Seoses karskusliidu tööga viibis Helmi emadepäeva aegu Soomes ning nägi, kui uhkesti seda tähistati ja kui väga emasid austati. (Traditsioon oli alguse saanud Ameerika Ühendriikidest, selle algatas Ann Jarvis oma ema mälestuseks juba 1907. aastal.)

“Mu hing oli verine,” kirjutas Helmi Mäelo. “Sellest päevast saadik ei saanud ma enam rahu. Oma ema kuju, kellele ta koolitatud tütar ei olnud mõistnud kunagi jagada lugupidamist, sai mu hinges elavaks, kelle ees tundsin ennast süüdlasena.”
Teda jäi vaevama tunne, et „isiklikuski elus pean midagi oma ema vastu heaks tegema. Sellest äratundmisest aetuna korraldasingi Udernas esimese emadepäeva 1922. aasta suvel. Tegime seda koos koolijuhatajaga Uderna koolimajas. See oli esimene emadepäev Eestis. Mu oma ema võttis sellest sündmusest osa. Juhtisin ta istuma esimeste hulka. Ta põlvede najale toetus poeg Kristjan. Rahvast oli kogunenud etteaimamata palju. Ka avatud uste ja akende tagused olid kuulajatega täidetud. Esimest korda kõnelesin seal emaarmastuse suurusest ja tähtsusest, tema ennastsalgavast ohvrimeelsusest laste kasuks, kes seda harva mõistavad hinnata. „Kodu on rahva süda, ema selle hing!“ Paljud nutsid. Ka mu ema silmist voolasid pisarad, arvatavasti küll olid need sel korral rõõmupisarad.”

1923. tähistati emadepäeva juba paarikümnes naisorganisatsioonis, järgmisel aastal, Eesti Naise avanumbri ilmudes juba üleriigiliselt. Emadepäevast sai rahvapidu ning Eesti Naisel ja karskusliidul oli 1940. aastani selle traditsiooni kujundamises suur roll.

Allikas: „Meie Eesti Naine“, Helina Piip, Milla Mägi