Hommikuti ärkan kell viis

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juhataja Aet Maatee (55): Sõltun väga päikesetõusust – kui taevakaar valgust tõstab, ongi silmad lahti. Nii et suvel olen juba viiest liikvel. Armastan hommikuid – maailm ja ilm on siis värske ja lootust andev.

Kindel hommikurituaal on kohv, eriti kui teekonda alustan. Elan Pärnus ja esmaspäevahommikuti stardin Tallinna. Vahel keeran enne ka mere äärest läbi – uskumatu, millise energialaksu annab ujumine! Juba maanteel teen ka peatusi, et loodust pildistada. Mu telefonis on kindlasti rohkem päikesetõuse kui -loojanguid. Kui udu laskub ja päike tõuseb, tekib müstilisi vaateid.

Praegune noorte tantsu- ja laulupidu “Mina jään” on neist suurtest pidudest kuues, mille korraldamist olen juhtinud. Peo ettevalmistamine algab alati kaks ja pool aastat varem. Esimene aasta on lustlik ja loominguline – otsid-mõtled dirigentide ja tantsujuhtidega, milline võiks olla peo tähendusväli ja kuidas see repertuaari valada. Siis juba ongi vaja õppematerjale, et kogu Eestimaa saaks laulud-tantsud selgeks.

Sel nädalal, kui pidu on käes, algavad hommikud kell 7 peo operatiivstaabi koosolekutega. Võetakse kokku eelmine päev ja fokuseeritakse tähelepanu saabuvale. Et siis jälle laulu- ja tantsuväljakutele jõuda. Peohommikul ma kohe rahvariideid selga ei pane, ikka alles kontserdiks. Enne jõuab mitu särki higiseks joosta.

Sel aastal on koore juhatamas 13 noort dirigenti, kes äsja muusikaakadeemia lõpetanud. Ja olen väga õnnelik, et jõudsin ära oodata, mil laulupeol kõlab Rein Rannapi “Eesti muld ja eesti süda”. Loodan, et sellest saab järgmine “Ta lendab mesipuu poole”! Lagunevas ja hulluvas maailmas vajame selliseid muusikasse kätketud sõnumeid.

Ideaalne puhkusehommik aga on selline, kui ärkan mõne sõbra maatalus. Meil on kaks lapselast ja üks veel peagi tulemas! Suviti rändame nendega ringi ja tänu sellele olen avastanud Põhja-Eesti paiku.

Varase ärkajana vajub mul õhtul varakult silm kinni, alati ei jõuagi “Aktuaalse kaamera” lõppu näha. Olen väga rahul kellakeeramistega, sest need toetavad ka minu elurütmi.

Loe edasi juulikuu Eesti Naisest ka keraamik Anu Vingisaare ja jooga- ning qigongiõpetaja Virge Naerise hommikutest.

Tekkis huvi artikli vastu?

Osta juuli ajakiri mugavalt koju juba täna! Värske Eesti Naine (Anne & Stiil/Oma Maitse) jõuab sinu postkasti 2 päeva jooksul. Suundu ostma!