Briti heategevusühing Sense About Science (SAS), mille eesmärk on aidata avalikkusel teadust mõista, koostab igal aastal nimekirja neist kuulsustest, kes on meedias kõige ebateaduslikumate avaldustega lagedale tulnud. Eelmise aasta nimekirja eesotsas troonivad endine USA presidendikandidaat Mitt Romney ja edukaim olümpiavõitjast ujuja Michael Phelps. Esimene neist imestas septembris, miks lennuki meeskond pardatulekahju korral lihtsalt akent ei ava. Phelps väitis aga, et basseini pissimine on okei, sest “kloor tapab selle”, mispeale talle meenutati, et uriin on olemuselt steriilne, nii et seal ei ole tegelikult midagi tappa.

Sarja “Mad men” näitleja January Jones väitis aga märtsis, et sõi pärast sünnitust kuivatatud platsentat. Ekspertide sõnul ei sisalda platsenta peale raua midagi kasulikku, küll aga saab sealt toksiine jt kahjulikke ühendeid, mille platsenta on beebi kaitsmiseks kinni pidanud. Briti seebitäht Patsy Palmer seevastu väitis, et hõõrub end kohvipuruga, mille peale eksperdid vastasid, et kuigi kofeiinil võib tselluliidile mingi mõju olla, ei suuda see kuidagi kohvipurust põgeneda ja nahka läbida.

Briti teletäht Simon Cowell avalikustas, et kannab kaasas hapnikuampulle, mispeale teda hoiatati, et liiga palju hapnikku võib olla toksiline, eriti kopsudele, sest seal on hapnikku niigi kõige rohkem.

Kuulsuste kommentaarid liiguvad kiiresti ja kaugele, seetõttu peab ühing oluliseks, et nende jutt ei oleks arulage. Meedias kõlavad kuulsuste väited selle kohta, kuidas näiteks hoiduda vähist või kaotada kaalu, muutuvad järjest uskumatumaks ja ohtlikukski.

 Allikas: Health 24