Kõik on võimalik!

Ester Vassermann (40) on tagasihoidliku olemise, kuid konkreetse ütlemisega naisterahvas, kes julgeb erineda massist. “Tervendaja peab rääkima, kuidas saada ja jääda terveks, mitte võtma inimeselt haigust ära. Muidu tuleb see tagasi, sest inimene ei ole ennast muutnud ja haigusele sobiv keskkond säilib. Valu ja põletikke leevendan meeleldi, sest ilma kannatusteta on lihtsam inimesel end terveks mõelda. Kõige rohkem tegutsema ja samas ka mitte tegutsema paneb meid surmahirm. Kes hakkab käituma teisiti, kui grupireeglid ette näevad, heidetakse karjast välja ja on määratud hukkumisele. Tegelikult on palju rohkem ruumi ja võimalusi, rääkimata vabadusest – sellist elu peaksime elama! Igal inimesel on vaba tahe, vägi ja ego – need on kasutamiseks!”

Klassikaline kolmik, mille pärast Estri juurde tullakse, on töö, suhe ja tervis. Naise hinnangul on õppinud terapeudi ja sellele teele loomulikul teel suunatud teejuhi vahe eelkõige selles, et esimesed jäävad tihti kinni õpitud teooriasse, teistel selliseid piire pole ja nad suudavad inimesi aidata loovate lahendustega. “Minu juurde tulijad peavad olema valmis otseütlemisega,” naerab Ester. “Igas inimeses on olemas terve inimene – just teda ma soovingi oma tegevusega toetada. Inimesed saavad minult uudseid lähenemisi ja lahendusi, mille peale nad ise pole mõelnud. Tihti on uks, mis nende elu muudab, väga kõvasti kinni ja märkamatu. Aitan selle vahelt sisse piiluda. Mõni lükkab ukse hiljem ise pärani ja astub julgelt edasi, mõni paneb selle taas kinni...”

Tean, et Ester pakub ka konstellatsioone. Ta selgitab: “Me kasutame pigem sõna hingeväli. Saame selle tehnikaga tegeledes teada, mis meie hingetasandil toimub, ning näha oma olukorda kõrvalt. Teisest küljest kasvab osaleja tunnetus ja seeläbi ka eneseusaldus. Tegevus peab olema lõbus ja nauditav. Teeme 15–20minutilisi demoversioone, mille tulemusena näeb inimene tihti juba lahendust, kuid tööks selle teemaga võetakse rohkem aega.”

Inimeste käitumist jälgides on Ester õppinud teo-tagajärje seoseid nägema ja lugema: “Kõige olulisem on teadmine – igaüks käitub talle omaselt mingil põhjusel ja teised ei tohiks seda isiklikult võtta. Kordan klassikalist lauset: muuta saame vaid iseennast ja siis muutub kogu maailm! Mina kedagi vägisi tervendada ei saa, kuid keegi võib mu nägemustega haakuda ja oma väikesest kastist välja ronida.”

Loe edasi siit.