1. Suurus on oluline
Tavaliselt kiputakse ostma lapsele raha kokkuhoiu mõttes kohe suurem koolikott, kui tal esialgu vaja oleks, mis tavaliselt on ka raskem. Koolikott aga peaks vastama lapse suurusele ja istuma tal mugavalt seljas. Liiga suur seljakott vajub raskuse tõttu alla, mõjudes halvasti seljale ja kehahoiakule.
2. Eelista koolikotti tavalisele kotile
Mõistlikum on lapsele osta koolikott, kui õlakott, mida ta kannab kas käes või ühe õla peal, põhjustades seeläbi selja ja õla probleeme. Meeles tasub pidada ka seda, et purjeriidest seljakotid on kergemad, kui nahast. Kõige paremad on kotid, millel on vormitud raam, polsterdatud seljaosa, reguleeritavad sangad ja vöörihm.
3. Eraldi kotisahtlite jaotus
Koolikotil peaks olema mitu sahtlit, et raskust oleks võimalik ühtlasemalt jaotada. Nii saab panna raskemad asjad lapse seljale lähemale, võttes nii seljale osutuvat pinget vähemaks.
4. Jälgi rihmasid
Vali kott, millel on laiad ja polsterdatud sangad, mis aitavad raskusel ühtlasemalt jaotuda ja ei sooniks õlgadesse. Samuti sunnivad ebamugavad ja kitsad sangad õlgu ette tõmbama ja tekitavad liigseid lihaspingeid.
5. Jälgi kuju
Ergonoomilistel koolikottidel on seljatoe kuju vormitud inimese selgroo järgi, toetades nii kandja ala- kui ka ülaselga. Tehtud uuringud on näidanud, et ergonoomiline koolikott vähendab koormust seljale isegi kuni 30 protsendi ulatuses. Kindla vormiga kotis jaotub raskus ühtlasemalt ja lapse ei hakka seda nii kergelt vaid ühel õlal kandma.