esimene külmsuplus sugugi nii raske, kui kartsin. Me isegi ujusime sel esimesel korral... Pärast veeskäimist oli väga hea enesetunne!"
Aile ja Ervini Facebookis jäädvustatud suplust märkas selleks ajaks mitu kuud tegutseda jõudnud Tilgu talisuplejate grupi liige Kaido Taberland. "Tema meid "Tilgu hüljestega" liituma kutsuski," nendib Aile. "Nii olemegi esimesest põnevast suplusest alates mehega koos aasta läbi ja iga ilmaga suplemas-ujumas käinud. Nüüd läheb juba kolmas hooaeg. Mina külmsuplen vähemalt neli korda nädalas koos grupiga, aga paaril korral nädalas lisaks veel hommikuti. Varased suplused äratavad mõnusasti üles ja nii kaunis on sel moel koos päikesetõusuga päeva tervitada!"
Aile ämm Laine Kaljola (64) on pensionär ja praegu pühendunud lapselastele. Tema esimesest talisuplusest, mida ajendasid ette võtma poeg ja minia, saab peagi kaks aastat. "Õues oli –8 kraadi külma ja vees hulpisid suured jäätükid," meenutab naine. "Vetteminek oli hirmus, sest vesi oli külm ja suured jäätükid ähvardasid nahka vigastada, aga sinna ma ometi pidin minema, kuna hüljes Kaido ei soostunud enne veest välja tulema, kuni mina üleni vette pole läinud... Hirmuga, et noor mees külmub vees ära, pidingi end vette kastma!"

Loe edasi detsembri Eesti Naisest.

Jaga
Kommentaarid