Susan Cain kirjutab oma raamatus “Vaikne jõud”, et elame ekstravertide ühiskonnas – väärtustame head suhtlejat ja meie väärtuste süsteemis on ideaaliks ekstravertsus. Tüüpiline ekstravert eelistab tegutsemist mõtisklemisele, riskimist hoiatuste kuuldavõtmisele ja kindelolekut kahtlemisele ning pooldab kiiret otsustamist, isegi kui on oht eksida. Ta töötab suurepäraselt meeskonnas ja on rühmas seltskondlik.

OÜ Tammiste Personalibüroo omanik Sirje Tammiste nõustub väitega, et meil on tekkinud arusaam, justkui ekstravert oleks töötajana parem valik kui introvert, kuna ekstravertse inimesega on lihtsam asju ajada ja ta sulandub kergemini meeskonda. Ehkki on töid, mis nõuavad eelkõige korrektsust ja süvenemist, milles introvert on tugevam, on siiski vähe selliseid ameteid, kus suhtlemist üldse vaja poleks. “Võid küll üksi tööd teha kas või kaugel metsaonnis, aga see ei tähenda, et poleks vaja teistega suhelda.” Koostööoskus on aina olulisem ja kaugtöö ei tähenda, et suhtlemist oleks vähem.

Nii on introverdid õppinud suhtlema nii, nagu tööalaselt vaja. Tänu sellele võivad nad värbamisel sageli “ära petta”. Sirje Tammiste: “Alles testide tegemine näitab, et tegelikult kaldutakse pigem introvertsuse poole.” Kui tegu on vaba valikuga, eelistavad introverdid pigem omaette olla, tööl on vaja aga olla avatud, sest tööandja ootab ekstravertset käitumist.

Jutukas jääb meelde

Tammiste sõnul kasutavad nemadki kandidaatide hindamisel büroos isiksusetesti, pöörates tähelepanu sellelegi, kas inimene on rohkem ekstravert või introvert. Kuid see pole kaugeltki olulisim omadus, mis töötaja palkamisel rolli mängib. “Jutukas inimene, kellega suhtlemine edeneb ladusalt, jätab kohtumisel tavaliselt nutikama ja pädevama mulje,” selgitab Tammiste. Kiire jututempo võib mõjuda asjatundlikkuse näitajana – kui rääkija on veenev, ei kahtle me tema jutus. Introverdid seevastu võtavad vastamiseks aega, sest mõtlevad läbi, mida ja kuidas öelda. “Aeglane kõnetempo võib eksitada ja panna arvama, et sel on seos vaimse võimekusega,” räägib Tammiste. Ent vaimse võimekuse testides saavad kõrgel ja madalal tasemel tulemusi nii ekstravertsed kui ka introvertsed kandidaadid.

Introvertidel võib Tammiste sõnul olla eelis esmapilgul ootamatutes tegevustes, näiteks läbirääkimistel. “Tänu sellele, et nad räägivad vähe ja kuulavad palju, esitavad nad oma mõtted läbimõeldult ja lühidalt.” Lisaks küsivad introverdid palju küsimusi, tänu millele saavad nad partneri kohta rohkem teada. Kui introvert valdab teemat ja oskab oma seisukohti enesekindlalt esitada, on tal palju suuremad eelised kui kiiretel ja jutukatel ekstravertidel, kel detailid sageli märkamata jäävad.

Loe edasi jaanuari Eesti Naisest: